Lukașenko și săgeata spre Moldova. „Expert: Moldova urmează să fie țintă DE RÂND cu Ucraina, nu după”

Lukașenko și săgeata spre Moldova. „Expert: Moldova urmează să fie țintă DE RÂND cu Ucraina, nu după”

Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, a demonstrat Consiliului de Securitate de la Minsk o hartă strategică în care sunt incluse teritoriile Belarusului, Ucrainei, Rusiei și Republicii Moldova. Harta pare să fie una tactică de război unde sunt conturate săgeți de culoare roșie, majoritatea pe teritoriul Ucrainei care coincid cu direcțiile de invazie folosite deja de Rusia, o parte cu ajutorul Belarusului. Una dintre săgeți indică spre regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Liderul de la Minsk nu a dat detalii despre hartă, cert este că din imagini vedem cum două presupuse lovituri ies din Crimeea: pe Melitopol și Nikolaev. În cele din urmă, o altă săgeată arată o lovitură maritimă împotriva Odessei și mai departe spre regiunea transnistreană.

Dumitru Mînzărari, cercetător știițific, Direcția de Cercetare pentru Europa de Est și Eurasia, Stiftung Wissenschaft und Politik, a comentat acestă hartă menționând că pe hartă este clar indicat un vector de ofensiva rusă din partea regiunii Odesa a Ucrainei contra Moldovei.

„Cineva ar putea spune ca nu neaparat reflcta intentia ruseasca. Însă și până a vedea aceasă hartă, am ajuns analitic la concluzia ca în situatia creata, Moldova urmeaza sa fie urmatoarea tintă dupa Ucraina. Am discutat cu cativa colegi moldoveni si le-am impartasit aceste ingrijorari. Se pare ca am gresit putin, caci conform acestei harti, Moldova urmeaza sa fie țintă DE RÂND cu Ucraina, nu după,” susține Mînzărari pe pagina sa de Facebook.

Fostul secretar de Stat în domeniul politicii de apărare şi cooperarea internaţională susține că recentul eșec de desantare rus în regiunea Odesei, a salvat Moldova și a oferit ceva timp aditional. „Deci, acum, avem evidența publică că Rusia intenționează să invadeze militar și Republica Moldova (..)

Aceasta inseamna că politica precauta pe care Chișinaul a abordat-o pana acum, insistand ca era una “chibzuita” si “inteleapta”, a fost una gresita. Logica luptei este ca atunci, cand oricum vei fi atacat, si nu poti fugi, cel mai optimal este sa te pregatesti activ de confruntare.
Ce inseamna aceasta strategema pentru Chisinau? Evident, nu este sa declare razboi Rusiei. Urmeaza urgent sa fie facuti doi pasi incipienti: a) distrugerea sau slabirea a oricare avantaje interne in Moldova pe care Rusia le poate explora pentru o campanie militara sau presiune de coercitie; b) consolidarea capacitatilor nationale pentru blocarea unei ofensive militare ruse si aplicarea pierderilor cat mai masive (si rapide) contra resurselor militare ruse folosite contra Moldovei.”

Dacă Guvernarea ar merge pe aceste două scenarii Dumitru Mînzărari spune că aceasta ar însemna că deja urmează să fie lansată mobilizarea parțiala, „căci când elicopterele ruse vor transporta peste o mie de militari ruși in Moldova, nu va fi timp sa înceapa mobilizarea.

Și multumim ucrainenilor, pentru că ei nu au ales o politica “precaută” căci am fi avut deja patrule de “eliberatori” pe străzile Chișinăului. Și un guvern nou.”

„Singura soluție pașnică”

În viziunea lui există o singură soluție pașnică, pentru a evita ciocniri miltiare ca, Moldova să accepte demilitarizare, neutralitate, federalizare, și refuzul oricareri apropieri de Occident, inclusiv plasarea bazelor militare pe teritoriul nostru.

„Fără îndoială, guvernul PAS va trebui să plece și să ofere locul unui guvern mai „inclusiv”, care „reprezintă poporul Republicii Moldova mai bine”.
„E o provocare enorma pentru PAS, Maia Sandu, si guvernul lor de “fluturasi”. Oricui i-ar fi fost super dificil să opereze. Sa vedem ce vor face.”

Moldova nu se aliniază deocamdată sancțiunilor impuse împotriva Rusiei

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a sugerat în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV8 că Republica Moldova nu se va alinia deocamdată sancțiunilor impuse Rusiei de către SUA și UE. Totodată, șeful diplomației de la Chișinău a ținut să sublinieze că țara noastră nu este vizată în tensiunile geopolitice din prezent, precizând totuși că există anumite riscuri.

Nicu Popescu la cel de-al 28-lea Consiliu Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa

„Deja din 2014, după anexarea ilegală a Crimeei, s-a luat decizia de a nu alinia Republica Moldova la sancțiunile europene sau americane introduse contra Federației Ruse și la această etapă noi reieșim din menținerea acestei linii. (..) Motivele sunt multiple, inclusiv faptul că societatea noastră, economia noastră, sistemul nostru energetic sunt prea vulnerabile pentru a angrena Republica Moldova în astfel de poziționări, care implică costuri”, a declarat Nicu Popescu.

Cât despre riscurile situației actuale pentru Republica Moldova, ministrul de Externe a sugerat că acestea există.

Anterior Guvernul a făcut mai multe precizări în care se arată că informațiile din mediul online, precum că Republica Moldova ar urma să se implice militar în Ucraina ar fi false.