Cozi la secțiile de votare din s. Varnița 2020
LISTA. CEC a decis deschiderea a 44 de secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului. În premieră la Bender, 2 secții
Pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis organizarea a 44 secții de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Anul trecut la scrutinul prezidențial au fost deschise 42 de secții de vot pentru această categorie de alegători. În premieră secții vor fi deschise și la Bender, oraș ce nu este controlat de Chișinău.
În acest fel, consiliul electoral al circumscripției electorale pentru localitățile din stânga Nistrului nr. 37 va constitui secțiile de votare și birourile electorale ale acestora.
În total, în turul doi al alegerilor prezidențiale din 14 noiembrie 2020, la secțiile de vot pentru cetățenii din localitățile din stânga Nistrului au participat 31 071 de persoane.
Diferite de celălalt scrutin este că la Chișinău vor fi deschise 2 secții, nu 1, ca în 2020.
În mun. Bălți nu vor fi secții pentru alegătorii din stânga Nistrului, în Criuleni va fi o singură secție, nu 2, la fel și în s. Coșnița a fost exclusă o secție.
După o pauză de câțiva ani în s. Corjova va fi deschisă o secție de vot pentru alegătorii din stânga Nistrului, anterior în această localitate nu se deschideau secții, dar la Cocieri erau 2, anul acesta va fi una.
În premieră în Bender vor fi deschise 2 secții de vot, nu este clar cum autoritățile constituționale vor asigura funcționalitatea acestora din motiv că municipiul este sub controlul regimului de la Tiraspol.
Lista secțiilor deschise în 2020.
Ministerul Afacerilor Interne, în baza atribuțiilor ce îi revin conform prevederilor Codului electoral, va întreprinde toate măsurile necesare privind menținerea ordinii publice în localitățile unde își au sediul aceste secții de votare.
În scopul garantării securității procesului de votare la secțiile de votare din localitățile aflate în Zona de Securitate, CEC face apel către observatorii naționali, internaționali şi Comisia Unificată de Control în vederea monitorizării desfășurării pașnice a procesului electoral.
Amintim că, potrivit datelor oficiale din Registrul de Stat al Alegătorilor, în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, sunt înregistrați peste 258 mii cetățeni cu drept de vot.