Liderul comuniștilor din regiunea trasnistreană, Oleg Horjan, a fost ucis

Liderul comuniștilor din regiunea trasnistreană, Oleg Horjan, a fost ucis

Oleg Horjan, liderul comuniștilor din regiunea transnistreană, a fost găsit înjunghiat în această dimineață în casa sa situată într-o localitate din suburbia orașului Tiraspol. Informația a fost confirmată de colegii săi de partid pentru Zona de Securitate. Corpul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit în biroul său, acesta ar fi primit mai multe leziuni cu cuțitul ce i-ar fi provocat decesul. Cu mai multe informații despre incident revenim pe parcursul zilei pe canalul nostru de telegram.

Horjan a fost considerat ca fiind în opoziție față de regimul de la Tiraspol, anterior acesta a fost deținut timp de patru ani, pentru organizarea unui miting.

După eliberare, acesta a fondat „Uniunea forțelor de opoziție din Transnistria”.

Recent, la data de 9 iulie, liderul Congresului Civic (CC) Mark Tkaciuk și președintele „Uniunii forțelor de opoziție din Transnistria” Oleg Horjan au semnat o declarație comună. Obiectivul documentului ar fi „promovarea păstrării păcii și a încrederii în regiune”.

9 iulie Chișinău

Nu este vorba despre unificarea partidelor de pe cele două maluri ale Nistrului și nu de rezolvarea politică a conflictului transnistrean, ci de rezolvarea problemelor comune ale locuitorilor Moldovei, de lupta pentru drepturile sociale ale cetățenilor”, a declarat atunci Horjan.

Horjan a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru organizarea unui miting pașnic în centrul Tiraspolului, pe 6 iunie 2018, față de actuala putere. În luna noiembrie 2018, judecătoria supremă din Transnistria l-a condamnat, acuzându-l de „acțiuni violente în raport cu un reprezentant al puterii”. Potrivit pretinsei anchetei, Horjan a smuls epoleții unui milițian și l-a lovit pe acesta în timpul protestului. Acesta a fost eliberat pe 6 decembrie 2022 după ispășirea termenului de detenție.