VIDEO. La rece, despre exercițiile militarilor ruși din Misiunea de Pacificare, de pe 23-24 decembrie. „Nu se intervine când sunt ilegalități, dar fac antrenamente”

Colaj ZdS

VIDEO. La rece, despre exercițiile militarilor ruși din Misiunea de Pacificare, de pe 23-24 decembrie. „Nu se intervine când sunt ilegalități, dar fac antrenamente”

Sâmbătă dimineața portalul de știri Jurnal.md a publicat o informație precum că în Zona de Securitate ar fi noi provocări, adevărul este că, de fapt au avut lor antrenamente ale Grupei de Reacție Rapidă a contingentului militar al Federației Ruse din cadrul Misiunii de Pacificare. Acestea s-au desfășurat pe 23 decembrie în apropiere de s. Corjova și pe 24 decembrie în apropiere de s. Varnița.

Despre acest exercițiu au fost informați prealabil, atât în delegația Republicii Moldova din CUC cât și Inspectoratul de Poliție Dubăsari. În imaginile oferite chiar de Jurnal.md, de la antrenamentul de vineri 24 decembrie, poate fi observat și un echipaj al poliției Republicii Moldova prezent la fața locului.

Captură foto: Jurnal.md
Captură foto: Jurnal.md

Zona de Securitate a obținut imagini cu antrenamentul în întregime.

Știrea despre „provocările” din zonă a fost distribuită masiv pe rețele sociale, iar fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Chiril Moțpan, a reacționat la exerciții precum că ar fi realizate de structurile separatiste de la Tiraspol care „și-au arătat din nou mușchii.” Moțpan susține că, „este pentru prima dată de prin 2013 încoace, când separatiștii acționează în acest mod: organizează aplicații militare în zone populate și nu la poligon,” acuzând de lipsă de reacție delegația R. Moldova în comisie.

Fostul membru în Comisia Unificată de Control Republicii Moldova, Eduard Bumbac, susține că aceste reacții sunt din cauza comunicării defectuoase a Comisiei care trebuie să anunțe din timp societatea despre astfel de evenimente în Zona de Securitate. „Din partea Republicii Moldova public nu este vreun document sau comunicat în care să vorbească despre realizarea astfel de exerciții. Toate acțiunile din această zonă trebuie să fie discutate în cadrul Comisiei și să fie agreate de toate părțile, iar despre asta să fie comunicat în mod transparent”, ne-a spus Bumbac.

Cât ține de Grupa de Reacție Rapidă a contingentului F. Ruse din cadrul misiunii de pacificare, care a desfășurat aceste exerciții, potrivit delegației RM în comisiei grupele de reacție rapidă ar desfășura astfel de antrenamente lunar cu același efectiv și tip de exerciții.

Cât de necesare sunt aceste exerciții?

Eduard Bumbac atenționează că în activitatea Misiunii, niciodată grupa de intervenție nu a fost ridicată atunci când în preajmă orașului Bender sau alte localități din zona de securitate apăreau și apar „grănicerii transnistreni”, așa cum ar trebui să se întâmple.

Eduard BUMBAC, fost membru al Comisie Unificate de Control/ FOTO: 2017

„De ce în astfel de incidente grupa respectivă nu intervine, sau când apar posturi mobile, sau în perioada pandemică când în zona erau zeci de posturi ilegale. În așa cazuri, pentru care sunt destinate aceste grupe, ei nu se implică. Ei, (contingentul rus), fac aceste acțiuni în contextul în care să-și arate supremația sa în interiorul acestei Misiuni de Pacificare,” ne-a spus Bumbac.

Potrivit informațiilor obținute de către Zona de Securitate pe data de 23.12.2021 în apropiere de s. Corjova la antrenamente ar fi participat:

-22 de militari ruși
Au folosit:
-540 de gloanțe oarbe, 5,45 mm
-200 de gloanțe oarbe 7.62 mm
-pachete explozive – 13 bucăți

La antrenamentul din 24.12.21 în apropiere de s. Vanița ar fi participat:
-16 militari ruși
Au fost folosite:
450 de gloanțe oarbe de 5,45 mm
100 de gloanțe oarbe de 7,62 mm
pachete explozibile – 5 bucăți

Exercițiile militare de lângă s. Varnița

Toate aceste antrenamente au loc sub supravegherea observatorilor militari moldoveni. Cert este că autoritățile constituționale ale Republicii Moldova nu au anunțat despre desfășurarea acestor exerciții în Zona de Securitate nici până astăzi, 27 decembrie.