La mai puțin de o săptămână de la învestire, Olga Cebotari a dat mâna cu liderul separatist de la Tiraspol

Olga Cebotari, la masă cu liderul separatist de la Tiraspol

La mai puțin de o săptămână de la învestire, Olga Cebotari a dat mâna cu liderul separatist de la Tiraspol

Noul negociator din partea Chișinăului în discuțiile cu Tiraspolul, Olga Cebotari, a mers la patru zile de învestire la Tiraspol. Acolo, Cebotari în clădirea administrației așa-numitului președinte al regiunii a avut o întrevedere informală cu  liderul separatist, Vadim Krasnoselski. La întâlnire  a mai participat și pretinsul adjunctul  în procesul de negocieri din partea Tiraspolului, Alexandr Stețiuc, pe când Cebotari a mers singură la întrevedere. 

Noul reprezentantul politic în procesul de negocieri din partea Chişinăului a mers în stânga Nistrului pentru a-și evidenția deplina deschidere în relația cu pretinsele autorități transnistrene.

Potrivit unui comunicat de presă al Biroului Politici de Reintegrare, Cebotari a  exprimat regimului din stânga Nistrului „existența unei voințe politice exprese întru a avansa dialogul în toate platformele de negocieri existente cu orientarea eforturilor spre soluționarea celor mai stringente probleme cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.”

Amintim că, dialogul dintre cele două părți s-a deteriorat constant  după nenumăratele încălcări ale tuturor înțelegerilor anterioare din partea Tiraspolului, odată cu instaurarea posturilor ilegale pe perimetrului liniei administrative. Activitatea Comisiei Unificate de control, la fel este  blocată de către Tiraspol de aproape 8 luni din cauza neadmiterii pe ordinea de zi, chestiuni ce țin de posturile ilegale, încălcarea drepturilor omului, răpirile din ultimul timp, dar și prelungirea până pe 1 decembrie a carantinei ilegale din regiune. 

Cebotari a fost învestită în funcție luni, 9 neoiembrie, aceasta are 28 de ani și  a fost anterior implicată în campania electorală pentru PSRM. Mai multe detalii aici.  De asemenea, se presupune că noul vicepremier ar avea cetățenia Federației Ruse.