Kulminski, cine este viitorul vice-premier pentru Reintegrare și ce viziuni are asupra conflictului

Kulminski, cine este viitorul vice-premier pentru Reintegrare și ce viziuni are asupra conflictului

Premierul desemnat, Natalia Gavrilița, a prezentat lista de miniștri pentru noul Guvern, care cel mai probabil va fi votat joi, la Reintegrare a fost desemnat Vladislav Kulminski.

Kulminski  este expert în domeniul analizei politice, planificării strategice, bunei guvernări și soluționări conflictelor.  Activând în cadrul Băncii Mondiale, s-a ocupat de reforma sectorului administrației publice din Moldova, dar și a mers de mai multe ori în stânga Nistrului pe probeleme sociale sau de sănătate.  Ulterior, în perioada în care Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Kulminski a devenit consilier superior al Prim-ministrului, conducând departamentul intern de planificare strategică. În 2019, el a fost invitat în Guvernului condus de Maia Sandu, în calitate de consilier al Prim-ministrului, ocupându-se de politica externă și planificarea strategică. Vladislav a elaborat și a implementat programe în domeniul soluționării conflictelor din regiune, inclusiv programe de măsuri de consolidare a încrederii, și a lucrat în calitate de expert politic la Ambasada SUA și cea a Marii Britanii în Moldova.

Anterior vice-premeriul desemnat declara problema transnistreană una vitală și nu înțelegea de ce nu a fost una prioritară pentru Guvernele anterioare.

„Eu cred că această problemă este vitală pentru Republica Moldova și Guvernul, societatea civilă ar trebui să aibă un dialog continuu pentru a avea o abordare rațională strict în interesul Republicii Moldova, pentru că ceea ce facem noi acum este un fel de abordare situativă, aș spune, fără o abordare strategică. Și eu cred că noi toți nu acordăm suficientă atenție acestei probleme.

Uitați-vă, Biroul Reintegrarii, spre exemplu, are acolo vreo zece persoane, dar trebuie să fie dotat mult mai bine și el trebuie să implice specialiști și profesioniști în rezolvarea conflictelor, inclusiv cei care au vocea critică și care critică dur ceea ce ei cred că sunt concesiunile Guvernului. Adică acest dialog și acest proces de abordare strategică trebuie să existe în mod permanent,” spunea acesta în 2019 pentru Europa Liberă. 

În prezent negociator șef în relația cu Tiraspolul este Olga Cebotari.