Krasnoselski vrea un al doilea mandat: „Nu te poți opri la jumătate din drum”
Liderul separatist, Vadim Krasnoselski, și-a anunțat candidatura pentru un al doilea mandat în așa numita funcție de președinte al Republicii Moldovenești Nistrene, nerecunoscută de niciun stat în lume, anunțul a fost făcut de acesta pe canalul său de telegram. În stânga Nistrului așa-zisul scrutin prezidențial va avea loc pe 12 decembrie.
„De cinci ani, împreună am făcut Transnistria mai frumoasă, mai confortabilă, mai modernă, păstrând tot ceea ce ne-a fost lăsat moștenire de strămoși. Nu te poți opri la jumătate din drum. Trebuie să mergem înainte. Și consider că este de datoria mea să continui ceea ce am început. Am luat o decizie de a candida la viitoarele alegeri, pentru că mă simt responsabil pentru angajamente și pentru continuarea lor cu succes.”, a spus Vadim Krasnoselski.
Conform „legislației” din regiune, candidații trebuie să colecteze de la 2 la 3% din semnături din numărul total de alegători. În total, potrivit așa-zisei comisii electorale din Tiraspol, în regiune sunt înregistrați 405.294 de alegători.
Sub umbrela extremismului și izolării
În mandatul său de 5 ani, cât a fost în fruntea regiunii, nivelul încălcării drepturilor omului în stânga Nistrului a înregistrat mai multe regrese, acesta s-a protejat și cu o așa-numită lege care nu permite să fie criticat sau insultat.
În 2020 acesta a blocat complet libera circulatie a populației, pe o perioadă de mai bine de un an, din și spre regiune, instaurând mai multe posturi ilegale ce nu permiteau traversarea liniei administrative.
Pe lângă „legea” ce nu permite insulta președintelul rmn, Vadim Krasnoselski a aprobat la 20 martie 2020 noua Strategie de combatere a extremismului în Transnistria, pentru anii 2020-2026. El a motivat necesitatea acesteia prin faptul că „în ultimii ani, a crescut numărul de pericole extremiste externe și interne”. În afară de lupta propriu-zisă împotriva organizațiilor extremiste, strategia presupune combaterea „extremismului informațional”: identificarea informației care „destabilizează situația social-politică și economică”. După aprobarea acestea au fost închise mai multe persoane, printre care Alexandr Smonii, Pavel Dogari, Mihail Ermurachi și Ghenadie Ciorba, persoane despre care Zona de Securitate a scris în nenumărate rânduri. Această strategie s-a dovedit a fi o unealtă de a lupta cu opoziția, jurnaliștii sau activiștii civici.
Recent liderul separatist a făcut o serie de declarații scandaloase precum că acesta nu exclude că diferendul transnistrean ar putea fi soluționat „prin aplicarea forței”.
Cine este Krasnoselski
Vadim Krasnoselski are 51 de ani și originar din satul Dauriya, raionul Transbaikal, regiunea Cita, Federația Rusă, până a deveni liderul regiunii a fost ofițer de miliție, care a îndeplinit anterior funcția de ministru al afacerilor interne al auto-proclamatei republici, Krasnoselski a mai fost președinte a așa zisului „Soviet Suprem” de la Tiraspol.
La data de 25 februarie 2008, pe baza reexaminării Poziției comune 2004/179/PESC, Uniunea Europeană l-a inclus pe o listă a transnistrenilor cărora li s-a interzis călătoria în spațiul UE, fiind considerat răspunzător de împiedicarea progresului în vederea unei soluționări politice a conflictului transnistrean din Republica Moldova. Vadim Krasnoselski a fost decorat cu Ordinul “Pentru curaj personal”, cu Medalia “Pentru activitatea de luptă”, cu Medalia “Pentru serviciu ireproșabil” clasa a III-a, cu Medalia “60 ani de la victoria din cel de-al doilea război mondial din 1941-1945”, cu titlul de “Lucrător fruntaș al miliției” și altele. El este căsătorit și are un fiu și o fiică.
În 2011, după victoria lui Şevciuk, Krasnoselski a devenit şef al Serviciului securitate al preşedintelui, apoi preşedinte al Comitetului vamal. Deşi în primul său mandat s-a prezentat ca fiind candidat independent la preşedinţia rmn, Krasnoselski a fost susţinut activ atât de deputaţi din partidul „Obnovlenie”, cât și de „Sheriff”, imperiul de business fondat Victor Guşan şi Ilia Kazmalî.