Krasnoselski și Dodon așteaptă livrarea vaccinului Sputnik V, de la o zi la alta…deja de două săptămâni

Krasnoselski și Dodon așteaptă livrarea vaccinului Sputnik V, de la o zi la alta…deja de două săptămâni

„De la o zi la alta în regiune va ajunge un lot de vaccin rusesc „Sputnik V” – 62 de mii de doze”, a declarat astăzi liderul de la Tiraspol pe canalul său de telegram. Vadim Krasnoselski așteaptă serul rusesc din luna decembrie când a anunțat pentru prima dată despre încheiere unui  acord cu Federația Rusă privind furnizarea unui lot de vaccin rusesc în regiune, atunci asigurările au venit de la șeful adjunct al Administrației prezidențiale a Federației Ruse Dmitrii Kozak. Au trecut aproape patru luni și Sputnik V așa și nu a fost livrat nici în regiune, nici în Republica Moldova.

Pe 3 aprilie Tiraspolul a primit încă odată asigurări de la Kremlin că va primi vaccinul, însă la fel, fară rezultate.  În timpul vizitei sale la Moscova, Krasnoselski a anunțat că în timpul apropiat urmează să fie livrate regiunii 62 de mii de doze de Sputnik V. Tot atunci și fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon se alfa la Moscova de unde a aunțat despre un ajutor umanitar  de 180 de mii de doze, pentru Republica Moldova.

Igor Dodon, liderul PSRM, așteaptă și el de la o zi la alta serul. Ultimul termen a fost enunțat de acesta chiar în seara zilei de 21 aprilie, când a declarat că „în această săptămână” vaccinul rusesc va ajunge în Republica Moldova. Portalul Agora.md scrie că în ultimele două luni, în spațiul public au apărut cel puțin cinci declarații în care fostul șef de stat a spus că dozele iată-iată ajung la Chișinău.

De la promisiunile de „cel târziu săptămâna viitoare“, făcute la începutul lunii martie, am ajuns cu  „în zilele următoare“ deja pe final de aprilie. Principalele declarații pot fi urmărite aici.

Krasnoselski scrie că se așteaptă la „entuziasm în jurul campaniei de vaccinare cu Sputnik V”, iar mass-media din regiune anunță despre posibila venire a vaccinului în fiecare subiect în care este abordată tematica COVID-19.

Atât Igor Dodon, cât Vadim Krasnoselski și-au asumat public aducerea vaccinurilor Sputnik V, invocând relațiile speciale pe care le au cu administrația de la Kremlin. Campania de vaccinare a început, însă, cu vaccinul donat de România și până în prezent oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului sunt imunizați datorită serului donat de statul român și donațiilor de pe linia COVAX, un parteneriat dintre CEPI, Gavi, UNICEF și OMS.

Pe malul drept au fost deja administrate 103 811 de doze, pe malul stâng- 1 964.