Krasnoselski rupe „tăcerea”.  Lipsa informațiilor despre procesul de vaccinare în stânga Nistrului este din cauza că imunizarea nici nu a început

Krasnoselski rupe „tăcerea”. Lipsa informațiilor despre procesul de vaccinare în stânga Nistrului este din cauza că imunizarea nici nu a început

Regimul separatist de la Tiraspol anunță astăzi, după 6 zilele de la „startului campaniei de vaccinare” în regiunea transnistreană, că nu a fost vaccinată nicio persoană. Vadim Krasnoselski a scris pe canalul său de telegram că „mai așteaptă puțin” până suspiciunile asupra preparatului AstraZeneca se vor infirma, între timp așteaptă cu nerăbdare vaccinul rus, Sputnik V.

Portalul nostru a scris luni, la trei zile de la anunțul privind demararea campniei de imunizare că oamenii din regiune nu au primit nicio informație despre modul în care are loc vaccinarea medicilor. Presa din regiune scria atunci doar despre faptul că aceasta a început, fără să ofere detalii. 

În mesajul de astăzi, în care se confirmă că în tot acest timp oamenii au fost duși în eroare, Krasnoselski spune că a luat această decizia pentru a nu risca cu viața oamenilor. „Așteptăm avizul informat al specialiștilor specializați, inclusiv al OMS. Serviciul sanitar și epidemiologic a fost instruit să păstreze vaccinul disponibil.”

Asta deși este confirmat oficial că vaccinul venit din România este sigur. Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că România nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca, folosit în alte țări și suspectat că a determinat la persoane vaccinate apariția unor cheaguri de sânge.

„Nu este un secret faptul că multe țări resping vaccinul AstraZeneca coronavirus, pe baza opiniei experților despre probabilitatea ridicată de efecte secundare. Este indicativ faptul că printre aceste state și Suedia este țara de fabricație a acestui medicament. Permiteți-mi să vă reamintesc că AstraZeneca a fost livrată în Transnistria ca ajutor umanitar. Nu am început să vaccinăm cetățenii. Să așteptăm puțin. Nu avem dreptul să riscăm viața oamenilor. Așteptăm avizul informat al specialiștilor specializați, inclusiv al OMS. Serviciul sanitar și epidemiologic a fost instruit să păstreze vaccinul disponibil.
În ceea ce privește livrarea „Sputnik V”: se lucrează în această direcție. Medicamentul va fi livrat cu avionul la aeroportul din Chișinău. Data exactă de livrare nu a fost stabilită, dar sperăm că acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat.
Încă o dată, subliniez că vaccinarea în Transnistria va fi exclusiv voluntară: cetățenii vor trebui să decidă singuri dacă sunt pregătiți să fie vaccinați și cu ce medicament (dintre cei disponibili și, desigur, înregistrați oficial și aprobați pentru utilizare).”

Ministerul Sănătății din Moldova nu intenționează să suspende vaccinarea cu AstraZeneca. Oficialii din cadrul ministerului au declarat că utilizarea vaccinului AstraZeneca este sigură și nu provoacă tromboză.

Vaccinarea cu AstraZeneca în Moldova poate fi suspendată numai dacă este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății sau de Agenția Europeană pentru Medicamente.

Din informațiile apărute în spațiul public, anterior, vaccinarea ar fi trebuit să înceapă vineri, 12 martie, cu angajații spitalelor cu profil COVID, unitățile de reanimare și terapie intensivă, precum și lucrătorii medicali ai ambulatoriilor. Serul trebuia să ajungă mai întâii în orașul Tiraspol și Bender/Tighina,

Locuitorii regiunii transnistrene, la fel ca cei de pe malul drept trebuiau să fie vaccinați cu  medicamentului „AstraZeneca”, donat de România. Cele 1810 de doze de vaccin au fost transmise pe 5 martie de Chișinău la Tiraspol.

În plus față de dozele deja livrate, în regiune vor mai fi transmise alte 600 de doze de vaccin prin intermediul mecanismului COVAX. Originea ambelor preparate este ascunsă, în continuare, atât de așa-numitele autorități cât și de presa din regiune.