Krasnoselski l-a arestat, Krasnoselski l-a grațiat. Serghei Mirovici a fost eliberat după greva foamei și doi ani de închisoare

Krasnoselski l-a arestat, Krasnoselski l-a grațiat. Serghei Mirovici a fost eliberat după greva foamei și doi ani de închisoare

Liderul separatist din regiunea transnistreană, Vadim Krasnoselski, l-a grațiat pe activistul Serghei Mirovici. Bărbatul a stat închis doi ani, pentru „insultă publică” adusă liderului de la Tiraspol, pe un canal de Telegram. Decizia a fost anunțată pe 29 decembrie, potrivit sentinței ilegale inițială Mirovici urma să stea după gratii până în august 2022.

Totul s-a întâmplat în august 2019 când doi pensionari – Tatiana Belova și soțul său, Serghei Mirovici din satul Cioburciu, raionul Slobozia au fost reținuți pentru postări pe Telegram care ar fi conținut insulte în adresa lui Krasnoselski. În martie 2020, cei doi au fost condamnați la trei ani de închisoare. Mirovici a stat în închisoarea nr. 1 din satul Hlinaia, iar soția sa – în închisoarea nr.3 din Tiraspol.

Pe 15 septembrie 2020, Belova a fost eliberată cu două luni mai devreme decât stabilise inițial instanța, femeia „și-a recunoscut vinovăția”.

Tatiana Belova și soțul său, Serghei Mirovici

Cazul lui Serghei Mirovici exteriorizează mai multe fenomene grave de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, constată Pavel Cazacu, avocat Promo-LEX.

„Pe de-o parte, numărul foarte mare de persoane deținute în stânga Nistrului, aprox. 2000 de deținuți la cca 400 000 locuitori. Astfel, administrația de la Tiraspol profită de pretinsele amnistii și grațieri, pentru a elibera din detenție unele persoane, pentru a reduce acest număr. Chiar dacă în ultima perioadă numărul de deținuți s-a redus, rata de încarcerare în regiunea transnistreană rămâne una uriașă. Astăzi, rata de încarcerare la 100 000 locuitori este de aproape 4 ori mai mare decât media europeană – 435 de deținuți la 100 000 locuitori.

Pe de altă parte, Serghei Mirovici este una din multele victime care au fost persecutate pentru că a criticat regimul de la Tiraspol sau pentru că a avut o altă opinie decât cea care este la modă în stânga Nistrului.

Eliberarea lui din detenție este evident un lucru bun, însă fenomenele de privare ilegală de libertate și persecutarea reprezentanților opoziției, a activiștilor civici sau pur și simplu a persoanelor cu opinii diferite, continuă să existe în regiunea transnistreană. Iar persoanele responsabile de aceste abuzuri grave, în continuare nu sunt pedepsite de către autoritățile constituționale,” conchide Cazacu.

În ultima perioadă Mirovici a declarat de mai multe ori greva foamei, împreună cu Oleg Horjan, președintele partidului comunist din stânga Nistrului. Cei doi solicitau să nu fie recunoscute rezultatele scrutinului recent, potrivit cărora Krasnoselski a obținut un nou mandat.