Krasnoselski, apel la ONU și OSCE să ia măsuri cu Chișinăul pentru a preveni “catastrofa umanitară” în stânga Nistrului. Autoritățile moldovene: “Moscova sacrifică regiunea, șantajând Republica Moldova cu arma energetică”
Liderul separatist, Vadim Krasnoselski, a făcut apel la ONU și OSCE solicitând instituțiilor să ia măsuri urgente cu Republica Moldova pentru a preveni “catastrofa umanitară” în care ar putea să se afle regiunea transnistreană. Mai mult, Krasnoselski susține că Republica Moldova a pornit un șantaj energetic și economic.
Scrisorile adresate secretarului general al ONU Antonio Guterres și secretarei generale a OSCE Helga Schmid au fost semnate, pe 22 noiembrie 2022, de autoproclamatul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski și de așa-numitul președinte al Sovietului Suprem al regiunii, Alexandr Korșunov.
„Din cauza acțiunilor ilegale ale guvernului moldovean, din 21 octombrie 2022, în Transnistria a fost declarată starea de urgență economică, au fost închise principalele întreprinderi industriale, a fost oprit transportul public și au fost reduse temperaturile în instituțiile sociale la începutul sezonului de încălzire. Continuarea politicii Moldovei de strangulare economică a Republicii Moldovenești Nistrene și presiunea energetică asupra populației în condițiile instabilității sporite din regiune va însemna prăbușirea economiei și distrugerea sferei sociale. Acest lucru va duce Transnistria, în care locuiesc aproximativ jumătate de milion de oameni, la o catastrofă umanitară”, se mai arată în adresările către șefii de la ONU și OSCE, potrivit unui comunicat de presă de pe pagina oficială a așa-numitului lider de la Tiraspol.
De cealaltă parte, Biroul politici de Reintegrare a venit cu o reacție la acțiunile Tiraspolului. “Acuzațiile aduse de Tiraspol sunt transmise pe o adresă greșită. Criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv regiunea ei transnistreană, nu a fost cauzată de Chișinău, ci de deciziile nejustificate ale companiei ruse Gazprom, care a redus volumul de gaze naturale livrate companiei Moldovagaz. Astfel, partea rusă se face responsabilă de situația creată, inclusiv de criza energetică și social-economică din regiunea transnistreană. Demersurile Tiraspolului trebuie adresate Moscovei, care sacrifică regiunea șantajând Republica Moldova cu arma energetică, cum a mai făcut-o și în 2009.”
De asemenea, responsabilii de la Chișinău au mai subliniat faptul că pe parcursul anilor, autoritățile din Republica Moldova au atenționat în nenumărate rânduri pretinsa administrație de la Tiraspol, dar și partea rusă, despre riscurile create de anomalia energetică și economică din stânga Nistrului, alimentată de subvenționarea camuflată a regiunii de către Gazprom.
Soluția propusă de Republica Moldova este reluarea livrării gazelor naturale de către Gazprom în cantitățile prevăzute de contractul în vigoare. Astfel, Chișinăul consideră că aceste acuzații au doar un singur scop – să tensioneze situația politică din țară și din regiune, să inducă în eroare opinia publică și partenerii externi, pregătind eventual terenul pentru o nouă provocare, care ar putea pune în pericol stabilitatea fragilă pe care am reușit să o menținem până în prezent.