Krasnoselski a încercat de câteva ori să facă achiziții de vaccin, dar fără succes, acum promite 100 mii doze de Sinofarm

Krasnoselski a încercat de câteva ori să facă achiziții de vaccin, dar fără succes, acum promite 100 mii doze de Sinofarm

Procedura de achiziție a dozelor de vaccin împotriva COVID 19 este unică pentru tot teritoriul Republicii Moldova, adică și pentru stânga Nistrului. De la începutul pandemiei în spațiul public au apărut mai multe anunțuri din partea liderului regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, că vă fi procurat, la direct,  de către administrația autoproclamată vaccin. Cert este că până în prezent toate dozele ajunse în regiune au fost, fie din donații, fie din achizițiile Ministerului Sănătății de la Chișinău.

Recent liderul separatist a anunțat din nou că are intenții de a procura vaccin, de această dată 100 mii de doze de Sinofarm, acesta însă nu spune cum va face această achiziție și că nu poate fi vorba una separată de Chișinău. 

„În ceea ce privește progresul în achiziționarea unui vaccin pentru prevenirea COVID-19, s-a observat că singurul medicament disponibil pentru cumpărare este Sinofarm. Sunt în curs negocieri pentru achiziționarea a 100.000 de doze (pentru 50.000 de cursuri),” a declarat Krasnoselski la o ședință cu miniștri nerecunoscuți din regiune.

Cert este că administrația separatistă de la Tiraspol a avut câteva inițiative de a procura vaccin, însă, fără succes.

Tatiana Zatâc, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, a explicat pentru Zona de Securitate cum au loc astfel de achiziții și de ce nu pot fi făcute separat.

„Tiraspolul poate cumpăra vaccin conform regulilor stabilite, asta ar însemna prin Centrul de Achiziții Publice Centralizate, dar până acum ei nu au putut să procure nimic. Noi oricum oferim din toate loturile, și umanitare, și cele procurate prin achiziții, vaccin cetățenilor din stânga Nistrului, în mod echivalent.

Să procure vaccin singuri nu ar putea, nici noi ca Minister nu putem singuri să procurăm, noi avem Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate și mai este posibilitatea prin negociere directă. Chiar și dacă vor negocia la direct va fi necesar să fie prezentate toate actele despre preparat și furnizor. Au mai fost câteva încercări pentru Tiraspol, dar am înțeles că până la urmă nu au prezentat niciun act confirmativ pentru a fi adus vaccinul. A rămas doar la nivel de discuție din partea lor, dar fără acte confirmative.”

Zatâc menționează că procedurile de a aduce vaccin în Republica Moldova sunt cunoscute de Tiraspol și au fost informați prin intermediul Biroului de Reintegrare.

Acestora li s-a comunicat că dacă dozele vin prin donație atunci actele despre lot și cele confirmative din partea furnizorului trebuie să fie trimise la Ministerul Sănătății pentru ca ministerul să informeze Serviciul Vamal și vaccinul să poată intra în țară.

Ce-a de-a doua metodă, prin negociere directă cu furnizorul, se face prin intermediul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. 

„Până la moment am avut doar o scrisoare că doresc să procure, dar nu am avut niciun document confirmativ, a fost deja inițiată și o procedură, noi hârtiile le-am făcut practic și așteptam doar să ne aducă actele, dar nu au prezentat nimic. Toate vaccinurile care au fost administrate în raioanele de Est sunt repartizate de minister și oamenii pot fi siguri,” ne-a spus secretara de stat. 

În repetate rânduri Tiraspolul a învinuit Chișinăul de diferite blocade care nu au putut fi probate cu dovezi și de această dată, dacă administrația separatistă nu va reuși să identifice bani sau furnizori care să vrea să le vândă doze, probabil vor spune că este o nouă blocadă. 

Menționăm, că 10% din toate dozele donte Republicii Moldova dar și din cele achiziționate din bugetul de stat sunt livrate în stânga Nistrului pentru vaccinare populației din regiunea transnistreană. 

Până în prezent în stânga Nistrului au fost administrate aproape 90 de mii de doze. 

72.484 (15,6%) de persoane din regiune au finalizat complet imunizarea împotriva coronavirusului. 

Prima componentă a „Sputnik V” a primit 41.666 de persoane, a doua – 39.649.

Imunizarea cu AstraZeneca a început pentru 6746 de persoane, finalizată – 5102.

8121 au fost vaccinați cu prima doză de Pfizer, iar 6269 cu a doua.

7407 de locuitori din regiune  au trecut etapa inițială de vaccinare a Sinovac, complet – 6738.

Sinopharm – prima vaccinare a fost administrată la 11 922 persoane, a doua – la 8958.

5758 cu Janssen.