Kelly Keiderling, noua șefă a Misiunii OSCE în Republica Moldova. “Preiau mandatul în moment provocator pentru procesul de reglementare transnistreană”

Noua șefă a Misiunii OSCE în Moldova, ambasadoarea Kelly Keiderling

Kelly Keiderling, noua șefă a Misiunii OSCE în Republica Moldova. “Preiau mandatul în moment provocator pentru procesul de reglementare transnistreană”

Ambasadoarea Kelly Keiderling, numită de președinția poloneză a OSCE în funcția de șefă a Misiunii OSCE în Republica Moldova, și-a preluat astăzi mandatul. De asemenea, ea va fi mediator al OSCE în procesul de reglementare transnistreană.

Ambasadoarea Keiderling îl succede pe Claus Neukirch, care și-a încheiat mandatul de șef al Misiunii în septembrie.

„Sunt încântată să preiau această funcție importantă în acest moment volatil și provocator pentru procesul de reglementare transnistreană. Aștept cu nerăbdare să cooperez cu autoritățile de la Chișinău și Tiraspol, precum și cu ceilalți participanți în formatul „5+2”, pentru a continua și dezvolta negocierile de reintegrare a Transnistriei în Republica Moldova. Mandatul Misiunii OSCE – de a soluționa conflictul transnistrean sub toate aspectele sale – rămâne obiectivul nobil al statelor participante la OSCE”, a afirmat Keiderling.

Anterior, ambasadoarea Keiderling a ocupat funcția de Ambasador al SUA în Uruguay, șef adjunct al Misiunii la Ambasada SUA din Chișinău, Moldova, precum și de șef adjunct al Misiunii și, intermitent, în calitate de însărcinat cu afaceri la Ambasada SUA în Caracas, Venezuela. Ambasadoarea Keiderling a deținut funcții diplomatice la misiunile SUA în Kârgâzstan, Cuba, Botswana, Republica Dominicană, Etiopia și Zambia, precum și mai multe poziții în Washington, DC.

Potrivit acesteia, prioritățile-cheie ale Misiunii OSCE în Moldova sunt de a contribui la realizarea unei reglementări politice de durată și cuprinzătoare a conflictului transnistrean bazată pe integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, cu statut special pentru regiunea transnistreană.

Mandatul Misiunii OSCE în Moldova este aprobat și reînnoit în fiecare an de către toate cele 57 de state participante la OSCE, inclusiv Republica Moldova.