foto: Zona de Securitate
Istorici: Cartea „O viziune din focarul conflictului de la Dubăsari”, în contextul războiului din Ucraina, este un demers la reconstituirea memoriei
Atrocitățile organizate de Federația Rusă pe teritoriul Republicii Moldova, în anul 1992, dar și mărturiile dureroase ale oamenilor din Dubăsari, care au trăit acele orori, și puse „în oglindă” de scenariul rusesc aplicat pe teritoriul Ucrainei se regăsesc în paginile lucrării „O viziune din focarul conflictului de la Dubăsari”, ediția a II-a, semnată de scriitorul Vlad Grecu. Volumul a fost lansat la Biblioteca „Onisifor Ghibu” din Capitală.
Autorul cărții, Vlad Grecu, originar din Dubăsari, spune că fiecare eveniment și zi din perioada războiului este o adevărată lecție de curaj și devotament pentru fiecare generație.
Vlad Grecu, autor, participant la războiul din 1992
„Această carte eu cred că trebuie să ajungă în fiecare şcoală. Noi până în ziua de azi noi ne mândrim cu Rusia şi nu înţeleg de ce. Ei ne-au omorât oamenii prin case. E o carte scrisă cu lacrimile rudelor celor care au fost victime ale crimelor de război şi cadavrele cărora au fost găsite mutilate. Din păcate, noi (n.r. cetățenii Republicii Moldova) ne-am asumat aceste crime care nici nu erau ale noastre și atunci Chișinăul s-a speriat și nici nu am avut nicio reacție.”
Evenimentele de la Nistru sunt calificate de Vlad Grecu drept un război de agresiune al Federației Ruse asupra Republicii Moldova. Lucru demonstrat cu desăvârșire prin prezența Armatei a 14-a ruse pe teritoriul țării noastre și implicarea acesteia în mod direct în lupte, cu tancuri și armamentul din dotare, a mai declarat Grecu.
Prezent la lansarea cărții, istoricul Anatol Petrencu a afirmat că lucrarea semnată de scriitorul Vlad Grecu este structurată din perspectiva a două traiectorii. Prima se construiește în jurul curajului și vitejiei oamenilor de a-și apăra casa, familia și țara, iar cea de-a doua prin faptul că mereu au fost oameni trădători și care nu și-au asumat nicio responsabilitate în virtutea funcției pe care o dețineau.
Anatol Petrencu, doctor habilitat în istorie
„Această carte a fost impulsionată de războiul agresiv al Federației Ruse împotriva Ucrainei și la foarte scurt timp s-a observat că acele crime care au fost comise de ruși în ochii noștri, ele au fost comise ceva mai devreme împotriva populației noastre de dincolo de Nistru. Aceleași metode, ceea ce s-a întâmplat la Bucha s-a întâmplat în satele noastre. Dumnealui (n.r. Vlad Grecu) fiind originar din Dubăsari, a lucrat la Dubăsari, a locuit la Corjova, iată că a fost prins de aceste evenimente tragice, a fost martor la ceea ce s-a întâmplat. Din punctul meu de vedere, în carte sunt două linii roșii. Prima linie roșie este vitejia oamenilor care și-au apărat casa, și-au apărat gospodăriile, și-au apărat familiile. Aici, în carte, sunt foarte multe exemple care arată oamenii care s-au jertifit pentru a apăra integritatea și independența Republicii Moldova. Mulți dintre ei, cu regret, au murit. În carte se descrie, cum cazacii au venit de aiurea, au prins oamenii, i-au torturat, i-au împușcat, i-au aruncat în Nistru. Sunt lucruri pe care nu trebuie să le uităm. Însă este cea de-a doua linie roșie, care trece de la început până la sfârșit. Și asta este linia cea mai dureroasă. Se constată că întotdeauna sunt trădători, sunt oameni lași, sunt oameni care nu-și asumă responsabilitatea pentru posturile pe care le-au ocupat atunci. În carte sunt foarte multe pilde când oamenii în disperare se adresau conducătorilor de la Chișinău, sunt exemple în care se arată că procurorul general al Republicii Moldova era obligat să intenteze procese penale pentru criminalii de război, sunt aduse exemple concrete că i s-au adresat cu documente și nicio reacție. Noi nu știm ce ar fi fost dacă, dar nu s-a făcut nici acest pas, nu s-au întreprins măsuri pentru a atrage atenția opiniei publice de a opri cumva aveste crime care au fost comise de cazaci sau de unii românași de-ai noștri care au trecut de partea separatiștilor. Sigur, cartea este un exemplu de redare a tablourilor care au fost.”
Colegul de condei a scriitorului Vlad Grecu, Arcadie Suceveanu a recunoscut în ziua lansării că acest volum vine să acopere acele lipsuri impregnate cu bună știință în memoria colectivă a cetățenilor Republicii Moldova. Mai mult, Suceveanu a sugerat ca lucrarea „O viziune din focarul conflictului de la Dubăsari” să ajungă și la românii de peste Prut.
Arcadie Suceveanu, scriitor și ziarist
„Cartea captează, cartea se citește ca o monografie istorică, dar se citește antrenant ca o adevărată proză unde sunt incluse elemente epice. Autorul fiind un bun povestitor. Este o carte care vine să completeze sau să lichideze anumite goluri în cunoașterea istoriei, acelei bucăți de pământ – regiunea transnistreană, despr care se știu multe lucruri, dar mai puțin se scrie decât ar merita să se spună și să se cunoască.”
În zilele de 1-2 noiembrie 1990, au avut loc primele ciocniri pe podul de la Dubăsari, atunci au murit primii polițiști și localnici din Dubăsari. În context, istoricul Sergiu Musteață a catalogat lucrearea „O viziune din focarul conflictului de la Dubăsari” drept un demers la reconstituirea memoriei.
Sergiu Musteață, istoric
„M-a impresionat stilul în care a fost scrisă cartea. A fost scrisă în stilul istoriei publice. Este o carte de memorie, o carte de îndemn de recunoaștere a suferinței și istoria noastră tragică, pe care puțini o cunoaștem și puțini și-au dat interesul să o cunoască. Acest demers se încadrează într-o serie de lucrări care au apărut în ultimi ani. Avem câteva volume de documente și reconstituie sau, cel puțin, oferă posibilitatea de a cunoște izvoarele care ne permit să înțelegem cât mai bine ce s-a întâmplat. A fost război, este cert, nu trebuie să ne ferim de acest termen. Exemplele care ni le oferă autorul în această carte sunt pentru generația tânără adevărate lecții care trebuie însușite.”
La lansarea celei de-a doua ediții a cărții „O viziune din focarul conflictului de la Dubăsari” au venit scriitori, elevi din Grigoriopol, dar şi câţiva dintre protagoniştii cărţii, care au stat umăr la umăr cu scriitorul Vlad Grecu pe câmpul de luptă. Cea de-a doua ediție a fost editată în contextul războiului din Ucraina, de editura Prut Internațional, într-un număr de o mie de exemplare. Prețul unei cărți este de 150 de lei.