Ion Tăbîrță: “Cumințenia” Chișinăului la mișcările Rusiei în regiunea transnistreană s-ar datora așteptării unui nou contract cu Gazprom
Republica Moldova devine vulnerabilă în fața Federației Ruse și la capitolul gazelor naturale, mai cu seamă că suntem în așteptarea semnării unui nou contract între “Moldova Gaz” și “Gazprom”. De această părere este analistul politic, Ion Tăbârță, care a fost expusă în cadrul celui de-al treilea PODCAST marca Zona de Securitate.
În opinia lui Tăbârță, reacția “cuminte” a autorităților de la Chișinău privind mișcările Federației Ruse prin deschiderea unui număr record de secții de votare în regiunea transnistreană la alegerile pentru Duma de Stat a Rusiei, din perioada 17-19 septembrie 2021, s-ar datora prin faptul că suntem în pragul iernii și Chișinăul ar trebui să semneze un nou contract de livrare a gazelor naturale între “Moldova Gaz” și “Gazprom”.
Ion Tăbârță, analist politic
Un atu al Federației Ruse este cel al gazelor naturale. Aici, într-adevăr suntem vulnerabili. Am înțeles de ce autoritățile noastre încearcă să negocieze un nou contract cu Gazpromul. Ceea ce se întâmplă cu gazele naturale are un context geopolitic mult mai larg. Nu se referă doar la Republica Moldova și ceea ce se întâmplă cu prețurile la gazele naturale este o modalitatea de a pune presiune Uniunii Europene din partea Federației Ruse, dar în mod special este de a pune presiune asupra Germaniei de a accepta proiectul energetic North-Streem 2, știm că practic acest gazoduct este aproape 90% practic finalizat. Republica Moldova își propune să construiacă un dialog bun cu Federația Rusă, pentru că ar fi vital pentru ea. De aici vine și această “cumințenia” autorităților de la Chișinău, pe undeva se poate de înțeles, pentru că Rusia a recționat destul de dureros față de unele state de a nu recunoaște scrutinul din Crimeea.
***
În 2019 – prețul mediu anual al gazelor naturale a fost de 233 pentru 1.000 de metri cubi de gaz. În 2020, acesta a scăzut până la 148,8.
În 2020 – Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) a cumpărat 1,127 miliarde de metri cubi (+6,6%) de gaze naturale. În același timp, în termeni valorici, volumul achizițiilor a scăzut cu 31,7% – până la 2,934 miliarde lei ($1167,50 milioane).
La sfârșitul anului 2020 – întreprinderea mixtă moldo-rusă „Moldovagaz” a suferit pierderi în valoare de 676,8 milioane de lei. ($37,8 milioane).
Totuși, Kremlinul pierde o serie de pârghii în relația sa cu Republica Moldova, în contextul problemei migranților de muncă, care a provocat o cirză în Rusia. Lucru demonstrat și în alegerile recente din Republica Moldova, mai opinează Ion Tăbârță.
Ion Tăbârță, analist politic
Practic o serie de pârghii pe care le avea Federația Rusă în relația sa cu Republica Moldova cam s-au diminuat. Problema migranților de muncă, criza din Rusia provocată de acele restricții și sancțiuni venit din partea Europei, după evenimentele din Ucraina. Acest lucru a contribuit la faptul că o bună parte a migranților noștri s-au redirecționat dinstre Est spre Vest. Și acest lucru s-a văzut la alegeri. O altă pârghie de control, cea legată de comerț, după acele embargou din 2016, dar cu precădere la cele din 2013, a dus la o redirecționare a geografiei comerțului nostru pe exterior. Noi acum am exporta în Federația Rusă sub 10%.
Analistul politic Ion Tăbârță mai consideră faptul că și chiar dacă Republica Moldova vrea un dialog constructiv cu Federația Rusă, autoritățile de la Chișinău trebuie să spună tranșant doleanțele și să-și expună pretențiile față de Moscova.
Ion Tăbârță, analist politic
Noi trebuie să spunem tranșant care sunt doleanțele și supărările noastre. Problema trupelor ruse. Desigur, Federația Rusă vrea să pună o influență politică asupra Republicii Moldova. Noi, de a avea un drept de veto după modelul memorandumul Kozak. Mie îmi este greu să cred că Federația Rusă are o altă optică privind soluționarea problemei transnistrene.
Precizăm că pe data de 22 septmebrie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a ținut un discurs la dezbaterile generale din cadrul Sesiunii a 76-a a Adunării Generale a ONU. Acolo Sandu a reiterat poziția Republicii Moldova și a cerut retragerea necondiționată a trupelor ruse de ocupație din stânga Nistrului și utilizarea armamentului de la Cobasna. Șefa statului a mizat de la tribuna ONU pe sprijinul comunității internaționale în acest demers.