Ion Manole: „În spatele reacției Biroului de Reintegrare, în care recomandă oamenilor să se abțină de la deplasări prin linia administrativă, stă ori incompetența, ori anumite interese de care încă noi nu știm”

Colaj ZdS.md/ În stânga -Olga Cebotari, Viceprim-ministru pentru Reintegrare și Alin Gvidiani – Șef al Biroului politici de reintegrare. În dreapta – Ion Manole Director Executiv, Promo-LEX

Ion Manole: „În spatele reacției Biroului de Reintegrare, în care recomandă oamenilor să se abțină de la deplasări prin linia administrativă, stă ori incompetența, ori anumite interese de care încă noi nu știm”

Biroul de Reintegrare recomandă, în urma cazului de îngrădire a liberei circulații cu implicarea fostului primar de Corjova Valeriu Mițul, evitarea trecerii prin punctele ilegale de control transnistrene, persoanelor care dețin „interdicții” sau care figurează în așa-numitele liste de prohibiție ale structurilor de forță din regiune.

Directorul Executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, constată că prin astfel de declarații se confirmă faptul că „autoritățile Republicii Moldova în general, de la cei mai mici funcționari, până la cei mai mari aleși optează întotdeauna sau au preferat întotdeauna calea cea mai ușoară, calea cea mai leneșă: să accepte toate aceste interdicții toate aceste abuzuri în calea drepturilor omului sub pretextul de a nu deranja regimul de la Tiraspol, de a nu provoca, respectiv mesajul autorităților este unul regretabil, mai ales în cazul domnului Mițul care este ales local,  deci el este consilier în comuna Corjova, respectiv este foarte greșit ca să nu spun mai dur. O abordare leneșă, pasivă pe parcursul  a 30 de ani să ai la îndemâna ta toate instrumentele internaționale și naționale pentru a apăra drepturile omului, a locuitorilor din această regiune mi se pare o crimă din partea autorităților noastre.

„Nouă ca cetățeni și mie ca apărător al drepturilor omului ne vine foarte greu să înțelegem ce se ascunde  în spatele a astfel de gesturi, ori incompetența care este foarte grav, ori interesul, interesul unor cercuri care au afaceri sau care au anumite scheme în acest teritoriu, și atunci ambele situații sunt foarte grave și nu ne putem aștepta la careva schimbări pozitive pentru drepturile pozitive și libertăților oamenilor din stânga Nistrului. Evident că oamenii vor alege să fugă din acest teritoriu, iar cei care vor rămâne nu vor avea nicio iotă de încredere în  autoritățile de la Chișinău. ” 

Într-un  comunicat emis ieri de Birou se menționează că persoanele care dețin „interdicții” sau care figurează în așa-numitele liste de prohibiție ale structurilor de forță din regiune urmează să ia în calcul probabilitatea unor situații imprevizibile la trecerea prin punctele de control transnistrene și urmează să evite asemenea deplasări până la soluționarea nemijlocită a acestor probleme.

Cazurile în care anumite persoane obțin aceste interdicții sunt practic imposibil de rezolvat, susține președintele „Promo-LEX”, chiar dacă autoritățile ar avea toate pârghiile.

„Fraza până la rezolvarea cazului, deci omul este încurajat să nu circule, să nu iasă din casa lui, chiar în cazul domnului Mițul îmi vine foarte greu… este imposibil de fapt să înțelegi ce au vrut să recomande acestui om. Noi știm că rezolvarea unor astfel de cazuri este practic imposibilă sau practic nu are loc, noi nu vedem efortul autorităților noastre pe cazurile pe care noi le reprezentăm,  la fel aș aminti despre dosarul Promo-LEX, deci noi recent am împlinit 6 ani de când nu am avem acces în stânga Nistrului. Toate demersurile de către noi au fost înaintate în toate instanțele naționale, iar autoritățile nu fac nimic practic le convine această  liniște care convine în primul rând Tiraspolului. Aceste text îl văd că o încurajare a oamenilor să rabde abuzurilor și încălcările drepturilor omului în stânga Nistrului în timp ce cei de la Chișinău sunt ori incompetenți ori au anumite interese de care încă noi nu știm.”

Reprezentanții Biroului de Reintegrare afirmă că problema interdicțiilor impuse și menținute perioade de timp îndelungate pentru anumiți cetățeni moldoveni, locuitori din partea de Est a țării, cărora le este îngrădit accesul la locul de trai permanent și care mai sunt și declarați persoane indezirabile în regiune a fost abordată în repetate rânduri și pe cazuri individuale  în cadrul platformelor de dialog Chișinău-Tiraspol și cu solicitarea de a se renunța la lezarea drepturilor inalienabile și de a se contribui la revenirea situației în albia normalității.

„Mai mult decât atât, în mod constant s-a intervenit cu apelul către mediatorii și observatorii din cadrul formatului „5+2”, dar și către partenerii internaționali relevanți, de a acorda sprijinul necesar în vederea asigurării respectării drepturilor omului în corespundere cu standardele dreptului internațional.”

Răspunsul oferi de autorități a fost criticat și de Valeriu Mițul, care spune că s-a așteptat la o altă abrodare din partea Biroului și propune ca funcționarii care se ocupă de problematica transnistreană să  fie dislocați în teritoriu, de exemplu în Corjova. „Ca să dea declarații responsabile și adecvate, bazându-se pe experiențe reale, dar nu din fotoliul cabinetului din Chișinău.”

Fostul primar de Corjova, Valeriu Mițul

„Cetățenii Republicii Moldova din stânga Nistrului, cu toții au așteptat cu nerăbdare vreo reacție de la Biroul de Reintegrare referitor la problema liberei circulații, ca după 30 de ani de conflict înghețat, acest birou să ne sfatuie ca persoanele care figureaza pe lista de prohibitie a structurilor de forță sa se abțină de la deplasări până la soluționarea problemelor respective. Subliniez, că de 30 ani tot așteptam vreo solutie.

De altfel, mulți demnitari de stat asta și fac. Deputați, miniștri, jurnaliști nici nu încearcă să se apropie de posturile nelegitim instalate fix sub nasul pacificatorilor, care la rândul lor parcă și-au asumat responsabilitatea de a asigura liberă circulatie a marfurilor și cetățenilor de pe un mal pe altul al Nistrului.Biroul declară că s-au trimis adresări către mediatorii și observatorii formatului 5+2. Deci, reiese ca timp de 30 de ani nimeni nu a elaborat o strategie de soluționare a problemei transnistrene, iar cand pe ordinea de zi apare vreo situatie neplacuta, acest birou repejor trimite adresari, iar prin aceasta acțiune, pune problema soluționării pe spatele cui vrei, numai nu a lor.

La ce concluzii pot ajunge cetățenii cand cu toții vedem ca pana ce formatele 5+2, 1+1 “discuta” probleme, Tiraspolul își hotărăște întrebările cu exportul mărfurilor pe piața Uniunii Europene, neachitând un leu impozit în bugetul de stat al Republicii Moldova. Tot la sugestia formatului 5+2, procuram energie electrică, eliberam numere de înmatriculare neutre pentru automobilele persoanelor fizice, ca să poată circula liber oamenii. Și conducerea “rmn” circula liber pe tot teritoriul Republicii Moldova. Dar voi, cetățeni ai Republicii Moldova, din punctul de vedere al Biroului pentru Reintegrare, ar trebui sa mai asteptati cand va va veni randul, ca cineva să se apuce totuși să discute serios drepturile voastre la liberă circulatie, și foarte multe altele.

 
Eu cred că mulți ar fi de acord cu mine, că demnitarii care se ocupă de problemele de reintegrare a țării, să fie dislocați în teritoriu, de exemplu în Corjova. Ca sa dea declarații responsabile și adecvate, bazându-se pe experiențe reale, dar nu din fotoliul cabinetului din Chișinău,” a scris Mițul pe o rețea socială. 

La finalul comentariul pe marginea incidentului de refuz a asigurării trecerii în localitățile din stânga Nistrului aplicată în privința unor cetățeni ai Republicii Moldova Biroul a menționat că „după cum se cunoaște, din considerente independente de Chișinău este imposibilă exercitarea unui control efectiv asupra situației din regiunea transnistreană, indiferent de aceasta, autoritățile Republicii Moldova vor continua să facă uz de toate pârghiile de intervenție disponibile întru a acorda asistență promptă cetățenilor săi și a obține restabilirea drepturilor legal și universal garantate ale acestora,” se arată în reacția Biroului.

Manole susține că, din păcate, această abordare doplomatică nu a dus rezultate timp de 30 de ani.

„A fi diplomat nu înseamnă a ceda absolut totul, inclusiv drepturile  și interesele țării și ale oamenilor, părerea mea că diplomat înseamnă o artă de a obține respectarea tuturor normelor, dreptului național și internațional, iar ai noștri o fac pe diplomații tot cedând 30 de ani absolut tot ce s-a putut fără a avea rezultate pozitive pentru oameni.”    

Menționăm că pe 5 mai, în jurul orei 09:20, la pretinsul post vamal din satul Lunga, raionul Dubăsari, teritoriu controlat de către administrația ilegală de la Tiraspol, a fost reținut fostul primar de Corjova, Valeriu Mițul împreună cu soția și sora acestuia. Valeriu Mițul este locuitor al satului Corjova, raionul Dubăsari, veteran al războiului de pe Nistru din 1992 și un activist civic pentru drepturile omului. Valeriu Mițul a fost primar al satului Corjova între anii 2003 – 2011.