Ion Manole: Cu fiecare zi de război, Chișinăul obține pârghii de a impune Tiraspolului reguli noi

foto: Ion Manole, director executiv Promo-LEX

Ion Manole: Cu fiecare zi de război, Chișinăul obține pârghii de a impune Tiraspolului reguli noi

Odată cu agresiunea Rusiei în Ucraina, Chișinăul are mai multe pârghii pentru a determina Tiraspolul să accepte reguli noi. În aceste condiții, autoritățile Republicii Moldova ar trebui să vină cu anumite condiții concrete, cum ar fi: eliberarea imediată a lui Glijin în schimbul licenței pentru funcționarea Uzinei Metalurgice de la Rîbnița sau lipsa oricăror impedimente pentru fermierii din Dubăsari în schimbul exportului pe care îl fac cei din stânga Nistrului în Europa. Procurarea energieie electrice – un alt instrument pe care Chișinăul ar putea să obțină ceva pentru drepturile oamenilor de acolo. Tezele au fost exprimate în cadrul unui nou podcast marca Zona de Securitate de către directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole.

IMPUNITATEA – pe ordinea zilei în regiunea transnistreană

În opinia lui Manole, în regiunea transnistreană impunitatea este la ea acasă și separatiștii de acolo au nevoie ca oamenii care deservesc acest regim să se simtă la adăpost, să nu poarte nicio răspundere pentru faptele pe care le comit ei. Fără încălcări are drepturilor omului nu este posibil să-și realizeze aceste scopuri și atunci ei au nevoie de garanții din partea regimului că nu vor fi pedepsiți, urmăriți de alte structuri din afara regiunii.

„Oamenii de rând sunt ostatici, ei sunt manipulați, sunt dezinformați, iar aces fapt arată că regimul de la Tiraspol pe lângă faptul că este unui ilegal este și unul antidemocratic. Oamenii nu prea au soluții, cea mai potrivită pentru ei soluție este să-și vândă tot ce mai au și să părăsească regiunea, pentru a aspira la o garanție la drepturile lor”, a mai declarat Manole în cadrul aceluiași podcast.

Mai mult, directorul Promo-LEX consideră că, autoritățile de la Chișinău trebuie să fie mai proactive pentru a veni cu reacții pe moment. Să-i prindă atunci când cei de la Tiraspol fac declarațiile și imediat să ceară acțiuni, dacă rămânem la nivel declarativ situația nu se va îmbunătăți, ba dimpotrivă doar a degradat timp de 30 de ani.

„Cetățenii din stânga Nistrului au nevoie de semnale de la Chișinău, că cel puțin, gestionează bine situația, cunoaște, iar dacă se întâmplă ceva, ei imediat identifică problema și oamenii și reacționează. Dacă sunt persoane care au înscenat așa ceva, eu cred că autoritățile noastre trebuie să vorbească foarte clar despre acest lucru și de ce nu, să pornească dosare pentru ca aceste persoane să nu mai continue”, consideră Manole.

Nimeni nu a anulat obligația ca Rusia să execute hotărârile CEDO

Cât privește excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei, pe data de 16 martie, Ion Manole susține că din moment ce o țară membră sfidează și ignoră obligațiunile sale, mai ales în raport cu cetățenii sau cu victimele cu care se comit abuzurile, atunci această calitate nu-și mai are sens. În aceste condiții, Rusia trebuie exclusă ca lucrurile să revină la normal, mai spune apărătorul drepturilor omului.

„Noi aici trebuie să facem o diferențiere clară. Vom avea doucă categorii. Hotărârile cele care deja au fost pronunțate, noi vom insista ca aceste hotărâri să fie executate. Iar noile cazuri după 16 septembrie nu vor mai putea merge la Curtea Europeană, vor putea merge către alte instituții internaționale. Astfel, există obligația care nu o anulează nimeni și anume: Federația Rusă va trebui să plătească acele sume și va trebui să conlucreze cu autoritățile naționale și internaționale în vederea înlăturării obstacolelor care au stat la încălcarea drepturilor constatate de curte. După 16 septembrie vom merge doar către instituțiile ONU”, a declarat Manole în cadrul aceluiași podcast.

Exitența școlilor cu predare în limba română nu e meritul autorităților de la Chișinău

Faptul că noi avem în stânga Nistrului opt instituții de învățământ, care sunt subordonate Chișinăului nu este meritul autorităților noastre.

Deci, 30 de ani la anumite perioade, când erau diferite guvernări, aveam impresia că unii funcționari, unii miniștri ar fi fost mult mai fericiții dacă aceste școli dispăreau. Nu este meritul nostru ca stat că avem acolo până acum aceste 8 școli cu predare în limba română. Este meritul administrațiilor, care au dorit, care au insistat, care au știut ce vor, dar și al părinților care i-au susținut pe acești dascăli. Este un exemplu de curaj, este prin care, cel puțin, ne face să sperăm că orice societate atunci când ea alunecă spre dictatură oricum va renaște, va lupta și vor apărea oameni care vor transmite un mesaj, o altfel de opinie, o altfel de gândire. Și această gândire va fi preluată de alții”, a declarat avoctaul Promo-LEX.

Drepturile omului NU pot fi negociate

Ion Manole consideră că autoritățile de la Chișinău au clacat atunci când au mers, de fiecare dată, la negocieri în formatul 5+2, ignorând promovarea drepturilor omului.

„Drepturile omului nu sunt negociabile. Ele nu pot fi negociate. Iată de ce în acest format 5+2 una din greșeli a fost că drepturile omului au fost ignorate, lăsându-le mai la urmă. Haideți mai întâi noi să negociem, după care ne vom ocupa cu drepturile omului. Greșit – nu v-ați ocupat de drepturile omului, nu ați obținut niciun rezultate nici la negocierile politice”, conchide Manole.

Întregul podcast îl puteți vedea mai jos: