Ion Leahu: „Putin reface Imperiul rus, iar regiunea transnistreană va fi folosită pentru a provoca situații conflictuante”

Ion Leahu, expert în securitate, fost reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control

Ion Leahu: „Putin reface Imperiul rus, iar regiunea transnistreană va fi folosită pentru a provoca situații conflictuante”

Recunoașterea presupusei independențe a regiunilor separatist Donețk și Lugansk de către președintele rus, Vladimir Putin, este doar un prim pas spre reconstituirea Imperiului rus. Lucru ce ar trebui să îngrijoreze Republica Moldova, pentru că ne vizează în mod direct, având o republică-fantomă în coastă. De această părere este expertul în securitate Ion Leahu, fost reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control.

În opinia lui Leahu, acțiunile Kremlinului din data de 21 februarie 2021 sunt doar începutul scenariului de a reface imperiul rus.

Ion Leahu, expert în securitate

Este un lucru așteptat. Dacă și uimește ceva, uimește cinismul cu care a fost argumentat acest pas. Dar principalul lucru, cei care au ascultat atent discursul lui Putin, ei au înțeles că el cu asta nu se va opri. Este doar un prim pas. Va începe o acțiune foarte puternică de refacere a Imperiului rus. De aici, trebuie să tragem concluzia că și noi nu vom rămânea deoparte.

Întrebat cum ne-ar putea afecta la modul practic aplicara planului lui Putin, Ion Leahu a declarat pentru zonadesecuritate.md că acest lucru se va întâmpla exact după scenariul celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

Ion Leahu, expert în securitate

Vladimir Putin va acționa la modul direct. Neapărat va acapara toate teritoriile limitrofe Mării Negre a Ucrainei și, evident, deja Republica Moldova – odată ce suntem la gurile Dunării. Va fi aplicat acest scenariu exact cum a procedat în cazul celor două regiuni separatiste – Donețk și Lugansk – mai ales că la noi deja există republica asta fantomă – transnistreană – care o va folosi pentru a provoca anumite situații conflictuante.

La puțin timp, după ce Rusia a recunoscut „independența” teritoriilor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei, Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să „mențină pacea” acolo. Pace – care în opinia lui Leahu a fost zădărnicită chiar de însuși liderul de la Kremlin.

Ion Leahu, expert în securitate

Pacea în cele două pseudo-republici a fost subminată tot de Vladimir Putin, tot de Federația Rusă. Așa că, aici atestăm încă un element de cinism din partea Kremlinului.

Referindu-se la reacția comunității internaționale față de ultimele mișcări ale Rusiei în Ucraina, expertul în securitate Ion Leahu a mai declarat pentru zonadesecuritate.md că membrii comunității europene nu va face mai mult nimic decât să introducă sancțiuni mai dure.

Ion Leahu, expert în securitate

Dar Rusia a dezvoltat imunitatea față de sancțiuni și ea nu se teme de ele, cât de dure nu ar fi ele. Chiar să aresteze conturile personale ale lui Putin și totuna ei nu se vor opri în activitatea lor pe care o promovează. Ceea ce ține de Republica Moldova, practic Chișinăul este cu mâinele legate, el nu are absolut bază de manevră.

Precizăm că, în seara zilei de 21 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele cu privire la recunoașterea independenței celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei sprijinite de Kremlin – republicile autoproclamate Donețk și Luhansk.

VIDEO. Putin a recunoscut „independența” autoproclamatelor „DNR” și „LNR”. Presa din Tiraspol le numește republici