![Ion Leahu: Blocajele de la CUC și posturile ilegale sunt un pretext important pentru denunțarea acordului din 1992](https://b2160449.smushcdn.com/2160449/wp-content/uploads/2021/02/146461974_117010136990403_7457575886742069727_n-850x560.png?lossy=2&strip=1&webp=1)
Foto: Europa Liberă / Colaj: Zona de Securitate
Ion Leahu: Blocajele de la CUC și posturile ilegale sunt un pretext important pentru denunțarea acordului din 1992
O nouă ședință a Comisiei Unificate de Control, dar în continuare fără aprobarea ordinei de zi. Ședința ordinară a Comisiei nu a avut loc deja de aproape 4 luni, începând cu 8 octombrie 2020, atunci când în ajun reprezentanți înarmați ai structurilor subordonate Tiraspolului au răpit în raionul Camenca cetățeni ai Republicii Moldova.
Această situație de blocaj nu este pentru prima oară în istoria negocierilor conflictului de pe Nistru. Fostul membru al Comisiei, Ion Leahu, susține că uneori e practic unica metodă a Chișinăului de a semnala problemele din zona de securitate.
„Din păcate, vă spun sincer au fost cazuri mai multe si era practic unică situație, unică posibilitate prin care delegația Republicii Moldova avea posibilitatea să atragă atenția la unele probleme si la unele situații ieșite din comun, când se încalcă grav regulamentul de menține a păcii da partenerii noștri transnistreni si reprezentanții Federației Ruse. Ei susțineau mereu că asta tine de alte structuri alte elemente politice nu tine de CUC și nu doreau să se implice pentru dezlegarea acestor situații. ”
Delegația Republicii Moldova a reiterat astăzi că, potrivit documentelor constituante, Comisia Unificată de Control este obligată să reacționeze și să vină cu soluții la toate încălcările care destabilizează situația în Zona de Securitate și afectează drepturile locuitorilor. În acest sens, problemele propuse spre discuție – fie că țin de răpirea cetățenilor, fie că se referă la funcționalitatea mecanismelor de pacificare – sunt extrem de importante și nu pot fi ignorate în cadrul activității regulamentare a Comisiei.
O astfel de situație, la fel legată de apariția posturilor ilegale a avut loc în anul 2010, atunci delegația Chișinăului a cedat.
„Între localitatea Pohrebea și traseul Dubăsari – Tiraspol a fost plasat un post ilegal al transnistrenilor cu „grăniceri” ce controlau persoanele până ce delegația Republicii Moldova a insistat să aibă loc ședința extraordinară și mai mult de jumătate de an au avut loc ședințe. În fiecare zi veneam de la orele 9 /10 la Dubăsari și stăteam până seara și ne uităm unul la altul si nu se decidea nimic. Până la final totuși am fost nevoiți să cedăm,” declară Leahu.
Fostul membru CUC subliniază că cedările nu mereu sunt o greșeală din partea Chișinăului, de multe ori a fost o decizie corectă pentru a debloca situația.
„Chișinăul nu odată a cedat pentru a debloca situația, în principiu Chișinăul ar putea să meargă la compromis și acum numai pentru a debloca ședințele, deoarece mâine poate să apară o încălcare gravă a drepturilor omului si atunci am putea fi nevoiți să rămânem la voia soartei, adică la discreția Tiraspolului. Or vrea ei sau nu să se convoace, de aceea Chișinăul deseori procedează foarte corect. ”
Leahu susține că existența acestor posturi sunt un motiv temeinic de a denunța Acordul de încetare a focului din 1992 și regândirea acestuia.
„Existența acestor posturi pe care membrii CUC din partea Tiraspolului nu vrea să le discute pentru a fi eliminate sunt un pretext important pentru a revizui și acest Acord din 20 martie 1998 de la Odesa, eu de exemplu personal, nu a fost o conferință, o întâlnire a experților ca să nu atrag atenția la faptul că în primul rând, aceste acorduri sunt depășite de timp, într-al doilea rând conțin elemente care nu sunt clare si asta le permite separatiștilor de la Tiraspol și de la Moscova să danseze cum doresc ei. Când le este convenabil spun că e responsabilă CUC, trebuie de luat măsuri, când nu le convine spun că în acord nu este specificat că ar fi responsabilă CUC dar părțile.
Acordul semnat în 1992 poate fi revăzut doar la nivel de Parlament și Președinție.
„Trebuie să fie o voință politică la Chișinău. Acum suntem în relații foarte bune cu Kievul eu cred că ne-ar susține și misiunea OSCE, dar noi trebuie să mergem pe calea ceea ca să demonstrăm că aceste acorduri sunt depășite de timp, o mare parte din prevederile acestor acorduri nu s-au îndeplinit altă parte este cum am mai spus eu este într-o situație duală când nu este clar cine trebuie să le realizeze. Trebuie de apelat către Moscova, de convins că trebuie de mers la un proces de monitorizare a situației, de verificare și ulterior în baza materialului obținut de propus o rectificare și adoptarea unui acord principial noul.”
La unele din ședințele amânate de Tiraspol nici Federația Rusă nu era de acord poziția celor din stânga Nistrului, asta potrivit lui Leahu este o tactică veche care nu ar trebui să ne bucure.
„Ei permanent recurg la asta pentru a demonstra că Tiraspolul este o parte absolut suverană – independentă care are propriile viziuni și care are propria poziție în procesul de negocieri, dar fără știrea Moscovei, fără acordul Moscovei Tiraspolul nu face niciun pas. Eu vreau să vă spun că, asta nu e secret, că membrii Comisiei Unificate de Control ei primesc un supliment oarecare financiar din partea Moscovei, adică în afara de salariu la locul de muncă în Tiraspol, mai au si de la Moscova.”
Delegația Republicii Moldova a declarat într-un comunicat de presă emis astăzi că, condamnă poziția distructivă a componentei transnistrene în cadrul Comisiei și notează că, în timp ce aceștia încearcă să distragă atenția Comisiei și a opiniei publice de la probleme acute, structurile de forță ale Tiraspolului își reiau acțiunile provocatoare în Zona de Securitate.
Astfel, la 3 februarie curent, în adiacentul stației de cale ferată Bender-2, a fost observat un post mobil ilegal „grăniceresc”. La 4 februarie, în orele în care Comisia își ținea lucrările, un alt asemenea post și-a făcut apariția la intersecția străzilor ce separă orașul Bender de satul Varnița.
Mai multe despre ședința de astăzi citiți aici.