Ion Iovcev revine la cârma Liceului Teoretic “Lucian Blaga” din Tiraspol. Își reia funcția de pe 16 mai

Ion Iovcev împreună cu ministrul Educației Anatolie Topală

Ion Iovcev revine la cârma Liceului Teoretic “Lucian Blaga” din Tiraspol. Își reia funcția de pe 16 mai

Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a decis la data 6 mai 2022 să anuleze Ordinul din 16 iunie 2021 prin care Ion Iovcev a rămas fără funcția de director interimar al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol. Astfel, încetarea contractului de muncă a fost anulată, iar Iovcev a fost restabilit în funcție. Despre acest lucru informează Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

La 6 mai, ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a avut o întrevedere cu Ion Iovcev. În timpul discuțiilor, Topală a adresat scuzele de rigoare pentru modalitatea în care au fost încetate raporturile de muncă cu directorul liceului.

La examinarea cauzei în instanță, Ministerul Educației și Cercetării a informat că, în urma analizei ordinului de concediere a lui Iovcev, din punct de vedere obiectiv, nu au fost prezentate și nu au fost identificate premise care să poată justifica necesitatea sau oportunitatea ordinului respectiv.

Potrivit cererii depuse, Ion Iovcev va prelua interimatul funcției, începând cu data de 16 mai 2022.

Precizăm că, Ion Iovcev a anunțat despre demiterea sa pe 22 iunie. Acesta a precizat că ordinul a fost semnat de ministrul interimar al Educației, Lilia Pogolșa. De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Educației au argumentat decizia, declarând că directorul a atins limita de vârstă care îi permite să fie în această funcție. Iovcev spunea atunci că a fost supus mai multor presiuni din partea regimului ilegal de la Tiraspol.

Ion Iovcev a deținut funcția de director al Liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” de la Tiraspol timp de 29 de ani. A fost apreciat, anterior, cu Ordinul Republicii. În 2014 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României”. Distincția i-a fost oferită de ex-președintele României, Traian Băsescu, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru contribuţia la afirmarea şi apărarea identităţii etnice şi culturale a comunităţilor româneşti.