
Ion Costaș, despre trădările lui Mircea Snegur, tentativele de asasinare și de ce Chișinăul continuă să susțină separatismul
Într-un interviu pentru Zona de Securitate, generalul Ion Costaș susține că atât timp cât pe teritoriul tău inamicul activează cu artilerie grea, cu helicoptere, cu tancuri, o armată specializată, o armată bine pregătită împotriva populației civile asta nu e un conflict, asta e un război. De asemenea, fostul ministru al Apărării consideră că teritoriul regiunii transnistrene, republica fantomă transnistreană, după cum o califică Costaș, este finanțată și susținută de Kremlin. Șeful de la Apărare, în perioada 1992, recunoaște în cadrul aceluiași interviu că primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, nu l-a susținut în demersurile sale de conducător al armatei naționale.
Ion Costaș, general, ministrul al Apărării 1992
De fapt, nici până azi noi nu avem o armată care e capabilă să opună rezistență invaziei a forțelor imperialiste militare. Timp de 31 de ani, de când s-a creat armata națională, nu s-a atras o atenție desoebită și cuvenită pentru a crea această structură, care este foarte importantă pentru fiecare stat. O structură care a dispărut din componența imperiului și voia să creeze structuri statele independente. Nu am avut la conducere oameni, nici la nivelul Președinției, Parlamentului și Executivului, care să fie devotați trup și suflet și acei care să înțeleagă importanța acestui moment istoric, ca să ne pregătim să alocăm din PIB o sumă considerabilă. Atunci, se aloca o mizerie, în jur de 0,5; 0,6 sau 0,7. Nici până la 1% nu ajungea. Când pui în activitate acțiune, cu inamicul tău, cu artilerie grea, cu helicoptere, cu tancuri, o armată specializată, o armată bine pregătită împotriva populației civile asta NU e un conflict, asta e un război.
Costaș spune că peste noapte a fost transferat din funcția de ministru de Interne șef la Apărare, deși nu era de acord să fie creată o structură ca Ministerul Apărării, în condițiile în care exista deja ministerul de Interne și gneralul Ion Costaș i-a propus lui Snegur să fie creată Garda Națională, însă fostul șef al statului s-a opus.
Ion Costaș, general, ministrul al Apărării 1992
Nu am avut susținerea din partea lui Mircea Snegur. El asculta doar sfetnicii lui, pe Chirtoacă, Oboroc Constantin, care era mare specialist “în conserve”, dar nu în probleme militare. Deseori aveam discuții cu scântei… Atunci când l-am prins pe Smirnov. El nu voia atunci. Spunea că el (n.r. Smirnov) era deputat și trebuia înregistrata în Parlament. Și la o ședință am zis: l-am lăsat și a fugit animalul politic (n.r. Smirnov) a făcut o lovitură de stat în Transnistria și apoi a plecat la Kiev. Exact era momentul când a eșuat puciul. Acum e momentul, am zis. Dar nu s-a dorit. Dacă atunci Smirnov era pus sub acuzare și ulterior condamnat, soara regiunii transnistrene era alta și se termina cu separatismul.
Când s-a semnat decretul de constituire a Armatei Naționale, imediat rușii au trecut tancurile și toată artielira grea, logistica solidă în partea stângă a Nisturlui și noi aici am rămas cu buzele umflate. I-am reporșat lui Snegur după ce a semnat acordul de încetare a focului. Sigur trebuia să semneze, dar nu în condițiile stipulate în tratat. Că armata a 14-a rămâne pe teritoiul Republicii Moldova. Nicio republică din 14, în componența URSS, nu a acceptat aceste lucruri… La noi lucrul acesta nu s-a întâmplat, la noi a rămas armata aceea de ocupație sovietică… cea care ne-a ocupat, ne-a ucis, ne-a omorât, apoi a schimbat denumirea șmecherște în GOTR. Când s-a format guvernul Druc, am dispus ca de la Vladivostok și până în Asia Mijlocie să fie făcută lista în care să fie incluse numele celor originari din Moldova. Am obținut această listă și chemam pe toți să vină aici. Au fost angajați.
În cadrul aceluaiși interviu, generalul Ion Costaș mai declară că Republica Fantomă transnistreană, de fapt, a fost gândită și creată de oameni cu viziune strategică de la Moscova. Nu întâmplător 80-90% din industria Rusiei era dislocată în Transnistria.
Ion Costaș, general, ministrul al Apărării 1992
Astăzi, regimul de la Tiraspol este o sperietoare atât pentru noi, cât și pentru Ucraina. Planul de facere a Novorosii încă nu a dispărut din mintea lui Putin, de refacere a imperiului. Dacă reușesc prin Odesa și va fi partea a Rusiei și ei se unesc cu Transnistria și nu vor fi probleme să se ducă pe al treilea, al patrulea front pentru Ucraina se deschide. Ei eu deja structuri formate, organizate.
Autoritățile de azi susțin în continuare separatismul. Noi susținem și armata a 14, prin soldații care sunt cetățeni ai Republicii Moldova.
Generalul mărturisește și despre tentantivele de asasinarea asupra sa.
Ion Costaș, general, ministrul al Apărării 1992
Mulți demnitari, unii care sunt și la putere, cred că eu sunt adversarul lor. Eu sunt umărit. Am avut câteva tentative de asasinat asurpa mea. Am scăpat viu, datorită lui Dumnezeu. Am un înger păzitor. Când lucram la București, la ambasadă. Veneam de la o conferință. Eram la volan și pe lângă Floreasca, cam vreo 30 km de București, a ieșit pe contrasens un tractor cu remorcă. Norocul meu că nu am fost cu centură, doar capul a suferit, vedeți cum arăt. A doua tentativă a fost aici, la Chișinău, eu fiind adminsitratorul unei firme de IT, am parcat în curtea organizației. Apoi, am mers la o întâlnire cu un partener și în jurul orelor 6-7, din spate am simțit o lovitură tare, am fost doborât la pământ. Și un Volkswagen Passat a trecut cu roata din spate, m-a strâns la bordură și mi s-a rupt bazinul în 4 locuri. Sigur că aceste lucruri au fost dirijate. Eu am fost urmărit de KGB-ul rusesc, care a fost aici. Avem o mulțime de șmecheri și lucrează în continuare. Sunt turnători angajați.
Interviul integral cu participarea generalului Ion Costaș, ministrul Apărării în 1992, îl puteți urmări aici: