Investitorii din domeniul metalelor au intenția să se retragă, după ce Uzina din Rîbnița a obținut autorizație prin derogări
Mini oțelăria din satul Pănășești este pe cale să nu se mai construiască. Reprezentanții OmniSteel spun că și-ar putea retrage investiția ca urmare a barierelor birocratice cu care se confruntă în procesul de lansare a proiectului. Intenția ar avea legătură cu decizia Guvernului de a oferi autorizație temporară de mediu pentru uzina metalurgică de la Rîbnița, în timp ce pentru viitoarea oțelărie perfectarea actelor ar dura luni de zile.
În cadrul unei conferințe de presă investitorii au solicitat condiții egale pentru toți jucătorii de pe piață.
„Nu înțelegem ce se petrece și cine încearcă să blocheze investiția noastră, mai cu seamă că noi am văzut în spațiul public că se eliberează o autorizație de mediu temporară pentru activitatea unei uzine. Noi nu înțelegem cum se întâmplă acest lucru și ce termeni legali sunt folosiți? Începem să ne îndoim foarte mult de pașii următori”, a spus Valentin Eșanu, unul din investitori.
Pe 29 aprilie Guvernul de la Chișinău s-a înțeles cu regimul de la Tiraspol ca, în schimbul procurări energiei electrice de la Centrala Cuciurgan, Uzinei Metalurgice din Râbnița să îi fie oferită o autorizație de mediu pentru ca aceasta să înceapă activitatea de producție. Atât contractul pentru energie cât și autorizația de mediu sunt pentru o lună.
Acest lucru a fost posibil prin două derogări de la legislația Națională:
- Pe 29 aprilie curent, CSE a decis că, prin derogare de la prevederile Legii privind protecția mediului înconjurător, ale Legii privind protecția aerului atmosferic și ale anexei nr.1 la Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, Agenția de Mediu va emite, în termen de o zi lucrătoare de la depunerea cererii de către SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”, actul permisiv – autorizația de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, valabilă până pe 31 mai 2022.
- CSE a mai decis că, prin derogare de la prevederile Legii privind protecția mediului înconjurător, ale Legii privind protecția aerului atmosferic și ale anexei nr.1 la Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, Agenția de Mediu va emite, în termen de o zi lucrătoare de la depunerea cererii de către SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”, actul permisiv – autorizația de mediu pentru gestionarea deșeurilor, valabilă până pe 31 mai 2022.
Uzina din stânga Nistrului a fost nevoită să solicite o autorizație după ca Uniunea Europeană a modificat în noiembrie 2021 modalitatea de export a deșeurilor metale, ce presupune existența unei autorizații. Atunci UE a introdus Moldova în lista țărilor în care exportul era imposibil, însă Guvernul a solicitat ca această interdicție să fie scoasă, cu pretextul că pe lângă uzina din stânga Nistrului ar mai exista un investitori în domeniu.
„Am acționat conform interesului național care prevede protejarea pieței Republicii Moldova și crearea de oportunități în Republica Moldova, dvs cunoașteți că avem investitori care sunt gata să investească în domeniu prelucării metalelelor în dreapta Nistrului, declara Natalia Gavrilita în luna ianuarie 2022, fiind întrebată de ce s-a solicitat reluarea importului de metal din UE, Uzina de Râbnița era unicul beneficiar.
Tot atunci s-a descoperit că Uzina a lucrat în toți acești ani fără autorizație din partea Republicii Moldova. Din noiembrie 2021 Uzina a funcționat din rezervele pe care și le-a făcut sau de pe piața locală, complet și-a sistat activitatea la sfârșitul lunii martie, astfel provocând daune bugetului separatist, întreprinderea fiind una din cele mai mari contribuabile la încasările bugetare din regiune.
Citește și: Gavriliță confirmă că Guvernul a solicitat de la UE reluarea importului de metale. Uzina din Râbnița, unicul actor pe piață