INVESTIGAȚIE: Țigări din Emiratele Arabe spre Marea Britanie, via Tiraspol. VIDEO

INVESTIGAȚIE: Țigări din Emiratele Arabe spre Marea Britanie, via Tiraspol. VIDEO

Am urmărit traseul a patru camioane, încărcate ochi cu țigarete din Emiratele Arabe Unite care urmau să ajungă pe piața europeană, intrând în Moldova printr-o firmă transnistreană. Am adunat probe video și documente care scot la lumină cine și cum a orchestrat întreaga schemă.

Paradisul arab

În luna mai 2020 o companie înregistrată în stânga Nistrului – Almavis, a procurat din Emiratele Arabe 34 de milioane de țigarete cu o valoare totală de șapte milioane de euro. Vânzător în acte este  firma European Tobacco INC cu sediul în SAIF ZONE – o zonă economică liberă în care nu există vamă, nu se percep taxe, iar importul și exportul de mărfuri este destul de ușor. Cu alte cuvinte – un adevărat paradis fiscal.

Țigaretele au încăput în trei containere și au ponit pe mare spre portul maritim Chornomorsk din Odesa, unde au și fost confiscate de autoritățile ucrainene. Acestea aveau informații că țigările urmau să fie introduse ilegal pe piața din Uniunea Europeană. Destinația finală a trezit interesul Oficiului European de Luptă Antifraudă, cunoscut și ca OLAF. Această instituție s-a implicat în confiscarea produselor de tutun și a anunțat public, pe 9 iulie 2020, despre presupușii autori ai schemei.

„Autoritățile ucrainene au informat OLAF despre lotul asupra căruia erau suspiciuni că urma, în cele din urmă, să ajungă pe piața UE. Schema de contrabanda ar fi fost pusă la cale de o organizație criminală cu sediul în capitala transnistreană, Tiraspol, potrivit informațiilor disponibile”, se menționează în comunicatul de presă al OLAF.

După ce containerele au fost confiscate, autoritățile ucrainene au constatat că pachetele de țigări nu au accize, nu sunt marcate cu indicația „For Duty Free Only” și nu sunt marcate, așa cum prevede legea, cu textul și imaginile de avertisment de sănătate.

*Imagini de la reținerea containerelor în Odesa. 

În Ucraina a fost pornită o anchetă penală care, însă, a dus nicăieri. Surse din cadrul anchetei ne-au declarat, sub protecția anonimatului, că nu au reușit să ajungă la distrugerea țigărilor, din lipsă de probe, deoarece nu au primit un răspuns clar din partea Republicii Moldova că acestea țigările nu sunt conforme. În schimb, Almavis a  prezentat  licența de import, primită de la Agenția Servicii Publice.

„Almavis a început să facă recursuri la tot, să vină cu mai multe contestări foarte activ și, din acestă cauză, nu a fost posibil să fie luată o decizie în legătură cu nimicirea [lotului de țigări]. În general, partea ucrainească aducea dovezi reieșind din legislația moldovenească. Din păcate, o parte din răspunsurile la adresări au fost din categoria: mai trimiteți încă odată, mai explicit, pentru că nu înțelegem întrebarea”, ne-au declarat surse din cadrul anchetei.

Soarta tutunului arab, decis la Kiev

Cazul a ajuns și pe masa judecătorilor ucraineni care urmau să decidă dacă lotul de țigări va fi sau nu nimicit.  Din textul decizii de judecată aflăm că, de fapt, țigările urmau să ajungă în Marea Britanie la firma EUROPEAN TOBACCO PLC. Potrivit datelor registrului companiilor din Marea Britanie, o firmă cu o asemenea denumire nu mai există din 2010, pentru că a devenit EUROPEAN TOBACCO LIMITED. Cu alte cuvinte, Almavis a indicat destinatarul cu o denumire ce nu mai există de 11 ani.

Cu toate acestea, Almavis și-a recuperat containerele cu țigarete după șapte luni de procese de judecată, după ce Curtea de Apel din Kiev a constatat că: „organul de cercetare preventivă nu a demonstrat că respectivul bun a fost un instrument al unei scheme infracționale”.

Nu a durat mult și țigările au intrat în Republica Moldova. Despre venirea lor s-ar fi știut din timp. Cel puțin, am aflat că OLAF a anunțat Serviciul Vamal (detalii aici) încă din septembrie 2020 că în țară urmau să ajungă  „3.455 de cutii de țigări de tip BUSINESS CLUB cu câte 34.550.000 de bucăți”. Chiar și așa, Procuratura Generală din Moldova nu au deschis niciun dosar penal pe acest caz (detalii aici). Într-un alt răspuns oficial, semnat de Igor TALMAZAN, directorul Serviciului Vamal, aflăm că, la data de 7 decembrie 2020, și Serviciul de Informare și Securitate i-a  atenționat despre venirea unui lot de țigări care nu au imprimate avertismente de sănătate.

SIS-ul atenționează

Totodată, vă reamintim că același Serviciu de Informații și Securitate, încă în octombrie 2019, a expediat o notă informativă premierului de atunci, Maia Sandu, care atenționa că în spatele tuturor schemelor de contrabandă cu țigări prin regiune transnistreană stă holdingul Sheriff, fondat de oligarhii Victor Gușan și Ilya Kazmaly.

Victor Gușan și Ilia Kazmalî, fondatorii holding-ului din regiunea transnistreană, «Sheriff»

Almavis, de altfel, a fost fondată în 2018, iar peste un an a fost înscrisă temporar și în Registrul de stat al companiilor de pe malul drept a Republicii Moldova. Una din adresele acestora de la  Tiraspol coincide cu pretinsa Camera de Comerț din regiune, în vecinătate cu combinatul Kvint, care ar face parte din imperiul Sheriff.

Am încercat să discutăm cu președintele companiei Sheriff, Victor Gușan, care stă departe de ochii presei. În spațiul public există doar o singură fotografie cu Gușan și aceea foarte veche. Am sunat la numărul indicat pe site-ul holdingului, la care ne-a răspuns un reprezentat al companiei.

Reprezentant Sheriff: Nu vă va oferi el niciun comentariu!

Reporter: Nici în formă scrisă?

Reprezentant Sheriff: Da.

Reporter: Pur și simplu, sunt în situația în care este necesară opinia dumnealui, cum pot să o obțin?

Reprezentant Sheriff: El [Victor Gușan] nu oferă comentarii.

Țigările ajung în Republica Moldova

Să revenim, însă, la containerele cu țigări. După ce și le-a recuperat de la autoritățile ucrainene, Almavis le-a trecut nestingherită peste frontiera de stat și a depus, în perioada 9 -13 decembrie 2020, declarații de import (detalii aici). Organele vamale moldovenești au făcut o verificare și au constatat aceleași fapte menționate și de către autoritățile ucrainene: lipsa accizelor, lipsa avertismentelor de sănătate publică, dar și alte detalii, cum ar fi că Almavis nu ar fi declarat cantitatea reală (detalii aici). În rezultat, autoritățile au refuzat vămuirea țigaretelor, iar firma s-a adresat în instanță.

Traseul țigărilor produrate de Almavis

Între timp, Agenția Servicii Publice i-a retras companiei din regiunea transnistreană  licența care-i acorda dreptul să facă import de produse de tutun, din cauza neaplicării avertismentelor de sănătate. Retragerea licenței i-a îngrijorat și pe așa-zisele autorități din stânga Nistrului. Însuși Vitaliy Ignatiev, așa-zisul ministru de Externe, a abordat problemele Almavis în procesul de negocieri a conflictului transnistrean cu reprezentanții Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. Am încercat să discutăm cu Ignatiev la acest subiect, însă de fiecare dată ni s-a spus că este ocupat.

Cât despre procesul de judecată dintre Almavis și Serviciul Vamal de la Chișinău, am aflat că, în mai 2021, Judecătoria Chișinău cu sediul Râșcani, a obligat Biroul Vamal Centru să emită acte administrative individuale cu privire la vămuirea mărfurilor importate de Almavis.

Am încercat să înțelegem, din textul hotărârii, de ce judecătorul Grigorii Cazacu a dat dreptate celor din stânga Nistrului. Am descoperit că, motivul vameșilor de a nu emite actele respective din cauza că firmei i s-a retras între timp licența, nu e rezonabil, deoarece Almavis încă deținea acea licență de import în momentul declarării mărfii, adică în perioada 9-13 decembrie 2020. Iar în privința celorlalte nereguli stabilite de inspectorii vamali, judecătorul Cazacu a decis că Biroul Vamal Centru nu a prezentat probe care ar dovedi cu certitudine lipsa marcării în modul corespunzător cu timbru de acciz sau că nu ar fi fost respectate cerințele de ambalare și etichetare. Nefiind de acord cu decizia instanței, Serviciul Vamal a contestat cu Apel, iar următoarea ședință de judecată urmează să aibă loc pe 14 decembrie.

Rosian Vasiloi, expert în securitate în momentul acordării interviului, în prezent șef, Poliția de frontieră//
iulie 2021. Locație: s. Varnița la limita administrativă

„E bine că Serviciul Vamal a atacat la Curtea de Apel și la moment acest lot de țigări se află la terminalul Serviciului Vamal, el încă foarte mult sperăm că după instituirea unei noi garnituri guvernamentale  totuși o să punem capăt acestor fărădelegi și acestor scheme”. Asta ne-a spus Rosian Vasiloi în cadrul unui interviu pe care l-am realizat pe când era expert în securitate, până să devină, din nou, șef al Poliției de Frontieră. Acesta a urmărit schema prin care au ajuns țigările companiei Almavis în Moldova și a analizat, în general, traficul ilicit de mărfuri prin regiunea transnistreană.

Rosian Vasiloi, șef, Poliția de frontieră: „În cazul în care schema ar fi legalizată prin instanță, această companie, folosind tranzitul Ucraina, ulterior în Republica Moldova, mai departe aceste țigări ajungeau în spațiul UE, iar prejudiciu ar fi fost mai mare. Ar fi vorba despre credibilitatea Republicii Moldova ca stat care poate să-și apere frontieră sa”.

În prezent, țigările se  află pe teritoriul postului vamal Căușeni sub supraveghere video. Iar cel mai interesant este că marfa nici nu e confiscată, deoarece Serviciul Vamal este încă în litigiu cu agentul economic, iar în privința acestuia nu este deschis vreun dosar penal.

*Imaginile video de la terminalul vamal Căușeni ne-au fost oferite în exclusivitate de către Serviciul Relații cu Presa din cadrul Serviciului Vamal. 

Nota redacției: Noi vom continua să urmărim acest caz cu miros de contrabandă. Până atunci, abonați-vă la canalul nostru de Youtube, urmăriți-ne pe Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu realitățile din Zona de Securitate.

 

Dacă îți place ceea ce facem și vrei să ne susții, devino Patronul nostru

 

Autor: Irina Tabaranu

Imagine: Eugen Sîrf

Editare text: Olga Ceaglei

Fact-checking : Inna Cîvîrjic