Vadim Krasnoselski în vizită la Uzina Metalurgică
INVESTIGAȚIE. Cine ține în viață Uzina Metalurgică din Râbnița
România este principala sursă de materie primă pentru Uzina Metalurgică Moldovenească din Râbnița. Fierul vechi importat din România în regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova permite acestei întreprinderi siderurgice din stânga Nistrului să se mențină pe linia de plutire, au constatat jurnaliștii Anticorupție.md într-o investigație jurnalistică. Uzina este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii secesioniste.
Conform unui raport al pretinsului minister al dezvoltării economice al Transnistriei, la sfârșitul anului 2021, vânzările Uzinei Metalurgice Moldovenești (Молдавский металлургический завод) au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii separatiste.
La fel ca alte companii înregistrate în Transnistria, uzina din Râbnița nu achită la bugetul Republicii Moldova nici impozite și nici taxe vamale. Aceste măsuri au fost aprobate de către Guvernul de la Chișinău pentru a exclude dubla impozitare – de către autoritățile constituționale, cât și de structurile transnistrene – a produselor destinate exclusiv necesităților raioanelor de est.
Informația obținută de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) de la Serviciul Vamal al Republicii Moldova arată că România este de departe țara care asigură combinatul de la est de Nistru cu materie primă.
În 2021, conform datelor oferite de Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Uzina metalurgică din Râbnița a importat 350.733 de tone de fier vechi din România.
În paralel, datele obținute de reporterii CIJM de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului din România arată că întreprinderile românești au exportat în Republica Moldova, în cele 11 luni ale anului trecut, 359.854 de tone de deșeuri metalice.
În total, România a exportat în decursul anului trecut aproape 4 milioane de tone de deșeuri. Astfel, exporturile de deșeuri metalice – în principal, fier vechi – din România în Republica Moldova au constituit circa 9 la sută.
Profesorul universitar asociat, dr. ing. Petru Ianc, membru de onoare al Academiei de Științe Tehnice din România, susține că în Transnistria pleacă fierul vechi în special din județele Moldovei.
„Față de combinatele de la Călărași, Reșița sau Hunedoara, Râbnița este mai aproape”, explică profesorul, admițând că este posibil ca uzina de la Râbnița să ofere și un preț mai mare la fier vechi.
În plus, continuă profesorul Petru Ianc, Republica Moldova are un statut special cu UE din punct de vedere vamal.
„Dacă nu ar fi statutul acesta special, ar putea să fie puse taxe vamale. În general, pentru mărfurile dintre Republica Moldova și România nu se plătesc taxe vamale”, a subliniat el.
Și Alexandru Rotaru, administrator al Omnisteel, susține că Uzina Metalurgică din Râbnița oferă 10-15 dolari mai mult la tonă spre deosebire de concurenții săi din România.
Importul menționat mai sus în cele 11 luni din 2021 a reprezentat o creștere importantă față de 2020, atunci când au fost transportate doar 257.096 de tone. Prin urmare, în 2021, au fost importate cu peste 90.000 de tone mai mult decât 2020.
Continuarea o găsiți aici.
Citește și: