Învață în chirie în propria țară. „Prețul” pe care îl achită școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană

Învață în chirie în propria țară. „Prețul” pe care îl achită școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană

Pe data de 1 septembrie, se deschid porțile tuturor școlilor din Republica Moldova. Pregătirile pentru noul an de învățământ au ajuns, practic, la final. În aceeași situație se află și cele opt instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea de Est a Republicii Moldova. Chiar dacă totul este pus la punct, mai rămân câteva lucruri care pun în gardă reprezentanții liceelor cu predare în grafie latină din regiune: există șanse ca noul an școlar să fie umbrit de provocările celor de la Tiraspol – experiențe prin care au mai trecut aceste instituții.

Noul an școlar la Tighina – sub semnul emoțiilor de revenire la ore, dar în clădirile care NU le aparțin

Directoarea liceului „Alexandru cel Bun” din orașul Bender, Maria Roibu povestește că ori de câte ori se apropie data de 1 septembrie apar emoții de bucurie că vine momentul când elevii se reîntorc în bănci, profesorii revin la catedră. Însă, odată cu aceste stări apar și problemele vechi, ce nu își mai au rezolvarea din neputința sau nedorința autorităților constituționale: „…suntem în aceleași clădiri care nu ne aparțin, dar noi le pregătim cu dărurire de sine, pentru ca elevii să se simtă bine în școală”, mai spune directoarea.

Maria Roibu, directoarea Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din orașul Bender

Noi am început de aceste pregătiri chiar din luna iunie. După cum știți, suntem în 2 clădiri. Clasele 1-5 sunt într-un edificiu arendat de la adminstrația locală – în clădirea fostei unice grădinițe moldovenești. Acolo am făcut reparație totală. Copiii pot chiar azi să intre în clădirea școlii și să înceapă orele. În curtea acelei clădiri acum se termină de instalat pavajul. Un pic altfel stau lucrurile în clădirea claselor a 6-12, dar și acolo pregătirile sunt în toi. În clădirea, propriu-zisă, reparația s-a terminat în luna iunie, de către părinți și angajații noștri. Acum în curtea școlii se schimbă țevile pentru căldură și apă și se repară fațada clădirii. Suntem în muncă permanentă. Sunt convinsă de faptul că de la data de 1 septembrie, când copiii vor veni la școală vor găsi o clădire cu niște săli luminoase, care îi așteaptă cu mult drag. Profesorii deja au ieșit, astăzi, la lucru. Urmează să mai primim și manuale, pe care întreaga republică le va primi. Probleme existente ele sunt și, deocamdată, nu se vede timpul când vor dispărea. Suntem în aceleași clădiri care nu ne aparțin, dar noi le pregătim cu dărurire de sine, pentru ca elevii să se simtă bine în școală.

Pregătiți de orice provocare

Întrebată dacă se așteaptă la anumite provocări pe data de 1 septembrie, Maria Roibu speră cu tot dinadinsul că nu vor exista, dar experiența pe care o are, mărturisește directoarea, sunt șanse oricând ca sărbătoarea să se transforme într-un adevărat calvar.

 

foto: Curtea Liceului Teoretic “Alexandru cel Bun” din Bender

Maria Roibu, directoarea Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din orașul Bender

Eu atâția ani am lucrați în această instituție și prin atâtea momente grele am trecut, că nu m-aș mira dacă ar apărea anumite provocări, pentru că aici există o echipă întreagă care lucrează cu scopul de distrugere. Așa că nu se știe ce va fi. 

Activează zi de zi fiind urmăriți de oameni în haine militare

Mărturiile directoarei Maria Roibu sunt expuse în lumina lucrurilor reale pe care le văd copiii, părinții cadrele didactice zi de zi.

foto: Sălile de curs la Liceul Teoretic “Alexandru cel Bun” din Bender

Maria Roibu, directoarea Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din orașul Bender

Aflându-ne în teritoriul acesta năpăstuit, în regiunea transnistreană, simțim prezența armatei ruse permanent. Ieșim doar pentru o prună la piață și acolo stau îmbrăcați în hainele celea militare, o mulțime de militari ruși.

Activitatea Liceului Teoretic „Evrika” din orașul Rîbnița, „frânată” de Tiraspol

Mergem la Rîbnița, un oraș aflat pe celălalt mal al Nistrului, acolo unde activează mai bine de trei decenii o altă instituție de învățământ cu predare în limba română. Este vorba despre Liceul Teoretic „Evrika”. Cea mai mare problemă a instituției rămâne şi azi – lipsa unui sediu, elevii fiind nevoiți să studieze în locul unei foste grădiniţe – edificiu care nu aparține Liceului.

Directoarea instituției, Eugenia Halus spune că deși liceul este, practic, gata să-și primească elevii și învățătorii, au apărut totuși unele impedimente din partea Tiraspolului care ar pune “pe stop” activitatea liceului. De această dată, șefa instituției de învățământ a fost anunțată de pretinsul serviciu vamal din stânga Nistrului că liceul trebuie să se înregistreze pe o platformă online – operațiune ce i-ar permite instituției să aducă bunuri din partea dreaptă a Nistrului sau să alimenteze cu combustibil autobuzul școlar la o stație PECO din orașul Rezina.

Eugenia Halus, directoarea Liceului Teoretic „Evrika” din orașul Rîbnița, regiunea transnistreană

Ce ține de activitatea pe interior a liceului, lucrările se apropie de sfârșit, dar apar unele impedimente din partea Tiraspolului. Noi am primit de la așa-zisul serviciu vamal de aici o înștiințare, precum că toate persoanele juridice trebuie să se înregistreze, din nou, într-un platformă electronică. Adică, ei trec la format electornic și toți agenții economici trebuie să se conformeze și ne-au anunțat și pe noi. Am încercat să transportăm niște bunuri de la Rezina și nu am putut să o facem. Și consider că este un pas înapoi, deoarece este un protocol semnat între Chișinău și Tiraspol, în anul 2017, special care prevede activitatea acestor școli cu predare în limba română, din stânga Nistrului, unde sunt prevăzute niște punct care facilitează activitatea instituțiilor de învățământ. Reiese că protocolul cela nu mai este valabil. Deși, noi suntem instituție de învățământ, noi nu suntem agenți economici. Cu 2 săptămâni în urmă am făcut un demers la Biroul de Reintegrare și la ministerul Educației și așteptăm o conclurare a Chișinăului cu Tiraspolul. Dacă nu se rezolvă problema, noi nu putem aduce nimic. Am dat comandă de niște mobilier școlar, manuale, cataloage, alte bunuri. Autobuzele noastre se alimentează cu combustibil la o stație PECO de la Rezina.

Reporter Zona de Securitate: Există un termen limită de înregistrare pe această platformă?

Eugenia Halus, directoarea Liceului Teoretic „Evrika” din orașul Rîbnița, regiunea transnistreană

Până la data de 31 decembrie. Și eu am întrebat, dacă e până la finele anului și dacă va considera Chișinăul să ne înregistrăm, o vom face. Dar, acum dați-ne voie să ne pregătim de începutul anului nou școlar. Și ei au zis că programul este deja pornit și noi nu mai putem transporta nimic, până nu ne înregistrăm.

Răspunsul Biroului de Politici de Reintegrare

La începutul lunii august, Biroul de Politici de Reintegrare a anunțat că, într-adevăr Liceul Teoretic „Evrika” din or. Râbnița a raportat dificultăți de desfășurare a activității instituției, și respectiv, și acest caz au fost dispuse măsuri prompte pentru revenirea proceselor în albia normalității.

Ora de dirigenție la Liceul Teoretic „Evrika”, despre aspectele pozitive ale independenței

În toată țara, la data de 1 septembrie, prima oră va fi organizată Lecția Independenței. Astfel, cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Evrika” au convenit la faptul ca să găsesască aspectele pozitive, toată lumea să vorbească frumos despre țară, despre neam, despre tradiții, despre valori, pentru că despre aspectele politice și cele economice trebuie să vorbească alții, ne mai povestește Eugenia Halus.

Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol – monedă de schimb

Soarta Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol mereu a fost pusă în joc. De fiecare dată când Tiraspolul își dorește să destabilizeze situația în regiune, instituția de învățământ devine moneda de schimb. Încă o dată ne-am convins în această vară când a fost concediat Ion Iovcev, cel care a stat ani buni la straja instituției, pe motiv că ar fi… la vârsta de pensionare. Ordinul de concediere a fost semnat de ex-ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa. O altă provocare a fost riscul de a fi suspendată activitatea liceului timp de trei luni de zile, pentru că pretinsele autorități din stânga Nistrului au refuzat așa-zisa înregistrare a Liceului Teoretic „Lucian Blaga”. Totuși nu s-a ajuns la acest lucru datorită sesizării Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, care a raportat problema, iar Chișinăul a informat mediatorii și observatorii formatului „5+2”, sesizând și autoritățile neconstituționale de la Tiraspol.

„Clasele sunt pregătite, noi calmăm părinții”

Chiar dacă profesorii de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol întotdeauna sunt puși pe jar, mai cu seamă, înainte de noul an de învățământ, fac tot posibilul ca toate clasele să fie pregătite pentru primele zile de școală, iar părinții sunt clamați pentru a nu intra în panică în ceea ce privește situația legată de destinul liceului.

foto: Reparații în interioriul Liceului Teoretic “Lucian Blaga” din or. Tiraspol

Raisa Pădureanu, vicedirector pe educație, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol

La Liceul Teoretic “Lucian Blaga” din orașul Tiraspol merg lucrările de reparație. Acum etajul 1 se repară, muncitorii spun că până pe data de 1 septmebrie să fie gata reparația. Noi pregătim clasele pentru a întâmpina elevii. Ce depinde de această declarație stupefiantă, bănuiesc eu că, Tiraspolul atâta timp cât nu a fost noul ministru în funcție și a fost dna Pogolșa, care a făcut atâtea prostii cu concedierea domnului director, care nu a fost corectă. Astfel, cred eu, Tiraspolul va cere recunoașterea diplomelor de studii transnistrene de către ministerul Educației de la Chișinău. De aceea, acum e momentul să pună din nou la bătaie școala. Deci, noi suntem ca o monedă de schimb. Noi studiem conform programelor de studii elaborate de ministerul Educației de la Chișinău. De aceea, această înregistrarea este foarte greu de realizat, atunci s-au implicat organizațiile internaționale. Acum vedem ce va urma. Noi calmăm părinții să nu intre în panică, pentru că ei mereu găsesc, mai ales înainte de 1 septembrie de a stârni panică în rândul copiilor și al părinților. Și asta, ca intenționat să-și retragă copiii de la liceu. Dar, spre bucuria noastră avem copii care vin la studii la noi și din școlile cu grafie rusească. Pentru că văd că elevii care au absolvit liceul nostru unde au ajuns și, deja, mulți părinți mă sună că vor să-și transfere copiii la liceul cu predare în limba română.

La „Lucian Blaga” tricolorul, la loc de cinste. „Vom sta pe poziții să ne apărăm dreptul la studii”

Lecția Independenței la „Lucian Blaga” de la Tiraspol se va desfășura conform tuturor tradițiilor instituției. Va fi organizat careul solemn. Cei peste 15 elevi care vor păși pentru prima oară pragul instituției vor fi întâmpinați cu onoruri și va fi intonat imnul Republicii Moldova.

Raisa Pădureanu, vicedirector pe educație, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol

În clasa întâi vor fi în jur de 11-15 elev, dar pe parcursul lunii spemtbrie mai vin elevi, după experiența anilor precedenți. În total, în instituție își fac studiile aproximativ 200 de elevi. Vreau să vă spun că problemele ei (n.r. pretinsele autorități de la Tiraspol) ni le creează, nu noi. Și-n continuare noi vom sta pe poziții cum am stat să ne apărăm drepturile noastre la studii, dar sunt lucruri pe care nu le rezolvăm noi.

Învață în chirie în propria țară. Cât costă studiile în edificiile „arendate” de la separatiști

Pe lângă provocările de tot genul la care sunt supuse cele opt instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea de Est a Republicii Moldova, așa cum au reiterat directorii liceelor, o problemă durută rămâne că elevii și învățătorii sunt nevoiți să revină la studii în sedii care nu le aparțin, în sedii pentru care Chișinăul achită sume „simbolice” în valoare de 1000 de eli pe lună pentru a putea să se desfășoare procesul de învățământ.

Zona de Securitate a solicitat de la Ministerul Educației și Cercetării informații privind suma alocată pentru chiria sediilor unde activează instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiunea de Est. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2018, privind realizarea Deciziei protocolare semnată de reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului, 5 instituții de învățământ din cele 8 (gimnaziul Roghi, Dubăsari; gimnaziul Corjova, Dubăsari, Liceul Teoretic „Evrika”, Rîbnița; Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Tiraspol; Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun”, Bender;) au încheiat contracte de arendă a edificiului și terenului afiliat pe o perioadă de 10 ani, a câte o mie de lei pe lună. În privina Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari, Ministerul Educației și Cercetării deține un contract de arendă cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care prevede acordarea gratuită de locațiune a edificiului până în anul 2025.

Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol își desfășoară activitatea în incinta edificiului Liceului Teoretic „Doroțcaia” în baza unui contract de locațiune, care prevede achitarea anuală de 73148,32 lei pentru chiria încăperilor folosite.

În răspunsul celor de la minister la socilitarea din partea portalului zonadesecuritate.md, banii pentru achitarea contractelor de arendă a edificiilor sunt prevăzuți în mijloacele financiare allocate annual de Ministerul Educației și Cercetării pentru activitatea instituțiilor de învățământ, care își planifică și execută bugetele anuale în funcție de necesități.

Totuși, responsabilii de la Ministerul Educației și Cercetării nu au venit cu un răspuns și către cine sunt virați acești bani în fiecare lună. Întrebare la care răspunsul încă este pe regim de așteptare.

Răspunsul Ministerului Educației și Cercetării

Fețe noi la Biroul de Reintegrare, așteptările – ACELEAȘI. „Să nu activeze în baza indicațiilor de la Moscova”

Odată cu schimbarea garniturii guvernamentale la Chișinău, fotoliul de la Reintegrare a fost preluat de Vladislav Kulminski. Chiar dacă s-au schimbat fețele la Biroul de Politici pentru Reintegrare, directorii instituțiilor cu predare în română din regiunea de transnistreană au aceleași așteptări: să le fie ascultat păsul și să se simtă activitatea Biroului în teritoriu.

Reporterul Zona de Securitate: Ce așteptări aveți de la noul șef de la Reintegrare?

Maria Roibu, directoarea Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din orașul Bender

Vreau să cred că se va simți activitatea corectă, pentru că la precedenta conducere a Biroului de Reintegrare nu a fost activitate, dar a fost distrugere doar.

Raisa Pădureanu, vicedirector pe educație, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol

Biroul de Reintegrare mereu a fost alături de noi, chiar și în timpul pandemiei regiunea transnistreană era blocată total, noi aveam ieșire datorită lor. Mergeam după salariu, mereu se interesau. Atunci când apărea vreo problemă, anunțam Biroul. Sper să ne ajute și pe mai departe, în cazul în care nu au indicații de la Moscova, cei din regiunea transnistreană în cazul în care nu vor ceda. În rest, cei care mereu au fost alături se străduiesc din toate puterile să ne ajute. Așa că, sperăm că noul cabinet al Biroului de Reintegrare va munci alături de noi.

Eugenia Halus, directoarea Liceului Teoretic „Evrika” din orașul Rîbnița, regiunea transnistreană

Eu mi-aș dori ca lucrurile să meargă mai bine, decât au fost anterior. Nu am avut nicio întâlnire cu dna Cebotari. Am citit un material despre activitățile desfășurate de dumneaei în această perioadă, dar nu am simțit nimic noi. Ba contră, am simțit sprijinul altor persoane de la Biroul de Reintegrare, adică am lucrat cu subalternii ei. Dar, sper foarte mult, ca dl. Kulminski să se apropie de problemele școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului. Pe noi ne doare și ne deranjează foarte mult situația Liceului Teoretic “Lucian Blaga” din orașul Tiraspol. Cam ce drept ar avea Tiraspolul să se amestece în numirea, alegerea directorului instituției? Consider că nu este corect acest lucru.

Despre INDEPENDENȚĂ: Când există pe teritoriu o armată străină, despre ce fel de independență vorbim

Maria Roibu, directoarea Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din orașul Bender: Noi suntem școală ca toate școlile din Republica Moldova, poate că suntem cu mai multă ardoare, patriotism și dăruire de sine. Ce ține de independență – părerea mea este că nu este independență. La momentul când pe teritoriul Republicii Moldova există o armată străină, despre ce fel de independeță vorbim. Asta este părerea mea.”

 

Acest produs a fost realizat cu suportul financiar al European Union in the Republic of Moldova și Fundatia Konrad Adenauer Republica Moldova prin intermediul programului de granturi Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova.