Interes sporit din partea Ucrainei pentru reglementarea transnistreană. Ambasadorul cu misiuni speciale Rohovei vine lunar la Chișinău. Care sunt mesajele?

Interes sporit din partea Ucrainei pentru reglementarea transnistreană. Ambasadorul cu misiuni speciale Rohovei vine lunar la Chișinău. Care sunt mesajele?

Ambasadorul cu misiuni speciale, Păun Rohovei, responsabil de dosarul transnistrean în cadrul MAE al Ucrainei, vizitează a treia lună consecutiv Republica Moldova.

Pe 19 februarie, vicepremierul Oleg Serebrian a avut o întrevedere de lucru cu ambasadorul Rohovei, deși ultima s-a vizită a fost cu mai puțin de o lună în urmă, când a susținut și un briefing de presă comun cu vicepremierul moldovean.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Biroul Politici de Reintegrare, Serebrian și Rohovei au abordat ieri mai multe subiecte vizând ultimele evoluții în dosarul transnistrean și pașii pe care Chișinăul intenționează să-i întreprindă în viitorul apropiat. Oleg Serebrian a reiterat faptul că Guvernul moldovean nu va renunța la acțiunile menite să contribuie la readucerea graduală a regiunii transnistrene în câmpul constituțional al Republicii Moldova.

„Chișinăului va evita escaladarea tensiunilor și va găsi soluții la toate problemele exclusiv pe cale pașnică”.

În aceeași zi, delegația ucraineană s-a deplasat la Tiraspol – la fel ca în timpul vizitei din 18 decembrie, dar nu și în cadrul vizitei din ianuarie. Din comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, pe lângă mesajele anunțate de Chișinău despre menținerea păcii și intențiile de reintegrarea a regiunii transnistrene, mai aflăm că, în cadrul întrevederii de la Tiraspol, reprezentanții regimului separatist ar fi confirmat disponibilitatea de a continua implementarea acordurilor încheiate în cooperare cu Chișinăul privind asigurarea de noi coridoare de transport pentru exporturile ucrainene.

Amintim că, în luna octombrie 2023, autoritățile de la Chișinău și Kiev au convenit să creeze un coridor pentru tranzitarea cerealelor din Ucraina prin teritoriul Republicii Moldova pe calea ferată. Marfarele cu grâne ucrainene ar urma să treacă prin regiunea transnistreană fără staționare.

Totodată, partea ucraineană și-a exprimat disponibilitatea în discuțiile cu Tiraspolul de a lua în considerare problema reluării serviciului consular la fața locului pentru cetățenii ucraineni pe teritoriul din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. „Condiția principală este asigurarea nivelului adecvat de securitate pentru activitățile angajaților consulari ucraineni, precum și garantarea deplasării nestingherite a acestora către/de la locul activităților consulare din afara statului”.

Kievul rămâne ferm pe poziția că formatul de negocieri „5+2” este nefuncțional din cauza prezenței țării agresoare – Federația Rusă.

”În plus, Ucraina continuă să pledeze pentru retragerea rapidă a trupelor ruse de pe teritoriul regiunii transnistrene, eliminarea munițiilor din depozitele de la Cobasna, reformatarea misiunii de pacificare de la Nistru de la militar la civil.

…Ucraina pledează exclusiv pentru soluționarea pașnică a problemei transnistrene cu păstrarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Totodată, Kievul va răspunde cu hotărâre oricăror provocări care vizează atât atragerea regiunii transnistrene în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cât și destabilizarea situației din Moldova în general”.

La rândul său, regimul de la Tiraspol a comunicat public, după discuția cu Rogovei, pe lângă „dorința de a păstra pacea”, despre dorința de a exclude politizarea subiectului vizând reglementarea conflictului transnistrean. Asta în timp ce acțiunile de facto ale regimul separatist din ultimele luni demonstrează exact contrariul.

„Interlocutorii au convenit că numeroase probleme umanitare problematice apărute în cadrul reglementării transnistrene să fie rezolvate cu prioritate în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului – fără politizare. Interesele oamenilor sunt piatra de temelie a eforturilor diplomatice.

Participanții la întâlnire au discutat despre măsurile de sprijin acordate refugiaților ucraineni. În același timp, Vadim Krasnoselski a reamintit că sprijinul consular constant este important pentru această categorie”.

La discuție a participat și Vitali Ignatiev, pretinsul „ministru de externe” de la Tiraspol. Ignatiev, care este și cetățean ucrainean, este bănuit în Ucraina de colaborare cu Rusia și subminarea ordinii constituționale.

Rohovei a stat la o masă cu Ignatiev chiar dacă pe 29 ianuarie, în timpul briefingului susținut la Chișinău a dat clar de înțeles că legea trebuie să fie respectată de toți cetățenii ucraineni, chiar dacă aceștia nu se află pe teritoriul Ucrainei. Păun Rohovei a făcut atunci această remarcă fără a-i pronunța expres numele lui Ignatiev.

„În ceea ce privește, să spunem așa responsabilitatea unor cetățeni ucraineni care locuiesc nu neapărat pe teritoriul Ucrainei: Un stat de drept are legislație. Orice cetățean al Ucrainei trebuie să înțeleagă foarte bine că, în afară de drepturi față de statul său, are și obligații și, mai cu seamă, responsabilități. Dacă încalcă deliberat legea – e firesc să fie tras la răspundere. Nu mă voi adânci în acest subiect, deoarece e un subiect care ține mai mult de abilitatea structurilor de drept, dar acest lucru aș vrea să fie bine înțeles de toți. Legea trebuie respectată”, a spus diplomatul ucrainean pe 29 ianuarie.

Menționăm că majoritatea exponenților regimului separatist de la Tiraspol sunt,  în acte, și cetățeni ucraineni. Atât Krasnoselski, cât și Ignatiev, dar și pretinsul „prim-ministrul” al regimului, Alexander Rosenberg, și oligarhul Viktor Gușan, care deține holdingul monopolist „Sheriff” – toți sunt și cetățeni ucraineni.

Păun Rohovei a plecat astăzi, 20 februarie, la Bruxelles, unde va avea o rundă de discuții cu mai mulți demnitari europeni, inclusiv cu Dorota Suliga, reprezentant special al UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.