INFOGRAFIC: Procurarea de energie și metal – colac salvator pentru regiunea transnistreană

INFOGRAFIC: Procurarea de energie și metal – colac salvator pentru regiunea transnistreană

Relațiile comerciale dintre ambele maluri ale Nistrului, în ultimii trei ani, s-au intensificat pronunțat. În acest an, se estimează că volumul total al relațiilor comerciale va fi de circa 570 milioane de dolari americani, dintre care vânzările spre malul stâng vor fi de 195 milioane de dolari, iar procurările din regiunea separatistă vor constitui 375 milioane de dolari, se arată într-o analiză realizată de expertul economic, Veaceslav Ioniță.

sursa foto: veaceslavionita.files.wordpress.com

Contactat de redacția Zona de Securitate să comenteze indicatorii, Ioniță a declarat, că în toată această perioadă, malul drept a cumpărat de pe malul stâng cel mai mult energie electrică, produse din metal, dar și bunuri de larg consum. Totuși, potrivit lui Ioniță „unica ce le-a reușit lor (n.r. regiunea transnistreană) în ultimii ani de zile să crească vânzările spre malul drept și au crescut semnificativ. În condiția în care vânzările lor în alte țări au fost mici, vânzările pe malul drept au crescut. Acum mai mult de jumătate din banii care vin în regiune vin de la noi, de aici, de pe malul drept al Nistrului și restul de peste hotarele Moldovei.

De asemenea, expertul economic mai consideră că „orice teritoriu necontrolat supraviețuiește atunci când poate să-și asigure cetățenii cu anumite bunuri și larg consum. În stânga Nistrului se produc anumite lucruri, dar în cea mai mare parte din bunuri sunt importate. Ca să poți face impoturi, ca să poți aduci în regiune bunuri de larg consum ai nevoie de bani din afara regiunii. Și atunci, trebuie să faci export, așa cum zic separatiștii, dar ei fac vânzări pe malul drept. Exporturile care sunt peste hotarele Republicii Moldova, din partea regiunii transnistrene, s-au prăbușit de 2 ori. Și în principiu ei rămân fără bani și nu pot aduce bunuri care să le vândă la populația locală.

Analiza realizată de Veacelsav Ioniță mai arată că, în consecință în 2023 pentru prima dată în istoria regiunii separatiste, vânzările către malul drept vor depăși jumătatea din toate vânzările regiunii, fiind de peste 53% din total. Spre exemplu acum 15 ani, noi asiguram doar procurarea a 6,5% din mărfurile exportate din regiunea separatistă. Astăzi cota noastră a crescut de peste 8 ori și noi suntem principala sursă de venit pentru regiune.

sursa foto: veaceslavionita.files.wordpress.com

Veaceslav Ioniță, expert economic: „Se vede foarte clar că această regiune intră într-o capacitate extrem de redusă de a menține relații economice cu anumite țări și să nu uităm că ei exportă sub pavilionul Republicii Moldova. Dar chiar și așa, capacitatea lor de a exporta sub umbrela Republicii Moldovaeste una redusă. Tot ce fac ei, deocamdată, nu pot vinde la nimeni și atunci, dacă mai adăugăm și România, imaginați-vă că 70% din tot vând ei din afara regiunii, se vinde 53% pe malul drept al Nistrului și 18 % în România. Practic, spațiul românesc le asigură lor 70% din posibilitatea de a-și vinde marfa. Spre exemplu, malul drept și România procură acum din stânga Nistrului de 10 ori mai mult deât Federația Rusă. Adică, banii pe care îi încasează ei de la noi e de zece ori mai mult decât de la Federația Rusă.

Analistul economic a precizat pentru portalul nostru că, în acest context, Rusia s-ar alarma. Asta în condițiile în care regiunea este depedentă de resursele energetice din Rusia, dar ei în Rusia nu pot duce absolut nimic. Astfel, Ioniță ajunge la concluzia că, de situația economică prefigurată trebuie să se profite.

Veaceslav Ioniță, expert economic: „Tot ce aș vedea eu, cum autoritățile noastre înțeleg acest lucru. Eu consider că înglobarea lor (n.r. a regiunii transnistrene) cu malul drept al Nistrului și cu România ar duce la ceva benefic, dar e o chestiune de lungă durată. Dar întrebarea rămâne: cât de inteligent utilizăm această stare de lucruri. Eu nu aș grăbi lucrurile, dar într-o formă lentă aș pune anumite condiționalități, dar foarte prudent, pe calea de soft power i-aș îmbrățișa pe cei din stânga Nistrului, căutând mijloace de integrare a lor în spațiul economic, mai întâi, apoi politic. Din punct de vedere energetic, încă regiunea separatistă continuă să șantajeze malul drept al Nistrului, dar practic instrumentele lor se epuizează. Noi acum suntem cu mai puțin vulnerabili decât am fost în trecut. Republica Moldova, șocul energetic pe care l-am trecut, în 2021-2022, am suferit mult, dar vreau să cred că am învățat lecția.