În regiunea transnistreană oamenii vor fi vaccinați cu Sputnik-V. Vaccinul a fost promis de Kozak

În regiunea transnistreană oamenii vor fi vaccinați cu Sputnik-V. Vaccinul a fost promis de Kozak

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat astăzi că în curând  în regiunea transnistreană va începe vaccinarea împotriva COVID-19. Krasnoselski a vorbit despre încheiere unui  acord cu Federația Rusă privind furnizarea unui lot de vaccin rusesc în regiune. Acordul ar fi fost stabilit timpul vizitei  sale la Moscova. 

Potrivit administrației ilegale din stânga Nistrului subiectul vaccinării a fost discutat în cadrul unei întâlniri cu șeful adjunct al Administrației prezidențiale a Federației Ruse Dmitrii Kozak. Aceștia au stabilit că primele 30.000 de doze să fie utilizate pentru vaccinarea medicilor, profesorilor și reprezentanților forțelor de securitate ale regimului. Cetățenii urmează a  fi vaccinați exclusiv în mod voluntar. 


La Tiraspol însă nu se vorbește despre câte doze de Sputnik-V ar urma să ajungă într-un final în regiune. 

Anunțul vine după ce ieri președintele României a promis Republicii Moldova 200.000 de vaccinuri anti COVID. 

Rusia este prima țară din lume unde s-a înregistrat un vaccin Covid-19, deși vaccinul nu a fost testat în masă pe oameni și sunt puține informații publice despre eficiența sa.

Experți internaționali dar și din Rusia au reacționat cu scepticism la decizia autorităților de la Moscova de a aproba utilizarea unui vaccin fără ca acesta sa fi trecut de așa-a numita fază a treia de testare, constând din teste pe mii de oameni. Mai mult, faptul că vaccinul a fost înregistrat în Rusia nu înseamnă că este omologat internațional.

Se pare că vaccinul a fost testat numai pe câteva zeci de persoane, motiv pentru care Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat Rusia să respecte protocoalele internaționale, pentru a asigura că vaccinul este eficient și sigur.

În acest moment, în lumea întreagă se lucrează la peste 160 de vaccine iar potrivit OMS, șase din ele sunt deja în faza a treia de testare. Reacționând la anunțul Rusiei, ministrul american al Sănătății a declarat că prioritatea este dezvoltarea unui vaccin sigur. El s-a declarat însă încrezător că până la sfârșitul anului, Statele Unite ar putea avea un vaccin eficient și sigur.