În premieră, Adunarea Parlamentară a OSCE solicită transformarea misiunii militare de pacificare de pe Nistru

30 iunie – 4 iulie, Canada

În premieră, Adunarea Parlamentară a OSCE solicită transformarea misiunii militare de pacificare de pe Nistru

Deputații Adunării Parlamentare a OSCE  fac apel la Federația Rusă să reia retragerea trupelor sale militare și a depozitelor sale de muniții de pe teritoriul R. Moldova, din regiunea transnistreană, în conformitate cu prevederile sale constituționale de neutralitate.

Totodată, Adunarea invită „toți actorii relevanți” să inițieze discuții politice cu scopul de a transforma operațiunea actuală de menținere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multilaterală sub un mandat internațional.

O rezoluție în acest sens a fost adoptată la cea de-a 30-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). (pag. 43 – 44)

„Rezoluția este efortul comun al deputaților Veronica Roșca, șefa delegației Parlamentului R, Moldova la AP OSCE, și al lui Dan Barna, șeful delegației României la AP a OSCE. Documentul a fost prezentant la Vancouver de către deputatul Dan Barna, care a specificat că rezolția reprezintă un demers activ al României în sprijinirea Republicii Moldova și în menținerea chestiunilor legate de frontiera țării și situația transnistreană pe agenda politică internațională”, se arată într-un comunicat al Parlamentului de la Chișinău.

Vezi și: DEX-ul Zonei de Securitate. Ce este Misiunea de „Pacificare” din Republica Moldova

În textul rezoluției se menționează că R. Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele războiului din Ucraina. Dar, potrivit documentului, în pofida resurselor materiale limitate și a amenințărilor curente de securitate și economice pe care le ridică Federația Rusă, a primit sute de mii de cetățeni ucraineni care au tranzitat sau au găsit refugiu în R. Moldova.

Rezoluția este parte a Declarației finale, adoptate de către parlamentarii OSCE în cadrul evenimentului care s-a desfășurat în perioada 30 iunie – 4 iulie, în Canada.