În localitatea Teiu din raionul Grigoriopol au apărut noi formațiuni de „grăniceri” transnistreni

În localitatea Teiu din raionul Grigoriopol au apărut noi formațiuni de „grăniceri” transnistreni

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control anunță că  la 24 mai, observatorii militari, în timp ce efectuau o deplasare planificată prin Zona de Securitate, au constatat apariția unei noi formațiuni  de „grăniceri” transnistreni instalate într-un sediu proaspăt reparat în localitatea Teiu, raionul Grigoriopol. Reflectarea acestui fapt în raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit a fost împiedicată de către exponentul Tiraspolului.

Astăzi la ședința CUC subiectul propus pe agendă de către delegația Republicii Moldova ține de prezența ilegală a așa-numitor „grăniceri” în Zona de Securitate ca element ce prezintă risc pentru libera circulație și alte drepturi fundamentale ale cetățenilor. 

Într-o adresare către toți participanții CUC, reprezentanții Chișinăului au adus argumente care confirmă că majoritatea incidentelor produse recent în Zona de Securitate sunt provocate de „grănicerii” subordonați Tiraspolului.

Incidentul tragic din 11 mai curent de la Răscăieți a scos în evidență că activitatea ilegală a „grănicerilor” în Zona de Securitate nu este doar o încălcare abstractă a Acordului din 21 iulie 1992, ci un factor destabilizator care generează pierderea de vieți omenești, se menționează în document.

„În contextul în care partea transnistreană blochează constant luarea unei decizii în cadrul CUC cu privire la „grăniceri”, delegația Republicii Moldova a solicitat suportul reprezentanților Federației Ruse, Ucrainei și ai Misiunii OSCE pentru a relua examinarea acestei probleme cu evaluarea obiectivă a situației și trasarea unor măsuri care să elimine din Zona de Securitate toate structurile neatribuite Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Din motiv că ordinea de zi nu a fost aprobată nici după ore întregi de dezbateri, ședința ordinară a Comisiei Unificate de Control a fost amânată pentru săptămâna viitoare,” se arată într-un comunicat la delegației.