În așteptarea Sputnik-ului V, Tiraspolul primește noi loturi de vaccin AstraZeneca și Pfizer din Chișinău

Imagine din arhivă

În așteptarea Sputnik-ului V, Tiraspolul primește noi loturi de vaccin AstraZeneca și Pfizer din Chișinău

Tiraspolul va primi astăzi noi loturi de vaccin AstraZeneca și Pfizer din Chișinău.  Instituțiilor medico-sanitare din raioanele de est ale țării le-au fost transmise, astăzi, sub formă de donație, alte 1500 de doze de vaccin AstraZeneca și 822 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech. Donația are loc în contextul realizării activităților și măsurilor planificate în Planul Național de Imunizare anti-COVID-19, conceput pentru asigurarea administrării sigure și eficiente a procesului de vaccinare a populației de pe ambele maluri ale râului Nistru, informează Biroul Politici de Reintegrare.

La începutul lunii martie curent, vaccinul AstraZeneca, în număr total de 3910 de doze, care face parte din ajutorul umanitar oferit pentru Republica Moldova, a fost redistribuit localităților din stânga Nistrului, dintre care au fost preluate etapizat, 1810 de doze, ulterior alte 600, și astăzi ultimul lot, de 1500 de doze a fost ridicat din Depozitul Național de Vaccinuri din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică.

În data de 23 martie curent, Chișinăul a informat Tiraspolul, prin canalul de comunicare al oficiilor reprezentanților politici, despre disponibilitatea de a transmite cu titlu gratuit, din lotul umanitar pentru Republica Moldova, 942 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, recepționate în condiții de siguranță prin intermediul platformei COVAX, care la fel au fost stocate la depozitele Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică și au fost preluate astăzi în număr de 822 de doze de către specialiștii de profil din stânga Nistrului, restul 120 de doze urmând a fi ridicate în timpul apropiat.

Alte doze de vaccin vor fi realocate pentru beneficiarii din regiunea transnistreană din loturile de donație acordate Republicii Moldova și în perioada următoare.

  • Anterior, cu instituțiile medicale din regiunea transnistreană a fost împărțit și lotul umanitar ce conținea echipamente de protecție individuală (măști medicale, respiratoare, ochelari și halate de protecție etc.), iar, la 25 martie curent, în regiune au ajuns 20 de concentratoare de oxigen și materiale de întreținere a acestora, precum și 100 de pulsoximetre.

„Aceste acțiuni exprimă solidaritatea și preocuparea neîncetată a autorităților de la Chișinău de a proteja și de a fortifica sănătatea locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, cu manifestarea continuă a deplinei deschideri întru a oferi asistență în diverse aspecte ce țin de prevenirea/ combaterea pandemiei de COVID-19 și eradicarea factorilor de risc la adresa sănătății publice,” se arată în comunicatul oferit de BPR.

Campania de vaccinare a început cu întârziere în regiunea transnistreană, după ce la ordinul lui Vadim Krasnoselski lotul transmis de Chişinău încă pe 5 martie a fost ținut mai bine de trei săptămâni în depozit.

Chişinăul alocă regiunii transnistrene 10 la sută din ajutoarele umanitare și donațiile primite de la partenerii externi.

Liderul separatist al regiunii, Vadim Krasnoselski, a anunțat în urma unei vizite la Moscova, de săptămâna trecută că în regiune ar urma să vină 62 de mii de doze de vaccin. Nu există însă o confirmare din partea vreunul oficial rus pentru aceste declarații.