
Importul metalelor uzate. Gavriliță dă asigurări că se vor lua decizii separate pe fiecare întreprindere. În dreapta Nistrului nimeni nu prelucrează fier uzat
Prim-ministrul Republicii Moldova reacționează la apelul Asociației Promo-LEX de a se implica în protejarea drepturilor omului din regiunea transnistreană, nu în aprovizionarea cu metal, după ce s-a aflat că autoritățile au solicitat Comisiei Europene reluarea exportului de deșeuri metale spre Republica Moldova.
„Acuzația că Guvernul nu acționează pentru protejarea drepturilor omului pe teritoriul controlat de autoritățile de la Tiraspol nu corespunde adevărului. Subiectul se află în permanență pe agenda Cabinetului de miniștri și, în special, a Biroului politici de reintegrare.
În ceea ce ține de piața metalelor uzate, includerea Moldovei pe o lista neagră din cauza activității unei întreprinderi din stânga Nistrului este un precedent extrem de periculos pe care nu îl putem accepta. Decizia UE vine pe fundalul unor intenții de a atrage investiții în piața metalurgică din Moldova care ar sparge monopolul uzinei de la Rîbnița în utilizarea metalelor colectate pe teritoriul Republicii Moldova, fapt care descurajează aceste investiții. Deciziile referitor la importul metalelor vor fi adoptate de autoritățile Republicii Moldova pentru fiecare întreprindere în parte” se arată într-o postare postată pe pagina Nataliei Gavriliță, de pe o rețea socială.
Despre faptul că în Moldova, începând cu luna noiembrie, nu mai vin deșeuri metale s-a aflat după ce Uzina Metalurgică din Râbnița a început să rămână fără metal. Această întreprindere este printre cei mai mari contribuabili a bugetului din care există regiunea separatistă și unica de pe teritoriul Republicii Moldova care are capacitatea să prelucreze metalul.
Uniunea Europeană nu mai exportă deșeuri de metale în Moldova datorită Pactului verde european în cadrul căruia Comisia Europeană a adoptat noi propuneri menite să stopeze defrișările, să introducă inovări în gestionarea durabilă a deșeurilor și să asigure soluri sănătoase în beneficiul oamenilor, al naturii și al climei.
În cadrul Regulamentului revizuit privind transferurile de deșeuri, Comisia Europeană a stabilit că „exporturile de deșeuri către țări care nu sunt membre ale OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Moldova, nu este parte) vor fi restricționate; acestea vor fi autorizate numai dacă țările terțe doresc să primească anumite deșeuri și dispun de capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil. Transferurile de deșeuri către țările care sunt membre ale OCDE vor fi monitorizate și pot fi suspendate dacă generează probleme grave de mediu în țara de destinație. Conform propunerii, toate întreprinderile din UE care exportă deșeuri în afara UE ar trebui să se asigure că instalațiile care primesc deșeurile lor fac obiectul unui audit independent care să demonstreze că gestionează deșeurile într-un mod care nu dăunează mediului,” se arată în regulament.
Potrivit declarație Nataliei Gavriliță, „deciziile referitor la importul metalelor vor fi adoptate de autoritățile Republicii Moldova pentru fiecare întreprindere în parte”, însă în Republica Moldova la moment nu mai există o întreprindere care să aibă nevoie de metal uzat, decât Uzina de la Râbnița. Abia peste un an se preconizează că întreprinderea SRL Omni Steel va construi o mini oțelărie în satul Pănășești, subzona 8 (ZEL Bălți), cu o capacitate de producție anuală de 100-150.000 de tone de oțel beton. Compania a anunțat anterior că va cumpăra materii prime de la agenții economici locali, în valoare de 40 de milioane de dolari pe an. Reprezentanții Omni Steel SRL au desemnat deja proiectantul și furnizorul de echipamente din Republica Moldova.
Anterior, într-un alt articol al Zonei de Securitate despre cerința Guvernului de a relua importul de metal uzat, am discutat cu unul din acționarii Omni Steel SRL, Valentin Eșanu, care ne-a declarat că această solicitarea nu ar avea legătură cu interesele economice ale agenților economici de bună credință, dar și a bugetului național care va avea de suferit pierderi. Antreprenorul susține că „la momentul de față exclusiv pe teritoriul Republicii Moldova (controlat de autoritățile Constituționale) anual sunt colectate peste 360 000 tone de deșeuri de metale feroase, iar capacitatea maximă de producere planificată a Uzinei Metalurgice OmniSteel este de cca. 100 000 tone sau cca. 30% din potențialul de colectare din Republica Moldova.”
Ținem să menționăm că, Uzina Metalurgică din Râbnița importa până în noiembrie 2021 de pe piața UE circa 70% din metalul procesat și doar 30% de pe local. În luna septembrie, din România – stat UE, uzina a adus 42 de mii de tone, iar în octombrie – 44 de mii de tone – fier uzat, cantități ce îi permit în prezent să funcționeze, având încă stocuri.
În acest context am aflat că Tiraspolul a pus în nenumărate rânduri presiune pe Chișinău ca să se ceară reluarea importului de deșeuri metale în țară.
Mai mult ca atât, Jurnal TV a intrat în posesia unei scrisori de la Uzină, adresată secretarului de stat de la Ministerul Economie, Vadim Gumene, în care solicită Guvernului de la Chișinău ca aceștia să trimită a acea solicitare la Comisia Europeană.
În scrisoare se arată cât de îngrijorați sunt reprezentanții Uzinei de situația creată. Scrisoarea în întregime poate fi văzută la Secretele Puterii”, Jurnal TV.
- Fragment din scrisoarea trimisă de Uzina de la Râbnița Ministerului Economie, sursă: Secretele Puterii”, Jurnal TV