Implicată în campania electorală pentru PSRM în 2019 – Olga Cebotari, noul negociator șef pentru reintegrarea Republicii Moldova

Olga Cebotari, noul viceprim-ministru pentru reintegrare

Implicată în campania electorală pentru PSRM în 2019 – Olga Cebotari, noul negociator șef pentru reintegrarea Republicii Moldova

Guvernul Chicu și-a schimbat, astăzi, garnitura. Patru ministere și Biroul pentru Reintegrare, au noi miniștri, după ce Partidul Democrat a plecat de la Guvernare.

Astfel, Cristina Lesnic a anunțat în această dimineață că demisionează din funcţia de viceprim-ministru pentru reintegrare. „Plec cu capul sus!, a scris Lesnic în „mesajul de adio”, probabil oficialul nu se va mai întoarce vreodată în această funcție. Anterior, aceasta a ocupat postul de viceprim-ministru pentru reintegrare în două mandate.

Crsitina Lesnic
Fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, Cristina Lesnic

„Plec cu capul sus! Este o decizie politică asumată. Am luat această decizie după ce astăzi dimineaţă, eu şi colegii mei, Miniştrii Igor Şarov, Alexandru Pînzari şi Sergiu Răilean am avut o discuţie cu Prim-ministru, Ion Chicu.

Am preluat mandatul cu o zi înainte de declararea stării de urgenţă în Republica Moldova, fiind un test dur profesional şi emoţional. M-am dedicat din plin ca dimensiunea drepturilor omului, cazurile individuale şi situaţia reală din regiunea transnistreană şi din Zona de Securitate să ajungă pe agenda viitoare a formatului 5+2, şi cel mai important pe agenda Comitetului Permanent al OSCE de la Viena.

Ţin să mulţumesc pentru conlucrare toţi colegii din Cabinetul de Miniştri şi din grupurile sectoriale.

Exprim recunoştinţă deosebită corpului diplomatic cu care am muncit în mod constant, colegilor din Biroul politici de reintegrare, mediatorilor şi observatorilor din formatul 5+2.

Mă simt mîndră că am fost susţinută de oameni cu caracter, de prieteni devotaţi şi familia mea!”

În dimineața aceleiași zile, Chicu și-a înaintat noua garanitură, care a și depus jurământul în fața președintelui în exercițiu, Igor Dodon și șefei Parlamentului, Zinaida Gereceanîi.

Noua negociatoare din partea Chișinăului în discuțiile cu Tiraspolul devine Olga Cebotari. Are 28 de ani. A fost reprezentantă a Guvernului Republicii Moldova în Comitetul Executiv CSI. Totodată, este director general al Organizaţiei Obşteşti „Centrul de susţinere a tineretului din Moldova” din oraşul Moscova, Federaţia Rusă. Cebotari, de asemenea, face parte din Comisia pentru susţinerea diasporei din cadrul Consiliului Societății Civile al Președinției.

Pentru prima dată Olga Cebotari a părut în presă după o investigație  în care s-a descoperit că în 2019 Partidul Socialiștilor împreună cu Igor Dodon au transformat ambasada Moldovei la Moscova în biroul sediului electoral pentru alegerile parlamentare din februarie. Cel puțin, acest lucru rezultă din verificarea efectuată de MAEIE în misiunea diplomatică. Verificarea a fost confirmată de secretarul de presă al Ministerului de Externe al Republicii Moldova, Valeriu Rusu.

Atunci surse din delegația care verifică ambasada au declarat că unul dintre birourile din clădire este închiriat de o organizație, care se presupune că se ocupă de probleme legate de diaspora, dar este de fapt aripa tinerilor a Partidului Socialiștilor (PSRM).

Organizație condusă de Olga Cebotari, care pe parcursul activităților sale a fost angajată în campanii pre-electorale în favoarea PSRM. De asemenea, ea a coordonat activitatea unui centru de apeluri înființat pentru diaspora moldovenească.

Cebotari va fi responsabilă de realizarea politicilor în domeniul reintegrării ţării şi desfăşurarea procesului de consultări şi negocieri pentru soluţionarea diferendului transnistrean.