Igor Grosu: „Regiunea transnistreană e un business. Vom face tot posibilul ca oamenii de pe ambele maluri să trăiască într-un singur stat – Republica Moldova”

foto: Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova

Igor Grosu: „Regiunea transnistreană e un business. Vom face tot posibilul ca oamenii de pe ambele maluri să trăiască într-un singur stat – Republica Moldova”

Noul președinte al Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a anunțat care vor fi prioritățile actualei legislaturi. Astfel, printre principalele obiective și promisiuni, care au fost setate pentru următorii patru ani, se regăsește și calitatea vieții oamenilor din stânga Nistrului, care, potrivit lui Grosu, trebuie să fie într-un singur stat – Republica Moldova.

Deși în discursul său inițial, speaker-ul Igor Grosu s-a referit la majorarea pensiei minime, în sumă de 2000 de lei, reluarea finanțării externe sau reformarea justiției din Republica Moldova, președintele Legislativului a vorbit despre situația cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului, doar după ce a fost întrebat de deputata fracțiunii Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Ivanna Koksal, cum, în calitatea sa de șef al Parlamentului, va asigura aplicarea corectă a legilor, în condițiile în care Grosu la prezidențialele din noiembrie, anul trecut, i-ar fi numit pe cetățenii din stânga Nistrului – separatiști – și i-ar fi împiedicat să-și exercite dreptul de vot.

În replică, Igor Grosu a declarat că mulți oameni din stânga Nistrului, care au venit la Varnița, la prezidențialele din noiembrie 2020, să-și exercite dreptul de vot ar fi fost șantajați de așa-numiții parteneri ai BeCS.

Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova

Mulți oameni erau șantajați de partenerii unora de aici, parteneri de afaceri, care 30 de ani au menținut acest conflict. Un conflict care nu este nici religios, nici etnic, nu e niciun într-un fel. E, pur și simplu, business, posibilitate de a face bani. Acei oameni au fost umiliți, spunându-le că dacă nu vii înapoi și nu arăți fișa de însoțire a buletinului cu ștampila „votat”, te băgăm în carantină pe 14 zile. Acest lucru e crimă. Ai dvs. organizatori la tot dezmățul ăsta.

În contextul în care, șeful Parlamentului, Igor Grosu a afirmat că tot ceea ce se întâmplă în partea stângă a Nistrului este un business pur, actuala legislatură va face tot posibilul ca oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului să trăiască într-un singur stat, a mai dat asigurări noul speaker al Legislativului.

Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova

Eu vă promit că, cetățenii noștri din stânga Nistrului, care au votat extraordinar. 14% au votat pentru schimbare, acolo unde noi nu am putut duce un ziar, nu am putut călcă măcar o dată în campanie. Oamenii văd diferența. Oamenii s-au săturat și de bandiții de acolo, și de bandiții de aici. De aceea, eu vă promit că vom face tot posibilul ca cetățenii de pe ambele maluri să trăiască într-un stat – Republica Moldova.

Zonadesecuritate.md precizează că Igor Grosu, lider interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate a fost ales la 29 iulie 2021, în calitate de președinte a Legislaturii a XI-a. Fracțiunea BeCS nu a înaintat niciun candidat și nu a participat la alegerea președintelui. Astfel, Igor Grosu a fost învestit în funcția de speaker al Parlamentului de la Chișinău cu 64 de voturi din 64.