Igor Dodon numește războiul moldo-rus din 1992 „conflict fratricid”

Igor Dodon numește războiul moldo-rus din 1992 „conflict fratricid”

Aflat în arest la domiciliu, fiind învinuit de trădare de patrie și îmbogățire ilicită, fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon comemorează  Ziua Suveranității.

Într-o postare pe contul său de Facebook acesta a enumerat mai multe evenimente socio-politice din istoria R. Moldova, printre care și Războiul pentru Independența și Suveranitatea Republicii Moldova din 1992, pe care acesta îl numește conflict fratricid, deși a fost dovedit faptul că în  conflictul de pe Nistru au fost implicate și forțele ruse ce se află până în prezent pe teritoriul Republicii Moldova.

Postare integrală a acestuia:
„Este o sărbătoare care valorează mult și la care nu am ajuns ușor.
Din 1990, de la adoptarea Declarației de Suveranitate, Moldova a avut parte de multe provocări serioase, noi am trecut printr-un conflict fratricid care ne-a dezbinat teritorial, au existat și tentative de renunțare la suveranitate pentru a fi anexați la un alt stat, ne-am confruntat și încă ne mai confruntăm cu valuri nemaivăzute de emigrație, cu sărăcie și cu dezamăgiri politice, dar noi totuși am rezistat și suntem datori să rezistăm în continuare ca popor și ca țară.
În pofida oricăror greutăți, noi trebuie să păstrăm unitatea statală și coeziunea ca popor. Și să nu ne lăsăm implicați în scenarii și lupte străine care pot pune în pericol independența, suveranitatea și identitatea noastră ca popor moldovenesc. Guvernările proaste vin și trec, dar Moldova va rămâne întotdeauna în stăpânirea poporului său.”
Printre „provocările” enumerate, fostul președinte a trecut cu vederea existența pe teritoriul țării a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) ce încalcă suveranitatea și principiul de neutralitate a țării.
Totodată, cu trei luni înaintea alegerilor prezidențiale din 2020, Igor Dodon a fost acuzat din nou, de către opoziție, de trădare de patrie. Atunci Igor Dodon s-a întâlnit cu șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, pe care l-a numit „președintele Transnistriei”: „Astăzi a avut loc a şaptea noastră întâlnire, cu Vadim Nikolaevici (Krasnoselski), cu președintele Transnistriei”… Așa l-a prezentat Dodon pe șeful administrației separatiste.

Amintim că, în zilele de 19-22 iunie 1992 a fost confirmată și documentată implicarea Federației Ruse în conflictul de pe Nistru. Dacă până atunci mai erau dubii sau se vorbea doar despre locuitorii regiunii și a cazacilor care ar fi luptat pentru independența teritorială și care se opuneau conducerii de la Chișinău, pe 19 iunie a devenit clar că Rusia în tot acest timp a fost parte conflictului și s-a implicat deja și militar.