VIDEO. Igor Dodon amenință oamenii cu un nou conflict armat pe Nistru, dacă nu va fi votat în turul II

Sursa: Agora

VIDEO. Igor Dodon amenință oamenii cu un nou conflict armat pe Nistru, dacă nu va fi votat în turul II

Igor Dodon amenință oamenii cu un nou conflict armat, dacă nu va fi votat în turul II. Dodon, candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova clasat pe locul 2 în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, a ieșit astăzi, într-un briefing de presă cu acuzații dure la adresa Maiei Sandu, care s-a clasat pe locul I în primul tur. 

El a utilizat o serie de manipulări și amenințări, ce se va întâmpla, dacă cetățenii nu îl vor alege pe el pe 15 noiembrie. Actualul președinte al Republicii Moldova a speculat pe un potenţial nou conflict la Nistru, după turul II al alegerilor. 

”Maia Sandu poate provoca un nou conflict, ca la începutul anilor 90. Atunci tot au fost aşa „nazişti” care făceau aşa declaraţii. Iar vreţi destabilizarea situaţiei?”

Dodon a criticat și  declarațiile anterioare ale Maiei Sandu referitor la faptul că Rusia este stat agresor. 

Ce face Sandu? Numește Rusia agresor și dușman al Republicii Moldova, cum va puatea ea negocia cu Rusia dacă îi numește dușmani.”

Declarație falsă, Maia Sandu nu a făcut niciodată o astfel catalogare. 

Amintim că, focul armat de pe Nistru s-a încetat odată cu semnarea Acordului moldo-rus din 1992. Documentul, denumit oficial a fost semnat la Moscova de  președinții Boris  Elțin și  Mircea Snegur.  Prin semnarea acestui  document,  Federația Rusă  de  fapt și-a  recunoscut calitatea  de agresor în războiul din 1992.

După discursul de astăzi, Partidul Acțiune și Solidaritate a venit cu o reacție.

Dodon a arătat în direct cine a creat toate știrile false din Moldova din ultimii 4 ani și cine este principalul vinovat de instigare la ură în țara noastră. Dodon a luat glodul în mâinile proprii și l-a aruncat în toți cetățenii. Atâta greață și ură față de propriul popor poate avea doar un om slab, fricos”, se spune în reacția PAS.

Republica Moldova, între frații din Est și Vest

Mai mult ca atât, Dodon a numit Rusia – fratele Republicii Moldova, deopotrivă cu România, chiar dacă Federația Rusă are pe teritoriul Republicii Moldova armata de ocupație, care staționează ilegal în Tiraspol, începând cu 1991.

Federația Rusă de nenumărate ori a sustinut regimul separatist din stînga Nistrului. Cel mai recent exemplu a fost la începutul anului 2019, când  la Moscova a fost inaugurat, cu acceptul autorităților Federaţiei Ruse, o reprezentanță a regiunii, numită Fundația Transnistria. MAE rus spunea că ar fi vorba doar despre o instituție culturală. Tiraspolul pretinde că este o reprezentanță diplomatică oficială.

La evenimentul din 2019 a participat și liderul administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, însoțit de așa numitul șef al departamentului de externe, Vitali Ignatiev, dar și deputați din Duma de Stat de la Moscova şi reprezentanți ai republicilor nerecunoscute Abhazia, Osetia și Nagorno-Karabah. 

Cu sediul chiar în centrul Moscovei, lângă strada Noul Arbat, fundația este condusă de avocatul Leonid Manakov – un cetățean rus de 73 de ani, care între anii 1997 și 2000 a fost adjunct al șefului departamentului de interne și șef al miliției criminale de la Tiraspol.

Atunci Ministerul de Externe de la Chişinău declara că deschiderea fundației ar putea aduce prejudicii relaţiilor moldo-ruse. „Astfel de acțiuni subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, iar MAEIE amintește că în favoarea respectării principiilor amintite mai sus conducerea Federației Ruse s-a pronunțat deschis și univoc în repetate rânduri”, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe de la Chişinău.