„Holdingul Sheriff nu este un simplu gestionar de club.” Promo-LEX solicită UEFA să nu admită desfășurarea meciurilor de fotbal la Tiraspol

„Holdingul Sheriff nu este un simplu gestionar de club.” Promo-LEX solicită UEFA să nu admită desfășurarea meciurilor de fotbal la Tiraspol

Asociația Promo-LEX solicită Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) să nu admită desfășurarea meciurilor de fotbal la Tiraspol, “având în vedere încălcările grave ale drepturilor omului în regiunea transnistreană a R. Moldova, precum și omorul în condiții suspecte a liderului opoziției, Oleg Horjan”. Printr-o scrisoare expediată la 7 august Președintelui UEFA, Aleksander Čeferin, și Comitetul Executiv al organizației, Asociația îi informează despre situația reală din stânga Nistrului.

În contextul în care astăzi, 10 august, urmează să aibă loc un nou meci de fotbal la Tiraspol, Asociația Promo-LEX solicită Președintelui și Comitetului Executiv al UEFA să ia act de circumstanțele de securitate și de situația dezastruoasă a drepturilor omului în regiunea transnistreană a R. Moldova. Totodată, Asociația insistă ca UEFA să-și revizuiască decizia de a permite desfășurarea meciurilor sub egida sa la Tiraspol, până când Holdingul Sheriff va asigura respectarea drepturilor omului pe teritoriul regiunii transnistrene.

În comunicatul său, Promo-LEX menționează că Holdingul Sheriff nu este un simplu gestionar al clubului de fotbal cu același nume, dar că acesta controlează cele mai importante segmente ale economiei locale, inclusiv administrația de facto de la Tiraspol.

“Ca urmare, Holdingul Sheriff poate fi considerat responsabil pentru încălcarea drepturilor omului în stânga Nistrului: acte de discriminare împotriva unor grupuri etnice sau lingvistice, restrângerea libertății de exprimare și a libertății de circulație, persecutarea activiștilor civici și politici ș.a.”, punctează reprezentanții ONG-ul.

În context, Asociația atenționează asupra decesul lui Oleg Horojan, liderul opoziției de la Tiraspol, care a fost omorât, la 17 iulie, în circumstanțe care nu au fost deocamdată elucidate.

“Cel mai recent incident produs în regiunea transnistreană confirmă aceste fenomene și situații grave. (…) Chiar dacă au mai existat anterior decese comise în circumstanțe suspecte în regiunea transnistreană, omorul celui mai important lider al opoziției locale este un caz fără precedent (…) Considerăm că UEFA, ca organizație care recunoaște principiile fundamentale ale Declarației Universale a Drepturilor Omului,  trebuie să acționeze ferm și corespunzător pentru a contribui la promovarea păcii și respectarea valorilor și principiilor pentru care pledează”, se arată în comunicatul Asociației.

Potrivit Angajamentului pentru Drepturile Omului, asumat de UEFA: „drepturile omului sunt definite ca fiind principiile morale conform cărora ar trebui să conducem toate activitățile și relațiile.” Or, odată cu acordarea permisiunii de desfășurare a meciurilor sportive într-un teritoriu controlat de un un holding (un grup privat de persoane) care este direct responsabil de încălcări grave ale drepturilor omului, UEFA își încalcă propriul angajament.

Amintim că deși UEFA anunța la 24 iunie 2022, despre interzicerea organizării meciurilor de fotbal sub egida sa în regiunea transnistreană din motive de securitate, la 4 iulie, Comitetul Executiv al Uniunii a luat o decizie contrară. Astfel, primind de la pretinsele autorități din stânga Nistrului garanții de securitate, UEFA a permis desfășurarea meciului la Tiraspol.

Detalii: Oficial: Meciul Sheriff – Farul se va juca la Tiraspol, sub cod galben de alertă teroristă

Citește și: Champions League se întoarce astăzi la Tiraspol. Microbiștii vor fi întâmpinați de oameni înarmați la posturi din blocuri de beton

În context, Promo-LEX subliniază că în condițiile în care așa-numitul „cod galben de amenințare teroristă” a fost prelungit de către “administrația” de la Tiraspol cel puțin până la data de 16 septembrie 2023, decizia UEFA de a permite desfășurarea meciurilor la Tiraspol, ar fi bazată pe informații eronate sau incomplete.

La 17 iulie curent, pretinsele autorități de la Tiraspol au extins pretinsul cod galben de amenințare teroristă.

Pretinsele alerte, mai întâi cod „roșu”, după „galben” din regiunea transnistreană, au fost instituite de așa numitele autorități de la Tiraspol după ce însuși regimul separatist a provocat o starea de insecuritate în regiune prin înscenarea, în aprilie 2022, o serie de pretinse atacuri teroriste. Ca urmare a decretării acestor alerte de securitate, Tiraspolul încalcă de mai bine de un an regimul Zonei de Securitate prin instalarea a zeci de posturi: atât staționare, cât și mobile, fortificate prin saci cu nisip și blocuri de beton la care sunt prezenți oameni înarmați. Aceste acțiuni contravin acordului din 21 iulie 1992 și regulamentelor Comisiei Unificată de Control, care nu permite noi fortificații militare și persoane înarmate neautorizate de Comisie.

Detalii despre ce presupune  acest – cod galben.