Foto de la întâlnirea dintre Krasnoselski și șeful misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, în care a fost transmisă scrisoarea. 03.12.2021 // Sursa: OSCE
Guvernul vine precizări privind metodele de dialog cu Tiraspolul, după ce OSCE ar fi transmis o scrisoare de la Krasnoselski
Biroul Politici de Reintegrare a emis astăzi un comunicat de presă în care oferă precizări cu privire la platformele de dialog dintre Chișinău și Tiraspol. Precizările vin după ce au fost mai multe tentative din partea regimului neconstituțional să comunice la direct cu partenerii externi, dar și după ce șeful misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, a transmis o scrisoarea din parte lui Vadim Krasnoselski către președinta țării Maia Sandu. Krasnoselski a cerut în acea scrisoare să fie numit imediat un reprezentant oficial al Republicii Moldova în procesul de negociere „5+2”.
„În contextul repetării periodice de către exponenții unor structuri de la Tiraspol a tentativelor de sesizare directă a partenerilor internaționali și a autorităților de profil ale Republicii Moldova, cu remiterea intenționată în unele cazuri a corespondenței de pe antete cu simbolici și cu enunțări de funcții neaprobate în cadrul normativ național suntem nevoiți să precizăm că asemenea manifestări sunt inadmisibile, țintesc tactici cu caracter provocator și testează capacitatea de reacție a Chișinăului,” se arată în comunicatul Biroului.
Responsabilii de reintegrare susțin că până la reglementarea finală a dosarului transnistrean în componența statului unitar și teritorial indivizibil Republica Moldova, comunicarea și interacțiunea între Chișinău și Tiraspol poate avea loc doar în cadrul formatelor de dialog stabilite și agreate în negocieri și în comun cu actorii externi relevanți, respectiv, prin intermediul formatului de negocieri ,,5+2”, reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană și a oficiilor acestora, grupurilor de lucru sectoriale privind întărirea încrederii, precum și în cazul aspectelor ce vizează perimetrul Zonei de Securitate – la nivelul delegațiilor și a reprezentanților aprobați în componența Comisiei Unificate de Control.
În legătură cu scrisoare venită de la Krasnoselski prin șeful misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, în timpul unei întâlnirii la Tiraspol, în comunicat se menționează că, corespondența directă și formalizată între structurile de pe ambele maluri ale Nistrului (cu excepția persoanelor fizice și a agenților economici din regiune) nu poate fi desfășurată și e pasibilă de multiple sensibilități politice în măsură să afecteze dezideratul de reintegrare a țării, și corespunzător, reiterăm că unicul canal de remitere a sesizărilor/ reacțiilor de resort este la nivelul negociatorilor principali din partea Chișinăului și a Tiraspolului și a oficiilor coordonate de aceștia, cu expuneri pe foi de model neutru, fără simbolici și referințe la funcții cu caracter public, precum și cu semnarea mesajelor din numele reprezentanților politici și/sau a oficiilor acestora.
Gestul lui Claus Neukirch a fost criticat și de expertul în securitate, Dumitru Mînzărari, cercetator stiintific – Stiftung Wissenschaft und Politik, care i-a recomandat lui Neukirch insistent să nu joace în cazul dat rol de curier. „Pentru că arată părtinitor, și practic apare ca punând presiune asupra autorităților de la Chișinău să faca remanieri de cadre, și că influențând politicile de reintegrare a țării. E o sfidare la adresa suveranității Republicii Moldova.
Dacă acest lucru se întâmplă (atât de des) în oricare altă țara unde sunt misiuni OSCE de câmp, conducatorul misiunii risca să zboare din funcție, la cererea țării gazdă. Moldova este unică tara în spațiul OSCE, unde misiunea setează și impune agenda guvernării, deseori contrar intereselor naționale ale Republicii Moldova, și deseori ieșind din limitele mandatului”, a comentat acesta pe pagina sa de Facebook.
Biroul mai constată că astfel de abateri sunt periodice și intenționate din partea unor exponenți din stânga Nistrului „ce pretind să creeze percepția dezvoltării unor așa-numite relații bilaterale cu malul drept și cu partenerii externi ai țării, și în legătură cu aceste derapaje Chișinăul de fiecare dată intervine cu reacțiile de resort, cu notificarea corespunzătoare a actorilor formatului de negocieri ,,5+2”/ internaționali și apelul către Tiraspol de a reveni la corectitudine, respectarea platformelor de dialog existente și de a renunța la tehnici sfidătoare, arbitrare și insolente.”