Guvernul va cere Parlamentului declararea stării de urgență. Maia Sandu: “Avem mai multe scenarii. Prioritatea noastră – securitatea oamenilor”

Guvernul va cere Parlamentului declararea stării de urgență. Maia Sandu: “Avem mai multe scenarii. Prioritatea noastră – securitatea oamenilor”

Guvernul Republicii Moldova va cere Parlamentului să declare stare de urgență. La fel, pe parcursul zilei de azi va fi convocată ședința Comisiei Situații Excepționale pentru a întreprinde un șir de acțiuni necesare pentru gestionarea acestei crize și provocărilor umanitare. Declarațiile au fost făcute de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, imediat după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Mai mult, Sandu a declarat că toate instituțiile statului sunt în stare de alertă și a fost activizat un centru de gestionare a crizei.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova

Am dispus intensificarea eforturilor de patrulare ale subidiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne pentru a preveni eventuale provocări. Toate deciziile luate pe parcursul zilei vor fi comunicate publicului.

De asemenea, șefa statului a solicitat cetățenilor Republicii Moldova care se află în vizită sau ședere în Ucraina să se întoarcă acasă. Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins, cu echipe suplimentate.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova

Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat azi la Chișinău. Vom avea grijă de acești oameni. La punctele de trecere a frontierei cu Ucraina se atestă o creștere a fluxului de tranzit. Instituțiile noastre instalează centre te triere. Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijin. În acest moment, suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni.

Sandu a declarat că, Guvernul d ela Chișinău este în contact permanent cu organizațiile internaționale și sunt pregătite mai multe scenarii în cazul în care vom avea un flux mai mare de refugiați.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova

Monitorizăm atent evoluția situației din țară și din regiune. Suntem în contact cu autoritățile din statele vecine și cu alți parteneri externi. În acest context, rugămintea mea către cetățeni este să fim cu toții mai înțelegători și să fim pregătiți să ne ajutăm unii pe ceilalți.

Președinta Republicii Moldova a făcut un apel către autoritățile administrației publice locale să fie disponibile și la datorie, și să conlucreze cu autoritățile centrale la nevoie.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova

Dragi cetățeni, toate instituțiile statului sunt în stare de alertă. Funcționează un centru de gestionare a crizei. Prioritatea noastră este, în continuare, securitatea oamenilor.

Precizăm că, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat joi dimineaţă, 24 februarie 2022, în jurul orei 05:30, ora Moscovei, începerea unei „operaţiuni speciale” în Ucraina. La scurt timp, explozii puternice au început să răsune în mai multe oraşe din Ucraina. O explozie puternică a fost raportată în apropierea cazărmii unei brigăzi mecanizate din Odesa, două explozii puternice – la Kiev. De asemenea, explozii au fost raportate şi la Kramatorsk, Nikolaev, Berdyansk.