Guvernul Recean: Rămâne Oleg Serebrian, dar cu un program de Reintegrare cum nu a mai fost

Guvernul Recean: Rămâne Oleg Serebrian, dar cu un program de Reintegrare cum nu a mai fost

Moldova are un nou Guvern. Cabinetul Recean a primit votul de învestitură din partea Parlamentului, iar cu puțin timp în urmă a fost depus  jurământul de învestire în fața Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

Noul prim-ministru al Republicii Moldova Dorin Recean a păstrat o mare parte din echipa Executivului condus de Natalia Gavriliță, inclusiv pe vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian. Programul de Guvernare la capitolul Reintegrare este însă unul diferit, cu priorități incluse în premieră.

În program sunt nouă priorități privind domeniul Reintegrării țării, nu e penultimul sau ultimul pe listă așa cum a fost în majoritatea Guvernelor precedente.

Cele mai importante puncte și care nu s-au regăsit în alte programe sunt cele privind extinderea cooperării școlilor cu predare în limba română cu alte instituții de învățământ din regiune în vederea încadrării acestora în spațiul educațional al Republicii Moldova; Promovarea acțiunilor menite să sprijine cultura națională în raioanele de est ale țării și combaterea acțiunilor de dezinformare.

La general Programul de guvernare al premierului Recean este sub sloganul „Moldova prosperă, sigură, europeană” şi conţine mai multe capitole despre principalele domenii pe care se vor concentra miniștrii.

 

Printre obiectivele fundamentale enumerate în program se regăsesc deschiderea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană și accelerarea procesului de integrare, majorarea fluxului de investiții străine, extinderea accesului la servicii electronice pentru cetățeni, prevenirea și combaterea amenințărilor hibride, creșterea competitivității sectorului agricol și facilitarea accesului producătorilor autohtoni la piețe noi de desfacere.