Guvernul: Punctele cheie pe dimensiunea transnistreană sunt drepturile omului și eliminarea barierelor ilegale

Guvernul: Punctele cheie pe dimensiunea transnistreană sunt drepturile omului și eliminarea barierelor ilegale

Astăzi, în incinta Casei Guvernului, a avut loc o întrevedere dintre Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, Viceprim-ministra interimară Olga Cebotari și Președinta în Exercițiu a OSCE, Ministra Afacerilor Externe a Regatului Suediei Ann Linde, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

„În cadrul dialogului s-a efectuat un schimb de mesaje și de opinii pe aspecte privind cooperarea bilaterală, realizarea angajamentelor trasate în comun cu OSCE și cu UE, precum și pe marginea procesului de reglementare transnistreană, fiind reiterate elementele primordiale pe care se focusează pe durata mandatului său Președinția în exercițiu în OSCE din partea Suediei, printre acestea figurând aducerea unei contribuții la soluționarea conflictului transnistrean în conformitate cu exigențele dreptului internațional, sprijinirea eforturilor Republicii Moldova pe toate dimensiunile, promovarea egalității de gen ș.a,”.

Viceprim-ministra interimară pentru Reintegrare a evidențiat că pe parcursul anului 2021, pe filiera transnistreană sunt prioritare următoarele obiective:

1. Întreprinderea tuturor acțiunilor posibile pentru a asigura respectarea drepturilor omului și a elimina toate barierele nejustificate în calea liberei circulații în/ din localitățile din regiunea transnistreană.

2. Realizarea măsurilor operative de combatere a pandemiei de COVID-19 pe ambele maluri ale Nistrului, cu suportul partenerilor internaționali.

3. Revenirea la progresele marcate până în martie 2020 pe marginea înțelegerilor din ,,pachetul Berlin plus”, continuarea avansării în acest sens și soluționarea altor probleme urgente în interesul cetățenilor.

4. Impulsionarea activității în toate formatele de negocieri agreate și crearea terenului favorabil pentru convocarea unei noi runde oficiale a formatului „5+2”.

Aureliu Ciocoi a evidențiat interesul Guvernului Republicii Moldova de a continua activitățile asupra celor „trei coșuri” ale agendei convenite în procesul de negociere,  care vizează în special aspecte economice și demararea lucrărilor asupra celui de-al „3-lea coș”, cu accent pe identificarea soluției politice. „Ne dorim demararea dialogului pe subiectele politice și de securitate, cu identificarea soluției cuprinzătoare. Trebuie să începem negocierile asupra unei finalități politice în procesul de reglementare transnistreană. În acest sens, Republica Moldova mizează plenar pe sprijinul OSCE”.

S-a reiterat și faptul că reieșind din situația precară, creată în regiune pe durata pandemică, asigurarea protecției și restabilirii drepturilor fundamentale ale omului de comun cu reluarea neîntârziată și necondiționată a liberei circulații între ambele maluri ale Nistrului rămân priorități-cheie ce urmează a fi promovate până la completarea lor integrală.

Potrivit unui comunicat emis de Biroul pentru Reintegrare președinta în Exercițiu a OSCE a confirmat disponibilitatea deplină de a contribui activ la implementarea priorităților punctate și de a marca rezultate substanțiale pentru a direcționa procesele spre o nouă etapă de avansare.