Guvernul a introdus licențe temporare pentru MGRES și plăți de mediu pentru companiile transnistrene

Источник: telegram/ Молдавская ГРЭС

Guvernul a introdus licențe temporare pentru MGRES și plăți de mediu pentru companiile transnistrene

În cadrul ședinței de astăzi, 21 decembrie, Guvernul a introdus un mecanism de licențiere temporară a Centralei termoelectrice de la Dnestrovsc (MGRES), regiunea transnistreană, precum și obligația tuturor agenților economici de pe malul stâng ale Nistrului de a obține un permis de mediu și de a plăti pentru poluarea mediului.

Licențe pentru Centrala termoelectrică de la Dnestrovsc (cunoscută drept Centrala de la Cuciurgan)

Guvernul a creat un mecanism de licențiere temporară a agenților economici din regiunea transnistreană „până la definirea și aprobarea mecanismelor necesare pentru reglementarea și controlul participanților pe piața energetică”.

Scopul proiectului, potrivit Biroului politici de reintegrare, este de a asigura securitatea aprovizionării cu energie a consumatorilor atât de pe malul stâng cât și de pe malul drept al Nistrului.

Care este procesul de acordare a licențelor

În primul rând, Centrala termoelectrică va trebui să depună o cerere de înregistrare temporară la Agenția Servicii Publice. Astfel, acesta urmează să obțină un extras de înregistrare temporară de la agenție.

Pentru a primi licența, este necesară prezentarea respectivului extras, precum și o cerere însoțită de dovezi privind echipamentul tehnic necesar pentru desfășurarea activității autorizate și disponibilitatea personalului calificat. 

Licențele pentru activitățile din sectorul energetic se eliberează pentru o perioadă de 6 luni, cu posibilitatea de a obține o nouă licență la expirarea celei anterioare.

Autorizația de mediu este obligatorie pentru toți

De asemenea, guvernul a eliminat prevederile legale care ofereau agenților economici din regiunea transnistreană posibilitatea de vămuire a mărfurilor fără plata pentru poluarea mediului și a stabilit necesitatea obținerii autorizațiilor de mediu.

Biroului politici de reintegrare consideră că, în acest fel, sunt create condiții pentru o concurență loială prin plata integrală a taxelor de poluare de către toți agenții economici înregistrați la Agenția Servicii Publice.

Centrala  aparține Rusiei

Centrala a fost privatizată ilegal în 2005, după care a devenit parte a grupului rus „Интер РАО”.

Principalul acționar al „Интер РАО” este Rosneftegaz (26,37%), iar „Интер РАО Капитал” deține 29,56% din capitalul companiei. La sfârșitul anului 2021, alte 8,57% erau deținute de ПАО „ФСК ЕЭС” – „Россети”, iar 34,24% se aflau în flotație liberă.

Rosneftegaz este controlată de guvernul rus și se află sub sancțiuni din partea Ucrainei și Canadei.

Amintim că, în anul 2004, parlamentul a adoptat o lege privind privatizarea întreprinderilor din localitățile de pe malul stâng al râului Nistru și din municipiul Tighina. Astfel, privatizarea întreprinderilor efectuată cu încălcarea acestei legi și a altor legi ale Republicii Moldova este invalidată din momentul încheierii acordului de privatizare. Reieșind din prevederile acestei legi, autoritățile de la Chișinău nu recunosc privatizarea Centralei termoelectrice din stânga Nistrului.