„Grăniceri” subordonați Tiraspolului au oprit nemotivat autovehicolul delegației Republicii Moldova în CUC

„Grăniceri” subordonați Tiraspolului au oprit nemotivat autovehicolul delegației Republicii Moldova în CUC

Primele provocări din partea structurilor separatiste de la Tiraspol împotriva autorităților de la Chișinău.  Așa-numiții „grăniceri” subordonați regimului au oprit astăzi autovehicolul delegației Republicii Moldova din cardrul Comisie Unificate de Control (CUC) la intrare în orașul Tighina/Bender și au pretins prezentarea actelor membrilor delegației și ale mașinii spre „control”, intenționând să efectueze și o verificare propriu-zisă a automobilului.

„Grănicerii” au refuzat să se prezinte, iar ședința săptămânală a Comisiei a început la Tighina cu o întârziere de circa două ore.

„Delegația Republicii Moldova a cerut deplasarea urgentă la fața locului a grupului de observatori militari ai Forțelor Mixte de Menținere a Păcii care au documentat incidentul, iar reprezentanții Chișinăului au putut să se deplaseze spre locul desfășurării ședinței.

Delegația Republicii Moldova condamnă abuzurile comise de structurile de forță ale Tiraspolului dislocate ilegal în raionul cu regim sporit de securitate Bender, care vor fi discutate la ședința de săptămâna viitoare,” se arată în comunicatul de presă emis de delagația Chișinăului.

Menționăm că astfel de incidetene s-au întâmplat și în trecut, însă aveau o durată de 10-15 minute până la clarificarea situației, nu două ore.

Tot astăzi a mai avut loc un incident la Tighina, jurnalistul Vladimir Soloviov, corespondent al publicației din Federația Rusă „Kommersant” și redactor-șef la publicației moldovenești „NewsMaker.md”, a fost reținut timp de 5 ore de către organale de forță ilegale din regiune. Acesta intenționa să realizeze interviuri cu membrii CUC. Soloviov a declarat pentru pubicația la care este redactor-șef dar și fondator că  nu avea acreditare și acesta ar fi fost motivul reținerii, cinci ore mai târziu, doi ofițeri MGB l-ar fi dus la linia administrativă cu regiunea transnistreană. „Au spus că sunt expulzat. Ce înseamnă asta, nu știu. Nu mi-au dat documente”, a concluzionat jurnalistul.

Soloviov a fost anterior de nenumărate ori în regiune. Foto: Arhivă personală. 11 IULIE 2021

Delegația Republicii Moldova se arată profund îngrijorată de aceste acțiuni ilegale ale structurilor de forță ale Tiraspolului îndreptate asupra reprezentanților mass-media, cazul urmând a fi investigat de organele de drept în conformitate cu legislația națională.

În cadrul ședinței delegația Republicii Moldova a difuzat participanților CUC o adresare, semnată în ajun, prin care a elucidat un șir de alte acțiuni destructive ale exponenților Tiraspolului în CUC. În adresare se menționează despre insistențele acestora de a distorsiona activitatea Comisiei, impunându-i o agendă politică și ignorând actele de bază ale operațiunii de menținere a păcii de pe râul Nistru.

Delegația Republicii Moldova a chemat reprezentanții Federației Ruse, Ucrainei și Misiunii OSCE, delegați în Comisia Unificată de Control, să contribuie la orientarea eforturilor tuturor participanților mecanismului de menținere a păcii spre măsuri constructive care să consolideze încrederea între părți în cadrul dialogului stabilit.