GALERIE FOTO: Restaurarea clădirii pretinsului Soviet Suprem de la Tiraspol, pe timp de „blocadă”

GALERIE FOTO: Restaurarea clădirii pretinsului Soviet Suprem de la Tiraspol, pe timp de „blocadă”

La mijlocul lunii iulie pretinșii deputați ai Sovietului Suprem din Tiraspol au anunțat că pleacă în vacanță. Clădirea în care aceștia activează nu a rămas însă pustie. La câteva zile după încheierea „sesiunii”, au început lucrări de reconstrucție și reamenajare a fațadei edificiului și scărilor principale din apropierea monumentului lui Lenin. Nici pretinsul serviciul de presă al Sovietului Suprem, nici presa locală nu au anunțat despre efectuarea lucrărilor de reparație.

Echipa redacției noastre a fost la fața locului și a reușit să fotografieze lucrările aflate deja în derulare. Perimetrul a fost îngrădit, dar se vede clar că urmează a fi renovată zona principală de acces în clădire, unde sunt cele trei uși masive, deasupra cărora erau amplasate inscripțiile cu denumirea „instituției”. În paralel, scările ce duc spre edificiu au început a fi reconstruite. Nu este clar dacă toată fațada va fi schimbată sau doar perimetrul îngrădit.

Reparația a început la câteva zile după ce șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a menționat într-un interviu pentru RIA Novosti, că regiunea s-ar afla sub o blocadă economică din partea Chișinăului. Potrivit scenariului „apocaliptic” descris de el, regiunea intră într-un „regim de supraviețuire”. 

„De la dezvoltare, la supraviețuire”
„De la dezvoltare, la supraviețuire”

Krasnoselski spune că sunt nevoiți să reducă programele de dezvoltare, să renunțe la unele proiecte sociale și de infrastructură… „Regimul de supraviețuire” nu afectează însă și lucrările de reparație a clădirii așa-numitului Soviet Suprem.

În primele luni ale anului 2024, spațiul informațional de pe ambele maluri ale Nistrului a fost intoxicat constant de regimul separatist de la Tiraspol și de canalele media controlate de acesta cu narațiuni despre „blocada economică” și „acțiunile represive ale Chișinăului față de fiecare locuitor al regiunii transnistrene”. Motivul care a inflamat regimul a fost introducerea taxelor vamale în mod egal pentru toți agenții economici de pe cele două maluri ale Nistrului.

Canalul TV, considerat public în regiune, „Pervii Pridnestrovskii” și cel controlat direct de concernul „Sheriff” –  TCV difuzau reportaje despre cum „Moldova a băgat mâna în buzunarul fiecărui cetățean transnistrean”, „Taxele moldovenești ne sărăcesc”, „Taxele moldovenești vor impune reduceri la programele de stat” sau „Genocid economic”.

Sunt doar câteva titluri de materiale din sutele realizate de portavocile regimului, iar în contextul introducerii taxelor vamale, pe lângă mașinăria de propagandă, regimul separatist a organizat o serie de proteste pentru a pune presiune și a zădărnici intenția Chișinăului de a introduce modificările la Codul vamal. Au fost organizate mitinguri artificiale la care erau afișate pancarte pe care scria „Moldova, agresoare!” și la care erau prezenți toți capii regimului separatist, aplaudând mulțimea.

Pe lângă aceste cheltuieli de reparații, regimul le-a menținut și pe cele dedicate confortului structurilor paramilitare din regiune, structurilor de forță și informaționale.

Din datele publicate de regim despre bugetul regiunii putem constata că, pentru întreținerea miliției și structurii de securitate și informații MGB sunt cheltuite sume de două ori mai mari decât pentru educație.

Pentru structurile paramilitare, adică pentru așa-numita „armată” – 4.7% din totalul cheltuielilor. Asta în timp ce, pe malul drept al Nistrului, cheltuielile pentru apărare au atins cu greu, abia în acest an, 0.65 din PIB.