GALERIE FOTO: Expoziția „Oameni – pe ambele maluri” a fost văzută la Varnița de sute de locuitori ai regiunii transnistrene

GALERIE FOTO: Expoziția „Oameni – pe ambele maluri” a fost văzută la Varnița de sute de locuitori ai regiunii transnistrene

În perioada 16 februarie – 4 martie, în incinta Oficiului de Stare Civilă din Varnița, au fost expuse în format mare 20 de de fotografii făcute de Mihail Calarășan, din colecția de 32 de portrete ale oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului care s-au regăsit într-o broșură și cărți poștale expuse la parterul instituției.

În această perioadă, potrivit datelor oferite de Oficiul Stare Civilă Varnița, instituția a oferit servicii pentru câte cel puțin 65 de persoane zilnic care au apelat pentru diverse necesități de documentare și perfectare a actelor. La secția civilă din localitate sunt arondați cei mai mulți locuitori ai regiunii printre care orașele Tiraspol și Tighina/Bender. Pe lângă beneficiarii direcți, expoziția a fost văzută de către prietenii și rudele acestora care i-au însoțit, localnici din Varnița, autoritățile publice locale, dar și ambasadoarea Regatului Unit, Fern Hornie.

Realizatorul portretelor fotografice, Mihail Calarășan și-a dorit ca prin această expoziție oamenii de pe ambele maluri să înceapă să comunice între ei și să înțeleagă că lucrurile pe care le au în comun sunt mai multe decât cele care îi diferențiază.

Totodată redacția noastră cheamă locuitorii ambelor maluri să privească atent la asemănările între oamenii de pe ambele maluri, la trăsăturile comune – aceeași ochi plini de speranță și inimi oneste, pentru a evidenția și a prețui ceea ce ne unește, nu ceea ce ne desparte.

Toate pozele de la expoziție au fost făcute cu un aparat de fotografiat analog, ce are peste 60 de ani. După încheierea vernisajului în format fizic, vrem ca aceste fotografii să poată fi văzute de toți doritorii, de aceea prezentăm mai jos toate cele 32 de portrete.

Am ales intenționat Varința pentru vernisarea expoziției noastre, deoarece este un punct comun pentru locuitorii ambelor maluri. Satul se află în imediată apropiere de orașul Tighina/Bender, iar pragul Secției de Stare Civilă din sat este pășit zilnic de sute de persoane din regiunea transnistreană.

OAMENI – PE AMBELE MALURI  este un proiect al Zonei de Securitate, realizat cu suportul Institute for War & Peace Reporting. Mai jos puteți vedea un reportaj video de la evenimentul de lansare.