Victoria Roșa / logo Freedom House
Freedom House: „Spațiul informațional din regiunea transnistreană – mass-media care dezbină sau unește?”
Institutul de cercetare Freedom House a publicat recent o recenzie politică „Spațiul informațional din regiunea transnistreană – mass-media care dezbină sau unește? “”, de Victoria Roșa, expert în relații internaționale și relații în regiunea europeană, securitate și apărare, cercetare în conflict și probleme de gen și dezvoltarea societății civile.
Sinteza face o incursiune în cele două spații mediatice create din cauza conflictului de durată „înghețat” din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova.
Autoarea constată că, deși moldovenii de pe ambele maluri ale Nistrului locuiesc în aceeași țară, cei din regiunea transnistreană ar percepe malul drept al Nistrului drept o altă țară, din cauza interpretărilor diferite ale acelorași evenimente istorice, dar și actuale, ce li se oferă și a surselor de dezinformare în mass-media din regiune.
„În acest context, mass-media nu este doar un subiect discutat în cadrul negocierilor în formatul 5+2, dar și o armă utilizată pentru a modela anumite percepții la nivel de comunitate, pentru a dezinforma, promova propaganda și diviza țara. Acest lucru se întâmplă pentru că în regiunea transnistreană cadrul legal nu prevede garanții minime pentru sursele independente de informare, iar drepturile și libertățile fundamentale nu sunt respectate.”
Conform clasificării raportului Freedom in the World din 2022, regiunea nerecunoscută este considerată „neliberă”. Una din constatările recenziei este că statul Republica Moldova nu a reușit să-și promoveze activ contra-narațiunile în regiunea separatistă, astfel, tacit au contribuit la crearea așa-numitei „națiuni transnistrene”, care în continuare este promovată în mass-media locală controlată de autoritățile secesioniste.