FOTO. Regimul de la Tiraspol ar fi închis toate casele de schimb valutar, doar băncile oferă valută
Piața valutară din regiunea transnistreană se află într-o situație dificilă din cauza căderii rublei rusești, dar și deficitului valutar de durată. Dacă în luna noiembrie a anului trecut instituțiile bancare din regiune susțineau că sunt prea mulți lei în Transnistria și solicitau că pentru bunurile din regiune agenții economici moldoveni să se răsplătească cu dolari, euro și lire, acum au fost închise toate casele valutare private din regiune. Doar băncile mai vând valută.
Regimul nu a anunțat motivul pentru care a restricționat activitatea caselor valutare din regiune. Am încercat să aflăm cauza sistării acestora, însă proprietarii mai multor case de schimb nu au dorit să ne comunice motivul invocat de pretinsele autorități, însă susțin că pur și simplu le-au spus să nu mai vândă valută și atât.
Redacția noastră a contactat mai mulți experți economici care ne-au explicat că unul din motivele inchiderii acestora este deficitul valutar care era semnificativ încă din 2018, iar pe fondul crizei provocate de războiul din Ucraian acesta s-a acutizat și mai tare. Un alt motiv ar fi că regimul nu vrea să arată populației deprecierea rublei rusești.
Imagini cu punctele de schimb valutar din Bender și Tiraspol.
Pe malul drept cursul rublei este de 0,23 bani pentru o rublă, cursul anunțat de Banca Națională, însă unele bănci comerciale nici nu oferă servicii de cumpărare vînzare a rublei. Casele private oferă 0,21 bani pentru o rublă.
Imagini cu panourile valutare ale unor banci din Moldova.
Băncile din regiunea afișează un curs asemănător pentru rubla rusească.
Amintim că în luna noiembrie 2021 pentru prima dată, după mai mult timp, Tiraspolul alerta că în regiunea transnistreană sunt prea mulți lei moldovenești. Prim-vicepreședintele Băncii Centrale a regiunii, Alexei Melnic, susținea că întreprinderile din regiunea transnistreană, care își vând marfa pe malul drept al Nistrului, primesc în schimb doar lei moldovenești, iar în consecință comerțul cu Moldova s-ar fi putut opri. Acum din cauza închiderii comerțului cu Ucraina și Rusia Moldova și pișa UE au rămas unele surse de aprovizionare cu produse alimentare și nu doar, dar și de valută, chiar dacă e în cantități mult mai mici.
Veaceslav Ioniță declara în noiembrie 2021 pentru Zona de Securitate că „Noi avem zece valute de bază cu care avem comerț, situația este stabilă. Ce se întâmplă în stânga Nistrului este ca au așa-numita rublă pe care o mențin artificial de vreo patru ani de zile, au mai menținut-o cumva până în 2012 apoi au fost nevoiți să o deprecieze brusc, asta a dus la însărăcirea populației din stânga Nistrului.
Banca Centrală din stânga Nistrului din 2016 nu mai publică datele privind rezervele valutare, dacă Republica Moldova are peste 4 miliarde de dolari rezerve valutare atunci în stânga Nistrului, care este rezerva valutară noi nu știm – că nu se publică, eu estimez că în 2016 a fost de minus câteva sute de milioane de dolari, negativ, si până în ziua de azi rezervele lor valutare sunt negative.
Rubla lor se menține artificial doar datorită intervenției administrativă, asta înseamnă că toți agenții economici din stânga Nistrului sunt obligați să vândă veniturile lor valutare, adică dacă el a vândut peste hotare ceva marfă este obligat să-și vândă valuta și să obțină aceste hârtii/ruble locale. Din cauza acesta mulți agenți economici riscă dosare penale. Deci, ei nu au rezerve valutare, mențin cursul artificial din 2016, agenții economici își vând valuta și toate acestea nu îi ajută,” constată Veaceslav Ioniță.
Menționăm că subiectul convertirii leilor moldovenești din conturile agenților economici de pe malul stâng, de către băncile din dreapta Nistrului există de mai mulți ani, iar Tiraspolul încearcă să obțină o înțelegere privind oferirea unor condiții preferențiale la acest capitol, totodată si posibilitatea de folosi cardurile VISA pe teritoriul necontrolat.