FOTO: Ședința CUC, iarăși blocată. „Partea transnistreană urmărește discreditarea totală a operațiunii de pacificare”

FOTO: Ședința CUC, iarăși blocată. „Partea transnistreană urmărește discreditarea totală a operațiunii de pacificare”

O nouă ședință a Comisiei Unificate de Control, dar în continuare fără aprobarea ordinei de zi. Delegația Republicii Moldova constată că prin blocarea activității CUC, partea transnistreană urmărește scoaterea situației din Zona de Securitate de sub controlul Comisiei Unificate de Control și discreditarea totală a operațiunii de pacificare.

După o perioadă de activitate la distanță, membrii Comisiei Unificate de Control s-au întâlnit ieri la la Bender.

Proiectul ordinii de zi a fost propus de conducătorul delegației Republicii Moldova (care a prezidat reuniunea de lucru), Ion Solonenco, și a cuprins întregul spectru de probleme privind Zona de Securitate care necesită soluționare stringentă.

Ion Solonenco, conducător al delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control

„Acestea sunt legate, în primul rând, de prezența posturilor ilegale care obstrucționează libera circulație și de cazurile de răpire a cetățenilor de către reprezentanți înarmați ai structurilor de forță din stânga Nistrului. Proiectul agendei a mai inclus și problema ce privește efectuarea unei analize complexe a situației actuale în Zona de Securitate ca urmare a apariției posturilor „grănicerești” începând cu 1 mai 2019. De asemenea, s-a cerut audierea comandantului militar privind participarea structurilor para militare subordonate Tiraspolului la întrunirile în masă însoțite de prezentarea armelor de foc, organizate cu încălcarea regimului stabilit în orașul Bender – raion cu regim sporit de securitate,” se arată într-un comunicat al delegației Republicii Moldova în CUC.

Potrivit Regulamentului de activitate al Comisiei, ordinea de zi a ședinței se formează prin acordul tuturor părților, iar exponenții Tiraspolului au refuzat și de această dată examinarea problemelor de actualitate arzătoare. Poziția părții moldovenești a fost susținută doar de reprezentanții Ucrainei și ai Misiunii OSCE în Moldova.

A fost respinsă și propunerea delegației Republicii Moldova de a convoca o ședință de urgență, cu un singur subiect pe agendă, pentru confirmarea noului reprezentant al Ucrainei în Comisia Unificată de Control – atașatul pe probleme de apărare al Ucrainei colonel Alexei Braghineț.

Referitor la  cele 4 rapoarte săptămânale pentru perioada de la 16 decembrie 2020 până la 12 ianuarie 2021, semnate de Comandamentul Militar Întrunit, delegația Republicii Moldova a menționat că nu pot fi propuse spre aprobare, întrucât nu corespund cerințelor impuse printr-o decizie a Comisiei  din 24 septembrie 2020. Ignorarea acestei decizii generează blocarea mecanismului de documentare și, respectiv, de eliminare a posturilor ilegale, instalate sub pretextul luptei cu infecția Covid-19.

Unica decizie la care s-a ajuns în cursul dezbaterilor este că părțile vor delega câte un reprezentant militar din cadrul fiecărei delegații pentru participare la ședințele Comandamentului Militar Întrunit în scopul identificării soluției care să contribuie la înlăturarea încălcărilor regimului Zonei de Securitate comise în perioada pandemică.

Oleg Belyakov, reprezentantul Tiraspolului în CUC