FOTO: Pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Ignatiev, cercetat într-un dosar privind subminarea ordinii constituționale a Ucrainei. Kievul a făcut publică citația

FOTO: Pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Ignatiev, cercetat într-un dosar privind subminarea ordinii constituționale a Ucrainei. Kievul a făcut publică citația

Pseudo-ministrul de externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, este bănuit într-un dosar de subminare a ordinii constituționale a Ucrainei și de colaborare cu statul agresor sau administrația sa de ocupație. Pe 9 ianuarie, în ziarul guvernamental al Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, ”Урядовий Кур’єр” a fost publicată citația prin care lui Ignatiev i se cere să se prezinte la Serviciul de Securitate al Ucrainei în calitate de cetățean al Ucrainei. 

În citație se menționează că acesta este suspectat de săvârșirea infracțiunilor prevăzute în Art.110 (1) din Codul penal al Ucrainei și anume: solicitări publice de modificare a granițelor teritoriului sau a frontierei de stat a Ucrainei, subminarea ordinii constiuționale a Ucrainei și (Art.111 (6) din Codul penal al Ucrainei) – efectuarea activităților de informare în cooperare cu statul agresor și administrația sa de ocupație, care vizează sprijinirea țării agresoare și administrația sa de ocupație.

Ignatiev trebuie să se prezinte pe 15, 16, 17 ianuarie 2024, la ora 10.00, la Serviciul de Securitate a Ucrainei din regiunea Vinnytsia, pentru a primi o notificare scrisă cu privire la suspiciunea de comitere a infracțiunilor imputate.

Aflat la Chișinău în 2022, Vitalii Ignatiev a fost abordat de jurnaliștii de pe malul drept al Nistrului, care i-au cerut să-și expună opinia în privința războiului din Ucraina, fiind posesor al unui pașaport ucrainean.

Acesta a evitat categoric să pronunțe cuvântul război. Deși i-au fost adresate mai multe întrebări la acest subiect, Ignatiev a refuzat să se expună.

Întrebat de Zona de Securitate despre cetățenia sa ucraineană, Ignatiev a evitat să confirme faptul că deține o astfel de cetățenie, răspunzând că: „Eu sunt cetățean al republicii moldovenești nistrene rmn*, astăzi eu particip la un eveniment în calitate de negociator politic, fiind cetățean „rmn”, apropo de etnie ucraineană aveți dreptate. Sunt aici pentru a discuta problemele create de partea moldovenească”.

În 2021, redacția noastră a intrat în posesia pașaportului ucrainean deținut de Ignatiev, datele din această fotografie corespund cu cele din citația publicată acum de ziarul guvernamental ucrainean.

Pașaportul ucrainean al lui Vitalii Ignatiev

Liderii separatiști din stânga Nistrului ce dețin cetățenia ucraineană sunt: așa-zisul președinte al rmn Vadim Krasnoselski, pretinsul ministru de externe, Vitalii Ignatiev și oligarhul Victor Gușan ce deține holdingul Sheriff.