FOTO: Posturile ilegale din Zona de Securitate și blocurile de beton, amplasate anul trecut de forțele transnistrene, nu au fost eliminate

Colaj foto, posturi februarie 2023 (Zona de Securitate)

FOTO: Posturile ilegale din Zona de Securitate și blocurile de beton, amplasate anul trecut de forțele transnistrene, nu au fost eliminate

Anunțul părții transnistrene că posturile ilegale din Zona de Securitate, alcătuite din blocuri de beton și saci cu nisip au fost îndepărtate, este un bluf și nu corespunde cu realitatea din teren.

Codul „roșu” de amenințare teroristă instalat în regiunea transnistreană, începând cu luna aprilie 2022 și care a fost ulterior transformat în cod „galben”, continuă să fie activ și așa va rămâne cel puțin până pe 20 martie 2023. Declararea acestor pretinse alerte a dus la situația în care de aproape un an regimul Zonei de Securitate (ZS) este încălcat de către Tiraspol. Încălcare s-a produs prin instalarea a zeci de posturi: atât staționare, cât și mobile, fortificate prin saci cu nisip și blocuri de beton la care sunt prezenți oameni înarmați. Acțiuni ce contravin acordului din 21 iulie 1992 și regulamentelor Comisiei Unificată de Control ( CUC) ce nu permite noi fortificații militare și persoane înarmate neautorizate de (CUC).

Aceste acțiuni au provocat un blocaj în activitatea Comisiei Unificate de Control pe motiv că delegația Chișinăului în comisie solicită eliminarea fortificațiilor și a oamenilor înarmați. Delegația transnistreană care s-a opus în tot acest timp înlăturării acestora a decis să blufeze și să anunțe că situația fost depășită, iar blocurile de beton ar fi fost îndepărtate de pe carosabil în 19 puncte situate pe principalele căi de transport. Anunțul despre acest lucru a fost făcut la comisie printr-o notificare de către președintele delegației transnistrene, Oleg Beliakov, la ședința de joia trecută, cu speranța că ședințele vor fi deblocate.

Șeful delegației Republicii Moldova în Comisie, Alexandru Flenchea, a declarat într-un comentariu pentru redacția Zona de Securitate că într-adevăr partea transnistreană a informat comisia despre aceste modificări, ele însă nu vor schimba situația pentru că delegația Republicii Moldova în continuare cere eliminarea lor, împreună cu a personalul înarmat ce se află pe perimetru, iar modificare fortificațiilor nu e suficientă.

„Situația de pe teren e alta, pentru că chiar și la prima vedere, ceea ce am văzut în document nu era exact tocmai cu situația reală. Noi am comunicat că vom compara datele prezentate în notificarea părții transnistrene cu situația de pe teren. Vom aștepta și raportul observatorilor militari, care urmează să-l prezinte mâine, joi, în următoarea ședință.

În notificare părții transnistrene sunt indicate modificările că blocurile din beton ar fi fost mutate de pe carosabil pe acostament, fapt ce nu schimbă situația pentru că posturile suplimentare care au apărut au rămas acolo. Infrastructură nu a fost schimbat esențial,
oricând pot fi mutate din nou de pe acostament pe carosabil. Toate aceste lucruri le-am declarat și menționat atunci și ne-am luat timp pentru a evalua situația și reveni cu o reacție.”

În nota informativă prezentată de partea transnistreană au fost incluse mai multe adrese, la unele dintre ele, din perimetrul Zonei de Securitate, am fost să verificăm dacă corespunde listei anunțate. În realitate majoritatea posturilor sunt pe loc, unele doar mutate de pe carosabil pe acostament.

Centru orașului Tighina/Bendee

Orașul Tighina/Bender strada Mațeneva

Lângă clădirea pretinsului minister de interne din Tiraspol


Ieșirea din Tighina/Bender, intrarea în Tiraspol 

Ieșirea din Tiraspol în direcția Dubăsari 

Satul Gîsca

La Râbnița din trei posturi instalate inițial, doar unul a fost eliminat, altul ce a provocat un accident mortal în luna octombrie a anului trecut doar a fost modificat, fiind scos de pe carosabil, iar cel de la ieșire din oraș în direcția Tiraspolului este pe loc fără modificări. Postul spre orașul Camenca ar fi fost eliminat.

Alerta antiteroristă a fost instituită pe 26 aprilie 2022, în urma exploziilor din stânga Nistrului. Drept urmare au fost înăsprite controalele la punctele interne, elevii au fost obligați să învețe în regim online pentru o perioadă scurtă, iar parada de 9 mai a fost anulată.

***
Zona de Securitate, din punct de vedere geografic, reprezintă zona de acțiune a Forțelor de Menținere a Păcii. Perimetrul ei se întinde pe ambele maluri ale râului Nistru: Începe cu localitatea Camenca și se termină cu regiunea Slobozia, controlată de către autoritățile separatiste din stânga Nistrului. (harta)

Forțele pacificatoare, la rândul său, sunt controlate de Comisia Unificată de Control ce a creat de-a lungul anilor mai multe regulamente de acțiune pe acest segment și după care se conduce misiunea pacificatoare. Toate aceste structuri au fost create după încetarea focului din războiul de pe Nistru din 1992, în conformitate cu Convenția de pace semnată între Moldova și Rusia.

Orașul Tighina a primit în cadrul acordului din 21 iulie 1992 statutul de localitate cu regim sporit de securitate. Aici ar fi trebuit să activeze un grup comun de anchetă, care în primii ani după stabilirea păcii a funcționat, însă la câțiva ani după, grupul a devenit nefuncțional, fiind obstrucționat de forțele separatiste. În oraș, potrivit înțelegerii, trebuie să activeze 100 de polițiști moldoveni cu armă asupra lor și 100 de miliției transnistreni, la fel deținători de armă.

După instaurarea codului roșu de atac terorist, numărul persoanelor înarmate s-a mărit considerabil. La fiecare post fortificat după exploziile din 25-26 aprilie activează câțiva colaboratori ai structurilor de forță separatiste ce nu aveau permis de activitate în zona orașului cu regim sporit de securitate, având armă la ei. Acest lucru e posibil doar cu acordul Comandamentului Militar întrunit pe lângă CUC, ce emite permis de activitate în zonă, cu termeni concreți, seria automatului și datele de identificare a colaboratorului. O astfel de decizie nu a fost luată, deoarece partea moldovenească nu a fost de acord, iar deciziile pot fi luate doar în consens. Drept urmare Tiraspolul a încălcat prevederile CUC și ale acordului din 1992, unilateral. Mai multe citește aici.